Kinijos ambasada – nepatenkinta: atmeta Lietuvos žvalgybos kaltinimus

  • Teksto dydis:

Kinijos ambasada Vilniuje ketvirtadienį pareiškė, kad griežtai nepritaria Lietuvos žvalgybos paskelbtam vertinimui dėl Kinijos grėsmių investicijų, šnipinėjimo, kibernetinio saugumo ir karinėje srityje.

Ambasada BNS atsiųstame komentare teigė, kad Kinija gerbia visų šalių suverenumą, nepriklausomybę bei teritorinį vientisumą ir nesikiša į kitų šalių vidaus reikalus, nekelia jokios grėsmės Lietuvos saugumui.

„Kinijos ambasada Lietuvoje reiškia griežtą nepasitenkinimą ir ryžtingą pasipriešinimą 2020-ųjų grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimui“, kurį antradienį paskelbė Valstybės saugumo departamentas ir karinė žvalgyba, rašoma BNS atsiųstame komentare.

Tuo pat metu Kinija, anot ambasados, ryžtingai gina savo suverenumą ir teritorinį vientisumą klausimais, susijusiais su Taivanu, Tibetu, Honkongu, Sindziangu, Pietų Kinijos jūra, ir griežtai priešinasi „kišimuisi į Kinijos vidaus reikalus“.

Pranešime teigiama, kad Kinijos „investicijos ir bendradarbiavimas nėra Kinijos geopolitinis įrankis; priešingai: tai užtikrina daug darbo vietų ir vystymosi galimybių įvairioms šalims“.

Ambasados teigimu, „Kinija yra ištikima kibernetinio saugumo gynėja“.

„Kaltinimai dėl Kinijos 5G ryšių technologijos keliamos grėsmės ir Kinijos kibernetinio šnipinėjimo viename tarptautinio socialinio tinklo tinklalapyje yra visiškai nepagrįsti ir neparemti svariais įrodymais“, – teigiama pranešime.

Kinijos ambasada Lietuvoje reiškia griežtą nepasitenkinimą ir ryžtingą pasipriešinimą 2020-ųjų grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimui.

Pranešime nurodoma, kad Kinija niekada nesiekia karinės ekspansijos ir pasaulinio dominavimo.

„Raginame Lietuvos žvalgybos institucijas atsisakyti savo Šaltojo karo mentaliteto ir „nulinės sumos lošimo“ mąstysenos bei siekti abipusio saugumo bendradarbiaujant, o ne propaguojant priešiškumą“, – rašoma pranešime.

Lietuvos žvalgyba tradiciniame grėsmių vertinime antradienį pranešė, kad Lietuvos kibernetinėje erdvėje matoma tęstinė kenkėjiška Kinijos kibernetinių pajėgumų veikla.

Anot žvalgybos, Kinija plečia savo įtaką pasaulyje, ekonominiais svertais užsitikrindama ir kitų valstybių paramą Pekinui svarbiais politiniais klausimais.

„Technologijų plėtra ir ekonominiais įtakos svertais Kinija didina geopolitinę įtaką ir sukuria prielaidas jos ekonominiuose projektuose dalyvaujančių valstybių pažeidžiamumui. „Juostos ir kelio iniciatyva“ ir kitais strateginio vystymosi projektais Kinija siekia globalaus ekonominio dominavimo ir technologinio pranašumo“, – rašoma žvalgybos ataskaitoje.

Dokumente atskleidžiama, kad Kinijos žvalgybos tarnybos agresyviai verbuoja potencialius šaltinius naudodamasi socialinio tinklo „LinkedIn“ galimybėmis.

Lietuvos žvalgybos vertinimu, sparčiai vystomas Kinijos karinės pramonės kompleksas „sudarys prielaidas projektuoti karinę galią visame pasaulyje“.

Vertinime taip pat teigiama, kad „dėl iš dalies sutampančių strateginių interesų Kinija plėtoja politinį ir karinį bendradarbiavimą su Rusija, siekdama sumažinti Vakarų įtaką.

Lietuvos karinės žvalgybos vadovas pulkininkas Remigijus Baltrėnas pristatydamas ataskaitą pareiškė, kad Kinijos telekomunikacijų bendrovės „Huawei“ dalyvavimas kuriant penktosios kartos (5G) mobiliojo ryšio infrastruktūrą kelia rizikų dėl saugumo.

Valstybės saugumo departamento vadovas Darius Jauniškis žurnalistams sakė, kad informacijos apie Kinijos technologijų galimai keliamas rizikas „yra nemažai ir kiekviena sveikai mąstanti valstybė turėtų atsižvelgti į tuos rizikų ženklus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stebekit

Stebekit portretas
Kaip iš tranzitiniu koridoriu ištrinamas Lietuvos pavadinimas.

...

... portretas
"Kinija VISKĄ mato, Kinija VISKĄ žino, ir todėl TEIGIA kad JOKIŲ realių įkalčių prieš ją neturit!"

labai geras anekdotas

labai geras anekdotas portretas
“Kinija gerbia visų šalių suverenumą, nepriklausomybę bei teritorinį vientisumą ir nesikiša į kitų šalių vidaus reikalus, nekelia jokios grėsmės Lietuvos saugumui.“ jo jo, aha, kurgi ne :DDDD kas iš ko mokosi skiest, kiniečiai iš kremlinių, ar atvirkščiai?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių