Kova dėl vietos Seime: perpus sumažėjo kandidatuojančių savarankiškai

  • Teksto dydis:

Šiemetiniuose Seimo rinkimuose beveik perpus sumažėjo savarankiškai išsikelti siekiančių kandidatų.

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) baigus registruoti politinės kampanijos dalyvius, savarankiškai kandidatuoti bandys 32 save keliantys asmenys. Tuo metu per praėjusius Seimo rinkimus 2012 metais išsikelti savarankiškai siekė 51 pretendentas, tiesa, rinkimuose dalyvavo 31, pažymi VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė.

„Daugiausiai gali būti 355 (politinės kampanijos) dalyviai, minėtos 19 partijų, iš tų 355-ių būtų 304 partijų keliami kandidatai ir 32 asmenys, numatantys keltis kandidatais patys save. Jeigu lygintume su 2012 metais, skaičius išties yra mažesnis, tuomet turėjome 51 save besikeliantį savarankišką politinės kampanijos dalyvį, tačiau rinkimuose dalyvavo 31, tai reiškia, dalis pretendentų atkrito, nesurinko parašų, kitokios priežastys“, – BNS sakė L.Matjošaitytė.

Partija kelti kandidatus, o pilietis išsikelti kandidatu gali po to, kai yra įregistruoti politinės kampanijos dalyviais. Šis statusas leidžia atsidaryti rinkiminę sąskaitą, rinkti lėšas rinkimams ir t.t. Savarankiškai save iškelti siekiantys kandidatai, kad pateiktų pareiškinius dokumentus, turi surinkti ne mažiau kaip tūkstantį juos remiančių apygardos rinkėjų parašų.

„Tiek partijos, tiek save keliantys kandidatai turi mums pateikti pareiškinius dokumentus, skirtumas toks, kad partijos dokumentus teikia VRK, savarankiškai besikeliantys asmenys – apygardų rinkimų komisijoms, ir komisijos, patikrinusios savarankiškai besikeliančių asmenų dokumentus, jei jie tinkami, išduoda parašų rinkimų lapus. Jiems reikia surinkti tūkstantį parašų“, – sakė L.Matjošaitytė.

Tarp šiemetinių savarankiškai išsikelti norinčių pretendentų – ir politikos senbuviai, ir kontroversiškai pagarsėjusios figūros. Tarp savarankiškai išsikelti siekiančių yra keletas dabartinių Seimo narių, vieni keliasi savarankiškai išsiskyrus jų keliams su partija, kiti oficialiai iškelti partijos, tačiau savarankišką statusą aiškina siekiu pabendrauti su rinkėjais parašų rinkimo metu.

Šiemet į rinkimus savarankiškai kandidatuoja du parlamento senbuviai, buvę Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų atstovai Vida Marija Čigriejienė ir Arimantas Dumčius. Jie išsikėlė kandidatūras savo senosiose apygardose prieš partijos valią, konservatoriams į šias apygardas paskyrus kitus atstovus. V.M.Čigriejienė pati paliko konservatorių partiją, A.Dumčius už pasipriešinimą partijos valiai iš jos buvo pašalintas.

Savarankišku politinės kampanijos dalyviu Gargždų apygardoje registravosi buvęs frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Petras Gražulis, tačiau jis šioje apygardoje oficialiai yra iškeltas partijos ir BNS tvirtino su partija ryšių nutraukti neketinantis, tiesiog rinkdamas parašus norintis pabendrauti su rinkėjais.

Lazdijų–Druskininkų rinkimų apygardoje keliasi Valdas Vasiliauskas, į Seimą išrinktas su „Drąsos kelio“ partija, vėliau prisijungęs prie „tvarkiečių“ ir tapęs jų rinkimų štabo vadu, bet vėliau palikęs frakciją ir paskelbęs, kad su „Tvarka ir teisingumu“ nekandidatuos.

Tarp savarankiškų dalyvių – ir parlamentaras Remigijus Ačas Raseinių–Kėdainių rinkimų apygardoje, buvęs „tvarkietis“, po konflikto su partijos vadovu Rolandu Paksu dėl planuotų jungtuvių su „darbiečiais“ palikęs partiją, bet į kadencijos pabaigą grįžęs į „Tvarkos ir teisingumo“ frakciją.

Savarankiškai dar keliasi Seimo nariai Naglis Puteikis (Danės apygarda), Povilas Urbšys (Vakarinė apygarda), taip pat įrašytas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatų sąraše.

Aleksoto–Vilijampolės rinkimų apygardoje išsikelti siekia referendumo prieš žemės pardavimą užsieniečiams agitatorius Algirdas Mačiulaitis, sostinės Justiniškių apygardoje – televizijos prodiuseris Kristupas Krivickas, Panerių apygardoje – buvęs vidaus reikalų ministras Artūras Melianas.

Konfliktu su buvusiu Alytaus meru Jurgiu Krasnicku, kuomet paskelbė pokalbio su keiksmažodžiais įrašą, išgarsėjusi Laura Radzevičiūtė sieks kandidatuoti Alytuje, Naujojoje Vilnioje kandidatuoti sieks Lietuvą dėl Sausio 13-osios įvykių kaltinantis Algirdas Paleckis, Panerių rinkimų apygardoje – prorusiškų pažiūrų politinis veikėjas Jurijus Subotinas, Baltijos rinkimų apygardoje – su Georgijaus juostele uostamiesčio tarybos posėdyje pasirodęs Viačeslavas Titovas.

Kandidatų pareiškinių dokumentų VRK lauks iki rugpjūčio 5 dienos. Eiliniai Seimo rinkimai vyks spalio 9 dieną.


Šiame straipsnyje: SeimasrinkimaiVRK

NAUJAUSI KOMENTARAI

šaunu

šaunu portretas
už sąrašus nebalsuojam

NA NA

NA   NA portretas
jokios kovos nevyksta _______savarankiškai išsikeliančių į seimą yra labai mažai , nes politinės gaujos pridėjusios tiek saugiklių ,kad kuo sunkiau būtu žmonėms save išsikelti ,kaip asmenį ,todėl gabūs Lietuvos žmonės priversti pildyti gaujas ir eiti į rinkimus po kurios nors gaujos vėliavą ,,,,sėkmės ,kur teisi jėga , ten bejėgė tiesa ,,,,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių