Krašto apsaugos ministerija centralizuos viešuosius pirkimus

  • Teksto dydis:

Krašto apsaugos ministerija (KAM) ketina įkurti atskirą instituciją, kuri centralizuotų visus pirkimus, šeštadienį praneša dienraštis „Lietuvos žinios“.

KAM Seime jau įregistravo tokias Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos, Ginklų ir šaudmenų kontrolės bei kai kurių kitų įstatymų pataisas. Ministerija tvirtina, kad taip būtų užtikrinamas efektyvus įsigijimų planavimas ir organizavimas, projektų valdymo sistemiškumas, nustatoma aiški atsakomybė.

KAM pradėjęs vadovauti ministras Raimundas Karoblis žadėjo, kad bus kuriama atskira agentūra kariniams pirkimams koordinuoti, nes tik pirkimų centralizavimas leistų užtikrinti jų kontrolę. Šiuo metu vien krašto apsaugos sistemoje yra 72 perkančiosios organizacijos, pernai atlikusios 16 tūkst. 400 pirkimų.

„Inicijuojamos reformos tikslas – pirkimų organizavimo funkcijų perdavimas vienai institucijai. Ji būtų atsakinga už centralizuotą ginkluotės ir kitų įsigijimų organizavimą bei valdymą“, – pataisų aiškinamajame rašte teigia viceministras Edvinas Kerza. Numatoma, kad ši institucija perims dalį KAM pajėgumų ir ginkluotės generalinio direktoriaus ir jam pavaldžių departamentų funkcijų.

Naujų darbo vietų nebus steigiama – apie pusantro šimto etatų į agentūrą bus perkelti iš mažinamų sistemos perkančiųjų organizacijų. Tikimasi, kad nuo kitų metų pradžios pradėsianti veikti nauja institucija 2018-aisiais sutelks apie 70 proc, o nuo 2019 metų – apie 95 proc. visų krašto apsaugos sistemos įsigijimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių