Ruošiama interpeliacija žemės ūkio ministrei

  • Teksto dydis:

Didžiausia opozicinė Seimo frakcija – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) – pranešė baigianti rengti interpeliacijos žemės ūkio ministrei „darbietei“ Virginijai Baltraitienei tekstą.

„Po vakar vykusios spaudos konferencijos ir įvairių interviu žiniasklaidoje bei naivių pasiteisinimų, kad tarnybos vadovas medžioklėje turėjo sumuštinių ir dar kai ko arba ministrės įžeidaus tono ieškančiuosius tiesos išvadinant pokemonų ieškotojais, tapo akivaizdu, kad ministrės V. Baltraitienės ir direktoriaus J. Miliaus nesibaigianti skandalinga „epopėja“ tampa žeminančia visos valstybės ir jos svarbiausių institucijų diskreditacija. Lygiai taip pat tampa akivaizdu, kad premjeras neturi nei politinės valios, nei elementaraus principingumo šią diskreditaciją pagaliau baigti“, – TS-LKD pranešime cituojamas Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius.

Anot jo, kadangi nei žemės ūkio ministrė V. Baltraitienė, nei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius nepaiso net prezidentės paraginimo prisiimti atsakomybę, opozicija esą priversta rengti interpeliaciją likus mėnesiui iki Seimo rinkimų.

„Interpeliacija yra vienintelis parlamentinis veiksmas, kurį galime panaudoti, o kartu tai leis sulaukti iš ministrės aiškių atsakymų interpeliacijos proceso metu“, – sakė Seimo opozicijos lyderis.

TS-LKD pranešime primenama, kad V. Baltraitienės vadovaujamą Žemės ūkio ministeriją skandalingos istorijos purto nuolat. V. Baltraitienė žemės ūkio ministrės pareigas eina dvejus metus – per šį laikotarpį ministerijoje ir jai pavaldžiose institucijose Specialiųjų tyrimų tarnyba sulaikė du tarnautojus, iš pareigų pasitraukė viceministras bei dviejų įstaigų vadovai.

Šių metų pradžioje buvo kilęs „auksinių miltų“ skandalas, kai skurstantiesiems maisto produktai pirkti didelėmis kainomis. Šiam faktui paaiškėjus atsistatydino Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros vadovė Aldona Miliuvienė ir žemės ūkio viceministras Vilius Martusevičius. Ministerijai pavaldžios Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovė Daiva Gineikaitė įkliuvo neblaivi prie vairo ir vėliau mėgino suklastoti kraujo tyrimą.

Pavasario viduryje NŽT direktorės konkursą laimėjo Daiva Mūrienė – V. Baltraitienės žemiečių, Kėdainių rajono politikų ir savivaldybės administracijos darbuotojų Valiauskų dukra. Galiausiai D. Mūrienė atsisakė eiti pareigas dėl asmeninių priežasčių.

Teisėsauga taip pat įvairiomis nusikalstamomis veikomis įtaria du Žemės ūkio ministerijai pavaldžių įstaigų buvusius aukštus pareigūnus – Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros vyriausiąjį patarėją Žilviną Putramentą ir NŽT direktoriaus patarėją Gintarą Joną Furmanavičių.

Liepos pabaigoje Specialiųjų tyrimų tarnyba pareiškė įtarimus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovui Jonui Miliui dėl prekybos poveikiu. Teisėsauga įtaria, kad šaldytus maisto produktus gaminanti Kauno bendrovė „Judex“ per parlamentarą Petrą Gražulį siekė paveikti Maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus.

Pastaruoju metu V. Baltraitienė priversta aiškintis dėl vakarienės-medžioklės, kurioje dalyvavo ji pati ir jos sutuoktinis.

Seimo statutas numato, kad interpeliaciją ministrui reikalaudami paaiškinti priimtų sprendimų motyvus ne mažiau kaip penktadalis Seimo narių gali pateikti sesijos metu. Seimo rudens sesija prasidės rugsėjo 10 dieną.

Pagal Statutą, gavęs interpeliaciją Vyriausybės narys privalo ne vėliau kaip per dvi savaites pateikti atsakymus, o Seimas juos gavęs turi apsvarstyti ne vėliau kaip per penkias darbo dienas. Tuomet Seimas balsuoja, ar pritarti ministro atsakymams, o tuo atveju, jei siūloma nepritarti ir ministrui reiškiamas nepasitikėjimas, tokiam sprendimui priimti už balsuoti turi ne mažiau kaip 71 Seimo narys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA   NA portretas
kadangi konservų gauja Lietuvos žmonės nebepasitiki ir nerenka į seimą ,tai landsberginiai užsiiminėja PERVERSMAIS IR ŠANTAŽU ,,,sėkmės eiliniam perversmui ,,,

L.V

L.V portretas
konservai jau nezino ko imtis, iki siol tylejo. Dabar gi reikia kiek galima daugiua purvo ispilti kad juos kas pastebetu. Slykstu.

MILDOS GATVE

MILDOS GATVE portretas
kaimietei senai reikia interpeliacijos
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių