Konservatoriai gąsdina Š. Birutį interpeliacija

  • Teksto dydis:

Opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) po neigiamos Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvados ragina atsistatydinti kultūros ministrą „darbietį“ Šarūną Birutį, priešingu atveju rengs jam interpeliaciją.

Kaip pažymi vienas iš skundo VTEK autorių konservatorius Vytautas Juozapaitis, „ministras jau ne kartą įrodė savo nekompetenciją ir įžūlumą, ypač – šiuo atveju, ignoruodamas Lietuvos įstatymus ir galimai norėdamas nuslėpti savo turtą Bulgarijoje, kol žurnalistai to neišaiškino“.

Frakcijos išplatintame pranešime taip pat pažymima, kad VTEK pradėtas dar vienas tyrimas – dėl ministro komandiruotės į Jungines Amerikos Valstijas, kurią jis derino su atostogomis.

VTEK trečiadienį nutarė, kad Š.Birutis supainiojo interesus nedeklaravęs savo ryšių su Bulgarijoje registruota įmone „Agrolitas“, pats ministras laikosi pozicijos, kad „sprendimas nėra adekvatus realiai situacijai“. Visgi jis sakė dar nežinąs, ar VTEK sprendimą skųs teismui.

„Kadangi ir jūs neturite išvados, ir aš neturiu išvados, niekas jos neturi kol kas, yra tiktai žodinis pareiškimas (...). Aš manau, kad pasižiūrėjus visą išvadą, kaip jinai skambės, tada galima kalbėti apie jau teisinius procesus. Bet žiūrėsiu. Aš pats teisininkas, taip kad juos dalykus pasižiūrėsiu“, – žurnalistams trečiadienį sakė Š.Birutis.

Jis taip pat aiškino, jog norint deklaruoti interesus užsienyje kyla techninių sunkumų.

„Ir šiandien, pavyzdžiui, užsienio įmonės kodas nėra priimamas sistemoje, jūs negalėtume deklaruoti sistemoje, reikia tai daryti rankiniu būdu“, – aiškino ministras.

VTEK pirmininkas Romas Valentukevičius BNS komentuodamas sprendimą pažymėjo, kad jis buvo formalus, nes Š.Birutis deklaravo interesus iškart, kai apie jo valdomą įmonę buvo pranešta žiniasklaidoje.

Kaip skelbė portalas 15min.lt, kultūros ministras „darbietis“ Š.Birutis yra vienas iš trijų asmenų, valdančių Bulgarijoje registruotą įmonę „Agrolitas“. Politiko su partneriais valdoma įmonė 2009 metų vasarį už 200 tūkst. eurų nusipirko 18,5 hektaro žemės netoli Kalčevo gyvenvietės Rytų Bulgarijoje.

Š.Biručio teigimu, už trečdalį minėtos įmonės akcijų jis mokėjo 800 eurų, o šiuo metu jų vertė gali būti ir mažesnė.

R.Valentukevičius patvirtino, kad pradėtas tyrimas ir dėl kito epizodo - dėl ministro komandiruotės į Jungines Amerikos Valstijas, kurią jis derino su atostogomis. Sprendimą komisija priims kituose posėdžiuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių