Klausia ministro, ar nesijaučia kaltas dėl valstybės vadovų konflikto

Opozicinių frakcijų parengtame interpeliacijos žemės ūkio ministrui Broniui Markauskui tekste klausiama, ar jis nesijaučia kaltas supriešinęs Vyriausybę su Prezidentūra, apie šeimos ūkininkavimo aplinkybes.

Interpeliaciją ministrui inicijuoja Socialdemokratų partijos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio frakcijos, Seimo narių Mišrios grupės atstovai. Šiuo metu po interpeliacijos tekstu yra 29 jai pateikti reikiami parašai, bet dar renkami toliau.

Interpeliacijos tekste užduodamas klausimas, ar B. Markauskas nesijaučia kaltas dėl esamų Vyriausybės vadovo ir valstybės vadovės nesutarimų. „Ar manote, kad jūsų ambicijos yra svarbesnės už Vyriausybės ir valstybės stabilumą?“ – rašoma dokumente.

Taip pat klausiama, ar pasilikti ministro poste net ir konstatavus galimus pažeidimus yra jo asmeninė pozicija, ar jis yra „įtakojamas ir neturi pasirinkimo laisvės“.

Nurodžius, jog Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba konstatavo galimus pažeidimus dirbant svetimą žemę bei gaunant Europos Sąjungos išmokas, klausiama, ar esant tokiai situacijai nederėtų atsistatydinti.

Taip pat užduodamas klausimas, kaip žemės ūkio veikla suderinama su Konstitucijos nuostata, kad Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse.

Opozicija remiasi Konstitucinio Teismo nutarimo nuostata, kad ne bet kokia Seimo nario veikla, kuri apibūdinama kaip ūkininkavimas, yra prieštaraujanti Konstitucijai, bet tada, kai perauga į verslą, komerciją.

„Vieša informacija leidžia teigti, kad Jūs, atstovaudamas savo motinos ūkiui pagal generalinį įgaliojimą, aktyviai ir nuolat forminote deklaracijas, išmokų gavimui reikalingus dokumentus, sudarinėjote sandorius ir panašiai, tai yra, nuolat administravote ūkininko ūkio reikalus, o tai leidžia teigti, kad tokia veikla peraugo į verslą, komerciją ir yra nesuderinama su Seimo nario ir (ar) ministro konstituciniu teisiniu statusu“, – rašoma interpeliacijoje.

Premjeras S. Skvernelis trečiadienį žada priimti sprendimą dėl B. Markausko likimo, o pats ministras kartoja nematąs pagrindo trauktis. Premjeras sakė, kad sprendimą priims gavęs teisėsaugos išvadas.

FNTT, atsakydama į konservatorių paklausimą, antradienį nurodė, kad B. Markausko ar jo motinos ūkininkės Sofijos Markauskienės veikloje nėra nustatyta nusikalstamos veikos požymių, tačiau galėjo būti neteisingai deklaruoti pasėliai siekiant gauti ES išmokas.

B. Markauskas kritikos sulaukė naujienų portalui 15min.lt paskelbus, kad jo šeima dirbo svetimą žemę be savininkų leidimo bei už tai gavo ES išmokas. B. Markauskas teigia turėjęs žodinius savininkų sutikimus.

Ministrą atsistatydinti paragino prezidentė Dalia Grybauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juozas

Juozas portretas
Pirma valstybe valdo parlamentas, o ne orezidente. Bet cia nerimsta opozicijos usuotieji bebrai, kuriems reikia savo ministro. Sekmes Markausku i doram- saziningam zmogui. Kad tokie vadovautu ministerijoms, nereiketu bijoti del isvogtos Lietuvos.

linkiu

linkiu portretas
Nera jokio pagrindo Ministrui atsistatydinti nebent Ministras is gailescio noredamas pamaloninti ir suteikti malonuma Konservatoriam ir Prezidentei savo noru atsistatydintu kitos priezasties ministrui trauktis is posto nera jokio pagrindo. As siulyciau Ministrui nerodyti jokio gailescio nei Konservatoriam nei Prezidentei bet ir toliau saziningai dirbti tautos gerovei

MOCIUTE

MOCIUTE portretas
neik lauk buk protingas,,,,tegu pies ji visi vagys iseina kurie vogeper 27 metus ir toliau vagia prisidengdami juodinimais,,,,,,tegu grazina ponai kas kiek isvoge svetimas zemes,,,zmones negali atgauti iki sios dienos stai kur tikri vagys,,,,,
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių