Karinių pirkimų agentūrą žada įkurti kitąmet

Vyriausybė žada, kad agentūra kariniams pirkimams centralizuoti bus įkurta 2018 metų pradžioje.

Tai numatyta pirmadienį valdančiosios koalicijos frakcijoms pristatytame Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plano projekte, kurį matė BNS.

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis kol kas atsisakė BNS pakomentuoti šias priemones, įskaitant planus centralizuoti viešuosius pirkimus. Jis žada tai padaryti, kai dokumentas bus paskelbtas teisės aktų informacinėje sistemoje. Tai numatoma atlikti kovo 1 dieną.

Anksčiau ministras teigė, jog pirkimų centralizavimas leistų užtikrinti geresnę kontrolę, o ją galėtų vykdyti ir Viešųjų pirkimų tarnyba ar Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Vyriausybės programos įgyvendinimo plane taip pat rašoma, kad 2018 metų pabaigoje bus sukurta „reglamentavimo, kontrolės ir sprendimų priėmimo sistema, kuri leistų krašto apsaugos sistemos įsigijimų procesą organizuoti skaidriai ir efektyviai“.

Krašto apsaugos sistemos pirkimų skaidrumu susirūpinta pernai paaiškėjus, kad prieš dvejus metus kariuomenė iš įmonės „Nota Bene“ itin brangiai pirko virtuvės įrankius. Kilus ažiotažui dėl šios istorijos buvo smukęs gyventojų pasitikėjimas kariuomene.

Vyriausybė taip pat žada, kad šių metų pabaigoje bus įvertintos galimybės įvesti visuotinę karo prievolę. Sausio pradžioje ministras pirmininkas Saulius Skvernelis buvo paskelbęs, jog į kariuomenę galėtų būti šaukiami visi be išimties mokyklą baigę jaunuoliai. Tokių žmonių kasmet būtų apie 6 – 7 tūkstančiai.

Šiuo metu į kariuomenę kasmet šaukiama 3 – 3,5 tūkst. vaikinų nuo 19 iki 26 metų. Nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba Lietuvoje buvo grąžinta užpernai, reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje ir Baltijos jūros regione.

Vyriausybės programos įgyvendinimo plane taip pat numatoma iki 2019 metų pabaigos įsigyti vidutinio nuotolio oro erdvės gynybos sistemas. Šiuo metu Lietuvos kariuomenė turi tik artimojo nuotolio priešlėktuvines sistemas ir yra apsisprendusi pirkti vidutinio nuotolio ginkluotę NASAMS. Anksčiau skelbta, kad jos gali būti parduotos už kiek daugiau nei 100 mln. eurų.

Taip pat žadama 2019 metų pabaigoje įrengti infrastruktūrą lauko stovyklos aikštelėms, siekiant gebėti priimti NATO Ypač greito reagavimo pajėgas. Šias tarptautines pajėgas sudaro apie 5 tūkst. karių. Aljansas teigia, kad jos į reikalingą regioną galėtų būti permestos per dvi paras.

Plane taip pat nurodoma, jog iki 2018 metų pabaigos bus pagerintos sąlygos NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse kariams, įrengiant naują infrastruktūra Aviacijos bazėje Šiauliuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aLGIS

aLGIS portretas
Zinoma ,kad reikia , nes kinta ir skiriamu lesu suma, cia jau ne AUKSINIIU SAUKSTU PIRKIMAS - M A S T A S V I SA I KITAS IR REIKIA VO GTI GRA MAT NIAU , KAD NEPAGAUTU, sekmes kareivos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių