Konservatoriai siūlo pataisas dėl karių savanorių kandidatavimo

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai siūlo pataisas, kurios įtvirtina karių savanorių galimybę kandidatuoti savivaldos rinkimuose.

Partijos vadovo Gabrieliaus Landsbergio bei kitų frakcijos  narių registruotos pataisos į nuostatą, kad savivaldybės tarybos nariu negali būti renkamas privalomąją karo arba alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą atliekantis asmuo, įrašo išlygą – išskyrus krašto apsaugos savanorių karo tarnybą.

Anot iniciatorių, pataisų rengimą paskatino siekis sudaryti galimybę patriotiškiems ir savanoriškai prie savo valstybės gynybinių pajėgumų stiprinimo norintiems prisidėti žmonėms dalyvauti politinėje veikloje.

„Daugelis karių savanorių šia savo veikla išreiškia patriotiškumą ir ji nėra susijusi su kasdieniu darbu ar pajamomis. Tai savanoriška visuomeninė veikla, karo atveju panaudotina krašto gynybai. Matydami nelogiškus reikalavimus ar savitą įstatymų interpretavimą, teikiame pataisas, kurios pašalintų bet kokias dviprasmybes“, – frakcijos pranešime spaudai cituojamas G. Landsbergis.

Matydami nelogiškus reikalavimus ar savitą įstatymų interpretavimą, teikiame pataisas, kurios pašalintų bet kokias dviprasmybes.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) šią savaitę sprendė klausimą dėl karių savanorių braukimo iš rinkimų sąrašų, pagal kariuomenės paaiškinimą, kad karių savanorių kandidatavimo teisė turi būti ribojama.

VRK bendru sutarimu leido kariams savanoriams dalyvauti savivaldos rinkimuose, o politikus paragino spręsti klausimą kilus abejonėms, ar darbas savivaldoje nesuderinamas su tarnyba Krašto apsaugos savanorių pajėgose.

Krašto apsaugos ministerijos Teisės departamento direktorė Judita Nagienė per VRK posėdį išsakė poziciją, kad savanorių tarnybą įstatymai priskiria tikrajai karo tarnybai.

Konstitucija numato, kad asmenys, atliekantys tikrąją karo tarnybą, negali būti Seimo nariais ir savivaldybių tarybų nariais.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas „valstietis“ Vytautas Bakas žadėjo, jog iki rinkimų galimos teisinės kolizijos dėl karių savanorių kandidatavimo bus išspręstos.

Seimo komiteto vadovas taip pat laikosi pozicijos, jog situacijai spręsti nebūtinai bus privalu keisti įstatymus, nes kariai savanoriai iki šiol dalyvavo savivaldos rinkimuose, nors patys įstatymai nesikeitė – tik jų interpretavimas.

Kariais savanoriais gali tarnauti 18 – 60 metų amžiaus Lietuvos piliečiai. Žmogui tapus kariu savanoriu, jis siunčiamas į trijų savaičių trukmės įgūdžių kursą, paskui kariai savanoriai dažniausiai tarnauja savaitgaliais, per metus pratybose jie dalyvauja nuo 20 iki 50 dienų.

Savivaldos rinkimai vyks kovo 3 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KAZKAIP TU SAVANORIU NESIMATE

KAZKAIP TU SAVANORIU NESIMATE portretas
nei kai grobe Garliavos mergyte.nei kai is tevu atimineja vaikus .nei prie seimo kai saude i LT piliecius .o dave priesaika ginti Tevyne ir Lietuvos zmones .ne i savivalda juos o i LGL

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
prisidurt prie algos savanoriste .matyt mazai uzdirba

taigi

taigi portretas
GabrYelius didis karys, stojo savanoriu į Briuselio armiją su senelio palaiminimu, senelis kovojo prieš sovietų valdžią dirbdamas Marksizmo - Leninizmo katedroje, o prosenelis dirbo vokiečių administracijoje okupacijos metu, todėl sovietai jį pasitiko su gėlėm ir gražino namą bei vasarnamį....tuo metu kažkas Sibire plukdė sielius...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių