Kritiškai įvertino „valstiečių“ svarstymus trauktis iš derybų: trūksta argumentų ir kantrybės

Nacionalinio susitarimo dėl švietimo projektą rengiančių partijų atstovai kritiškai vertina Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) gretose pasigirdusius ketinimus trauktis iš šios iniciatyvos. Tiek opozicinei socialdemokratų, tiek valdančiųjų konservatorių frakcijoms vadovaujantys parlamentarai sako, kad tokiems „valstiečių“ lyderio ketinimams trūksta argumentų, o partijai – kantrybės rengti valstybei svarbų dokumentą.

Valdančiosios Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė mano, kad „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis niekada net nenorėjo nuoširdžiai įsitraukti į partijų derybas dėl šio dokumento. 

„LVŽS pirmininkas Karbauskis nebe pirmą sykį apie tai užsimena, atrodo, kad net iki pirmųjų susitarimo posėdžių jis tai yra išsakęs, tai, matyt, nuoširdaus noro dalyvauti iš jo pusės nebuvo. Karbauskis pats yra pasitraukęs iš Seimo, tai gal nori, kad ir jo partija iš visur pasitrauktų. Gal čia tokia mada“, – Eltai teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Kaip ELTA jau rašė, „valstiečių“ pirmininkas R. Karbauskis pareiškė, kad mato ne vieną priežastį, kodėl LVŽS frakcija Seime galėtų pasitraukti iš darbo grupės, rengiančios susitarimo dėl švietimo gaires. To, kad „valstiečiai“ galvoja apie atsitraukimą nuo derybų stalo, neatmeta ir LVŽS narys Eugenijus Jovaiša, nuo kurio nuomonės, R. Karbauskio teigimu, didžiąja dalimi ir priklausys tai, kokia bus „valstiečių“ pozicija.

Jei „valstiečiai“ nuspręstų apleisti šios darbo grupės gretas, tai būtų jau antras atvejis šios kadencijos Seime, kuomet LVŽS pasitraukia iš bendro darbo su kitomis parlamento politinėmis jėgomis. Kovo pabaigoje „valstiečiai“ apleido parlamento valdybos sudarytos darbo grupės, turinčios parengti rinkimų sistemos pertvarką, gretas.

„Valstiečių“ argumentai neįtikina

Tačiau TS–LKD frakcijos seniūnė sako, kad „valstiečių“ išsakomi argumentai, kodėl darbas rengiant susitarimo dėl švietimo gaires potencialiai yra nebeįmanomas, tiesiog neįtikina. Anot jos, visiškai normalu, kad ruošimosi nacionaliniam susitarimui procese išsakomos ir labai skirtingos nuomonės. Politikės teigimu, labai svarbu įvertinti tai, kokios svarbos yra šios darbo grupės tikslas, todėl, akcentuoja konservatorė, partijos turi apsišarvuoti kantrybe.

„Neabejotinai, bus ateita iki tų konkretesnių dalykų, bet kantrybė yra sveikas dalykas“, – tvirtino R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Opozicinės LSDP frakcijos seniūnas A. Sysas: R. Karbauskiui reikia galvoti apie darbus, o ne ieškoti pasiteisinimų

„Valstiečių“ mintys apie pasitraukimą iš dar vieno susitarimo nesužavėjo ir opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūno Algirdo Syso. Parlamentaras mano, kad derybose daryti išvadas galima tuomet, kai yra parašomas galutinis dokumento tekstas. Tik tuomet, socialdemokrato nuomone, galima nuspręsti, ar galima dėti parašą po dokumentu.

„Aš manau, kad, jeigu sudaroma grupė ir galima padaryti darbą, reikia stengtis. Nežinau, koks bus rezultatas, bet kai tu iš viso nieko nedarai, tai, aišku, ir kažkokių pokyčių tikėtis negalima“, – teigė A. Sysas.

LSDP frakcijos seniūno neįtikino ir R. Karbauskio mintys, kad konservatoriai „valstiečius“ neva siekia įtraukti į savo „užkulisinius žaidimus“, po kurių pačiai LVŽS tektų teisintis visuomenei, kad ji dalyvauja susitarimuose su valdančiaisiais ir kartu priima sprendimus. A. Sysas mano, kad R. Karbauskiui daugiau reikėtų galvoti ne apie pasiteisinimus, o apie konstruktyvią kritiką ir galimus nuveikti darbus.

„Nereikia teisintis, reikia dirbti. Nepriims, tai tuomet kitas reikalas, tada galima kritikuoti. O kai kritikuojama dar nieko nepadarius, tai čia nėra konstruktyvi opozicija“, – kategoriškai į „valstiečių“ pamąstymus atkirto socialdemokratas A. Sysas.

ELTA primena, kad LVŽS atstovas šiose derybose E. Jovaiša kalbėjo, kad apie sprendimą, ar trauktis iš šio susitarimo, jis mąstys po balandžio 23 d. numatyto partijų posėdžio, kuriame parlamentaras įvertins, ar derybose bandoma judėti sutarimo dėl konkrečių tikslų ir priemonių link.

Visgi „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis partijų galimybėmis susitarti dėl konkrečių tikslų abejoja dėl neva per didelių ideologinių skirtumų tarp politinių jėgų. LVŽS pirmininko skepticizmą tokių derybų atžvilgiu skatina ir tai, kad, jo nuomone, partijų Nacionalinis susitarimas dėl švietimo gali tapti konservatorių įrankiu, siekiant primesti savo pažiūras kitoms politinėms jėgoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O aš manau , kad

O aš manau , kad  portretas
" valstiečiai " AIŠKIAI savo rinkėjams sako " MES NEPRITARIAME " , nes į jų pasiūlymus yra nereaguojama , ši valdanti dauguma pabrangino mokslą , sumažino rezidentams vietų skaičių ....O ir PIŠ pasakė - nepatinka , laukite 4 metus ir rinksite kitus ....O jau socdemas Sysas koks " seimo darbininkas " :) Kelintą kadenciją seime ? Ar žino kuo " kvėpuoja " eiliniai dirbantys ? Lūpos dar neištino nuo rankų konservatoriams bučiavimo ? Praėjusią kadenciją , dabar ? Ar ši prasilenkusių poza jau amžiams ?

K.

K. portretas
Matomai nenori kišti rankų į ruošiamą š...

Kis

Kis portretas
Gal ivardinkite tuos kritikus?Bus tikriau ir itikimiau,kad jie egzistuoja?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių