Karantinas gali pakoreguoti savivaldos rinkimų organizavimą

Dėl ekstremalios padėties ir karantino gali keistis ir savivaldybių tarybų rinkimų organizavimas. Seimas antradienį po pateikimo pritarė Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma papildyti įstatymą nuostatomis, reglamentuojančiomis rinkimus ekstremalios padėties ir karantino sąlygomis.

Už tokias Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininko pavaduotojo Valentino Bukausko pateiktas įstatymo pataisas po pateikimo balsavo 104 Seimo nariai, 1 buvo prieš, 17 parlamentarų susilaikė.

Siekiant racionaliai valdyti rinkėjų srautus siūloma nustatyti, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimu balsavimas rinkimų dieną rinkimų apylinkėse, kuriose rinkėjų skaičius viršija 3 000, gali vykti toje apylinkėje papildomai parengtoje ir balsavimui tinkamoje patalpoje, turinčioje balsavimo kabiną (kabinas) ir papildomą balsadėžę.

Siūloma prailginti balsavimo iš anksto laiką sudarant galimybę nustatyti papildomas balsavimo dienas (pirmadienį ir antradienį).

Taip pat siūloma sudaryti galimybę rinkėjams, esantiems saviizoliacijoje, balsuoti namuose. Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatyta tvarka ir terminais šie rinkėjai turėtų teisę pateikti prašymą. Rinkėjų, esančių saviizoliacijoje, balsavimą organizuotų savivaldybės rinkimų komisijos sudaryta speciali rinkimų komisijos narių grupė.

Siūloma suteikti galimybę namuose balsuoti ir neįgaliuosius slaugantiems ar juos prižiūrintiems asmenims.

Šiuo metu įstatymas numato, kad balsavimas rinkimų dieną vykdomas tik vienoje rinkimų apylinkės patalpoje, balsavimas iš anksto kiekvienoje savivaldybės apygardoje vykdomas patalpoje, esančioje pastate, kuriame yra savivaldybės mero (administracijos direktoriaus) darbo vieta, paskutinį trečiadienį ir ketvirtadienį iki rinkimų dienos.

Galiojantis įstatymas nereglamentuoja balsavimo ekstremaliosios padėties ir karantino sąlygomis, nenumato galimybės balsuoti saviizoliacijoje esantiems rinkėjams.

Šiuo metu nesudarytos galimybės balsuoti namuose neįgaliuosius slaugantiems ar juos prižiūrintiems asmenims.

2021 m. balandžio 11 d bus surengti nauji Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nario – mero rinkimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dft

Dft portretas
Daugiau ne i jokius rinkimus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių