Konservatoriai skundžia VRK sprendimą dėl „Naisių vasaros“

Opoziciniai konservatoriai prašo teismo panaikinti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą, kuriuo politine „valstiečių“ ir jų lyderio Ramūno Karbauskio reklama pripažinti tik atskiri serialo „Naisių vasara“ epizodai.

Skundą VRK teikusių Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) vykdomoji sekretorė Aistė Gedvilienė BNS patvirtino, kad komisijos sprendimas skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui, nes, konservatorių nuomone, dėl paslėptos reklamos seriale buvo sudarytos nevienodos konkuravimo galimybės kitoms partijoms, o VRK tai nepakankamai įvertino.

„Buvo neteisėtas finansavimo šaltinis, kurį lyg ir nustatė VRK, bet į tą aspektą nesigilino. O neteisėtas finansavimo šaltinis yra šiurkštus pažeidimas, dėl kurio gresia netekti dotacijos“, – pabrėžė A. Gedvilienė.

VRK prieš mėnesį konstatavo, kad politine reklama laikytini atskiri serialo „Naisių vasaros“ epizodai, kur „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis kvietė žiūrovus aplankyti Naisius Šiaulių rajone, rodytas partijos leidinys, kalendorius su LVŽS logotipu.

Tačiau A. Gedvilienė pabrėžė, kad TS–LKD nuomone, atskirai be serialo tie epizodai negalėjo niekaip būti parodyti, todėl politine reklama turėjo būti pripažintas visas serialas ar bent jau kai kurios jo serijos.

„Trečias dalykas – Pijaus ir Karbauskio tapatinimas: mūsų skunde galima matyti, kad lyg ir siekiama seriale sutapatinti Karbauskį ir Pijų, tačiau VRK nariai visiškai subjektyviai nusprendė, kad Pijus nepanašus į Karbauskį. Bet man, kaip pilietei, jis visiškai panašus į Karbauskį ir, mano nuomone, yra idealizuota Karbauskio versija. Man atrodo, vertinimas yra subjektyvus, nebuvo atlikta jokio tyrimo“, – tvirtino TS–LKD atstovė.

VRK nustatė, kad R. Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ 2013–2016 metais prodiuserinei kompanijai „Videometrai“ už „Naisių vasaros“ filmavimą iš viso pervedė beveik 332 tūkst. eurų. Tačiau Rinkimų komisijos sprendime liko neįvertinta, ar tai galima laikyti nepinigine verslo auka partijai ir R. Karbauskiui.

LVŽS tarybos narė, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė penktadienį savo ruožtu sakė, kad „valstiečiai“ artimiausiomis dienomis taip pat apskųs VRK sprendimą.

„Nesutinkame su tuo, kad buvo reklama 4-ajame ir 5-ajame sezonuose. Atsitiktinių parodymų kalendoriaus ar dvi sekundes trukusio laikraščio parodymo, dar susukto, nesame linkę traktuoti kaip reklamos. Kaip suprantu, partija skųs visus VRK teiginius, nes norėsime patikrinti, kiek ta praktika yra pagrįsta“, – sakė ji.

Anot A. Širinskienės, taip pat bus kvestionuojamas VRK pasirinktas serialo vertinimo terminas – pusantrų metų. „Valstiečių“ atstovės nuomone, vertinamas turėjo būti tik rinkimų agitacijos laikotarpis.

„Valstiečiai“ taip pat abejoja, ar konservatoriai turėjo pagrindą kreiptis į teismą, nes VRK sprendimas nėra susijęs su jais. Anot R. Karbauskio, tai, kad VRK pripažino, jog serialo epizoduose buvo politinės reklamos, „yra juokinga“.

„O komentuojant konservatorių sprendimą, belieka kvatotis. Manau, kad jie patys nebetiki, kad serialas buvo priežastis, kodėl jie pralaimėjo rinkimus. Nors savo antraštėje jie rašo, kad buvo nelygi konkurencija dėl serialo. Bet paklausus bet kurio Lietuvos gyventojo, ar jis balsavo už LVŽS dėl to, kad buvo šis serialas – tikriausiai ne“, – BNS sakė R. Karbauskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Reikia pabaigt pradėtą procesą, ir 'teroristinės organizacijos bruožų' turinčią Konservatorių partiją paskelbt už įstatymo ribų.

Pensininke

Pensininke portretas
Ar normalaus proto seimo nariai ( dabar konservatoriai) tycia temptu laika del NIEKU. Man ta " Naisiu vasara" jokios itakos nedare ir nedaro. Konsertvatoriai, aiskinkites savo rimtas ale korupcines PROBLEMAS, o neieskokit swlieku kur ju nera.

Anonimas

Anonimas portretas
Konswervatoriu partija reiktu vadinti griovimo partija,nes jie tik griauna ir griove ,o nuveike nieko,bet jie negali pakesti kai nauja perspaktyvi komanda daro pertvarkas,kurios trukde gyventi ir nevede lietuvos i gera puse,visa laika smukde zemyn.Dabar pradedam pajusti pagerejima,bet tie b.s.p.,vis kaisioja pagalius i teisingo,patikimo vezimo ratus.lietuvis.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių