Nueinantis Seimas – už universitetų sujungimą

  • Teksto dydis:

Paskutinę savo kadencijos dieną Seimas pradėjo svarstyti nutarimo projektą, kuriuo Vyriausybei siūloma imtis valstybinių universitetų optimizavimo.

Tokiam projektui po pateikimo pritarė 75 Seimo nariai, niekas neprieštaravo, vienas susilaikė. Toliau jį svarstys naujos kadencijos parlamentas.

Seimo nutarimu siekiama, kad Vyriausybė arba jos įgaliota institucija išanalizuotų mokslo ir studijų institucijų potencialą, esamą situaciją bei parengtų siūlymus dėl valstybinių universitetų tinklo optimizavimo ir pateiktų juos Seimui.

„Šitas nutarimas tik siūlo Vyriausybei išanalizuoti ir parengti siūlymus. Tas nutarimas nekalba, kiek turi būti universitetų Vilniuje, Kaune, kiek regionuose, čia yra tik koridoriaus atidarymas. Turi Vyriausybė, remdamasi MOSTA analize, remdamasi Rektorių konferencijos siūlymais, remdamasi savivaldybių, kuriose yra universitetai, siūlymais, turi parengti savo siūlymus. (...) Čia vienintelis mažas pirmasis žingsnelis“, – ketvirtadienį pristatydamas projektą sakė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Raimundas Paliukas.

Jis tvirtino, kad to laukia visuomenė.

Projekte pabrėžiama, kad „viena iš svarbiausių šiuolaikinės visuomenės pažangos ir klestėjimo sąlyga yra konkurencinga ir darni mokslo ir studijų sistema, kokybiškos studijos, aukštojo mokslo prieinamumas visoms socialinėms grupėms, universitetų dalyvavimas tarptautinėje mokslo erdvėje“.

Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centras (MOSTA), išanalizavusi Lietuvos aukštojo mokslo situaciją, parengė savo siūlymą, kad optimizuojant aukštųjų mokyklų tinklą Lietuvoje iki 2025 metų reiktų palikti veikti 3–5 universitetus, taip pat vieną ar dvi menų akademijas bei Karo akademiją.

Pagal jų atliktą analizę, Vilniuje veiktų du universitetai, viena ar dvi menų akademijos bei Karo akademija. Kaune siūloma palikti vieną ar du universitetus, Klaipėdoje veiktų universitetas ar jo padalinys, o Šiauliuose – universiteto padalinys arba kolegija.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 14 valstybinių universitetų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių