Konservatoriai ragina ignoruoti referendumą dėl Seimo narių skaičiaus

  • Teksto dydis:

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumas partiečius ir rėmėjus ragina balsuoti už dvigubos pilietybės išplėtimą, o referendume dėl Seimo narių skaičiaus nedalyvauti.

„Prezidiumas ragina TS-LKD narius, rėmėjus ir rinkėjus dalyvauti referendume dėl pilietybės išsaugojimo ir balsuoti už teikiamą Konstitucijos 12 straipsnio pataisą“, – sakoma šią savaitę partijos vadovybės patvirtintame sprendime.

Tačiau TS-LKD prezidiumas siūlo „ignoruoti iniciatyvą keisti Konstitucijos 55 straipsnį sumažinant Seimo narių skaičių nuo 141 iki 121, vertinant ją kaip Ramūno Karbauskio skubiai ir vienasmeniškai inicijuotą sunkumus patiriančios premjero Sauliaus Skvernelio prezidentinės kampanijos „gelbėjimo operaciją“.

Prezidiumo patvirtintame dokumente raginama referendume nedalyvauti, rinkimų apylinkėse atsisakant pasirašyti ir neimant šio referendumo biuletenio.

„Apgailestaujame, kad toks manipuliatyvus valdančiosios daugumos referendumo instrumentų naudojimas savo egoistiniams politiniams tikslams pasiekti diskredituoja pačią referendumų idėją bei kenkia ir kartu rengiamam referendumui dėl Lietuvos pilietybės išsaugojimo įgyjant kitos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę“, – pažymi konservatorių prezidiumas.

Tam, kad referendumai įvyktų, juose turi dalyvauti ne mažiau kaip pusė visų rinkėjų. Dvigubos pilietybės atveju, kad būtų pakeistas Konstitucijos 12 straipsnis, dar reikia, kad už tai balsuotų daugiau kaip pusė balso teisę turinčių piliečių.

Su prezidento rinkimų pirmuoju turi Lietuvoje vyksta du referendumai. Vienu siūloma keisti Konstitucijos 12 straipsnį, išplečiant daugybinės pilietybės institutą, valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos iniciatyva taip pat rengiamas referendumas dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo.

Konstitucijoje įtvirtinta, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis. Ši Konstitucijos nuostata keičiama tik referendumu.

Emigravusieji po nepriklausomybės atkūrimo 1990 metų kovo 11 dieną šiuo metu, išskyrus kai kurias išimtis, negali turėti dvigubos pilietybės.

Mažinti Seimo narių skaičių valdantieji siūlo motyvuodami, jog taip siekia įgyvendinti pažadus rinkėjams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vilnietis

vilnietis portretas
Aš balsuosiu už Seimo narių skaičiau mažinimą, nes pastoviai posėdžiuose dalyvauja jų tik pusė. Bet Dievulėliau, kai paskaitai komentarus, nors retai tą darau, rodosi, kad vien nesveiki komentuoja.

Noriu paklausti

Noriu paklausti portretas
Ka ten sako istatymas, del samoningo ir tikslingo trukdymo pasinaudoti teise atlikti pilietiska pareiga? Ne tik Broileris, bet ir A.Ramanauskas turetu buti ivertintas uz tai, kad liepe vaikams pavogti mociutes pasa, kad negaletu dalyvauti balsavimuose!

Anonimas

Anonimas portretas
Ką gali tas broileris pasiūlyti protingo?Kažkoks trenktas veltėdis....
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių