Kebli situacija: ministro patarėjas bylinėjasi su ministerija dėl ES pinigų

  • Teksto dydis:

Žemės ūkio ministro Broniaus Markausko patarėju tapus Virginijui Kirsnickui į keblią situaciją pateko šios ministerijos valdininkai, prieš keletą metų domėjęsi, kaip šio asmens įmonės panaudojo Europos Sąjungos paramą, trečiadienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Žemės ūkio ministerijai pavaldi Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) tuomet buvo įpareigota iš vienos su V.Kirsnicku susijusios įmonės atgauti netinkamai panaudotus Europos Sąjungos pinigus. Ginčas dėl to persikėlė į teismus ir tęsiasi iki šiol, o ministerijos valdininkams dabar tenka bylinėtis su jų viršininko patarėju.

Nežinojo apie teisminius ginčus?

B.Markauskas dienraščiui tvirtino nežinojęs, kad jo patarėjo įsteigta grupė vis dar bylinėjasi su ministerijai pavaldžia Nacionaline mokėjimų agentūra: „Aišku, tai atrodo nekaip. Nors atvejų, kai agentūra siekia susigrąžinti skirtas lėšas, labai daug. Pažeidimų būna ir tyčinių, ir netyčinių. Aš tik nenorėčiau, kad tai būtų naudojama spaudimui ar net šantažui“, – dienraštis cituoja B.Markauską.

Aišku, tai atrodo nekaip. Nors atvejų, kai agentūra siekia susigrąžinti skirtas lėšas, labai daug. Pažeidimų būna ir tyčinių, ir netyčinių. Aš tik nenorėčiau, kad tai būtų naudojama spaudimui ar net šantažui.

Žuvininkystės klausimais ministrui dabar patariantis V.Kirsnickas turi verslą Klaipėdos rajone. Be jam priklausančios bendrovės „Drevernos žvejys“, patarėjas vis dar yra asociacijos „Klaipėdos rajono iniciatyvos“ valdybos narys. Prieš dvejus metus abi šios ES paramos gavėjos, vykdžiusios Klaipėdos rajono tvarios žuvininkystės plėtros strategijos projektus, buvo atsidūrusios tikrintojų taikiklyje, buvo įtariama, kad beveik 1 mln. eurų paramos gavusiai asociacijai „Klaipėdos rajono iniciatyvos“ priklausiusios įmonės galėjo būti įsteigtos fiktyviai, siekiant gauti didesnę paramą.

Gali tekti atsisveikinti

Žemės ūkio ministras artimiausiu metu žada apsispręsti dėl jo patarėjo V. Kirsnicko, su kuriuo susijusios įmonės galėjo netinkamai panaudoti Europos Sąjungos paramą, ateities. Bronius Markauskas BNS pripažino turintis abejonių dėl V.Kirsnicko galimynių tęsti darbą ministerijoje.

„Dėl sprendimo šiandien dar pasitarsiu su premjeru, apsispręsti turėčiau artimiausiomis dienomis“, - BNS trečiadienį sakė B.Markauskas, neatmetantis galimybės, kad gali tekti „atsisveikinti su patarėju“.

„Tai gali trukdyti jo darbui paprasčiausiai, taip irgi negali ilgai tęstis“, - pridūrė ministras.

Pasak B.Markausko, šį klausimą jis aptarė ir su pačiu V.Kirsnicku.

„Jis pasakė, kad tai yra mano sprendimas, ir jei aš pasakysiu, tai jis pasitrauks“, - BNS tvirtino B.Markauskas.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ ir portalas delfi.lt trečiadienį pranešė, kad V.Kirsnickui tapus B.Markausko patarėju, į keblią situaciją pateko šios ministerijos valdininkai, prieš keletą metų domėjęsi, kaip jo įmonės panaudojo Europos Sąjungos paramą. Žemės ūkio ministerijai pavaldi Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) tuomet buvo įpareigota iš vienos su V.Kirsnicku susijusios įmonės atgauti netinkamai panaudotus Europos Sąjungos pinigus. Ginčas dėl to persikėlė į teismus ir tęsiasi iki šiol, o ministerijos valdininkams dabar tenka bylinėtis su jų viršininko patarėju.

Anot B.Markausko, paaiškėjus šiai informacijai, ministerijos specialistai peržvelgė V.Kirsnicko įgyvendintus projektus, pradėjo domėtis viešaisiais pirkimais ministerijai pavaldžiose institucijose.

„Matome, kad tikrai buvo daug įvairių veiklų (...) V.Kirsnickas buvo pakankamai aktyvus, vadinamasis socialinis partneris, dalyvavo ir projektų atrankos komitetuose, labai daug teikdavo pasiūlymų, dėl atskirų projektų išsakydavo savo abejones, nuomones, todėl jis yra įsigijęs pakankamai nemažai priešų, čia irgi tokia priežastis yra“, - BNS aiškino B.Markauskas.

„Aišku, čia dar susiję yra su Seime svarstomomis žvejybos įstatymo pataisomis, kurios liečia vienos įmonės interesus. Tikrai tų yra nemažai įtampų šaltinių“, - pridūrė ministras.

Pasak jo, anoniminis skundas dėl V.Kirsnicko maždaug prieš tris savaites pateiktas ir Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK).

„Kaltinimai buvo panašūs labai. Panašu, kad daugiau ar mažiau čia tie patys žmonės dirba, viskas labai panašiai buvo surašyta. VTEK tuomet nerado kažkokių rimtų priežasčių, kodėl V.Kirsnickas negalėtų eiti užimamų pareigų“, - teigė B.Markauskas.

Jis taip pat pabrėžė neįžvelgiantis korupcijos pavojaus dėl patarėjo veiklos.

„Šiuo metu tai tikrai ne, kadangi aš pats dabar esu, matau, dalyvauju, nes ir pagal kompetencijų sritis sprendimai yra mano, o ne patarėjo, šioje vietoje aš tikrai esu ramus. Anksčiau, aišku, dėl to aš buvau susitikęs su VTEK nariais ir pažymos paprašėme STT, tikrai neturėjau tokio pagrindo manyti, kad tie pažeidimai buvo“, - sakė B.Markauskas.

Žiniasklaidos teigimu, žuvininkystės klausimais ministrui patariantis V.Kirsnickas turi verslą Klaipėdos rajone. Be jam priklausančios bendrovės „Drevernos žvejys“, patarėjas vis dar yra asociacijos „Klaipėdos rajono iniciatyvos“ valdybos narys. Prieš dvejus metus abi šios ES paramos gavėjos, vykdžiusios Klaipėdos rajono tvarios žuvininkystės plėtros strategijos projektus, buvo atsidūrusios tikrintojų taikiklyje, buvo įtariama, kad beveik 1 mln. eurų paramos gavusiai asociacijai „Klaipėdos rajono iniciatyvos“ priklausiusios įmonės galėjo būti įsteigtos fiktyviai, siekiant gauti didesnę paramą.

V.Kirsnickas delfi.lt teigė, kad būdamas tik valdybos narys, negalėjo daryti didelės įtakos organizacijos sprendimams



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių