Ką svarbaus valdantieji žada nuveikti per Seimo sesiją?

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sako, kad valdantieji Seimo rudens sesijoje daugiausia dėmesio skirs skaidrumui, socialinei politikai ir pasaulio lietuviams.

Pasak jo, tokie prioritetai paaiškėjo po vasarą vykusių intensyvių darbų su ministrais, Seimo komitetų pirmininkais bei koalicijos partneriais.

Seime išvadas pristatys LRT ūkinę ir finansinę veiklą tyrusi komisija, bus registruotos LRT veiklą tobulinančios įstatymų pataisos, bus tęsiamas NSGK pradėtas darbas dėl neteisėtos įtakos politiniams procesams, priimami Vyriausybės bei Seimo narių pasiūlyti įstatymų projektai, kurie užkirs kelią panašioms situacijoms, kaip kad tirtos NSGK, ateityje.

Pasak R. Karbauskio, naujam politiniam sezonui planuojami darbai bus nukreipti į korupcijos mažinimą valstybės lygiu ir skaidrumą regionuose.

„Seimas rudenį taip pat dirbs su nepotizmo lygio, korupcijos pasireiškimo rizikos savivaldybėse prevencija, juolab kad Specialiųjų tyrimų tarnybos specialistai pastaruoju metu atliko nemažai tiek atskirų Lietuvos savivaldybių vertinimų, tiek ir vertinimų, apibūdinančių visoms savivaldybėms bendras problemas. Mums svarbu žinoti, kokia šiuo metu yra situacija savivaldybėse, nes, pavyzdžiui, nepotizmas gali daryti įtaką ir viešiesiems pirkimams, valstybės tarnautojų skyrimui į pareigas bei kitiems neskaidriems sandėriams savivaldos lygmeniu, - sako R. Karbauskis. - Šis Seimas, turėdamas valią kovoti su korupcija, gali pakeisti situaciją iš esmės - mes daugiau nebegirdėsime kalbų, kad valstybė, pirkdama paslaugą arba prekę, sumoka kelis kartus brangiau, nei tą pačią paslaugą perka privatus asmuo.

Pasak politiko, taip pat vietos valdžia negali būti darbo birža ar pasipelnymo šaltiniu įvairiems giminaičiams ar bičiuliams. „Turime suprasti, kad mūsų valstybė gali klestėti, jeigu valstybės pinigai bus panaudojami atsakingai ir skaidriai. Seimas turi pasirūpinti, kad toks požiūris formuotųsi teisėkūros pagrindu, kad valstybės interesus pamynęs, o savus iškėlęs aukščiau pareigūnas sulauktų atitinkamos bausmės, kad būtų kompensuojami valstybės praradimai, kad nebūtų neteisėtai turtėjama valstybės sąskaita. Rudens sesijoje turėtų būti priimtas ir civilinio neteisėtai įgyto turto konfiskavimo modelis, kuris teisėsaugai palengvins įrodinėjimo naštą ir dėl neteisėtai organizuoto nusikalstamumo ar korupcinių veikų įgytą turtą konfiskuoti bus lengviau: tada ne valstybė privalės įrodinėti asmens kaltumą, o jis turi įrodinėti, kad turtą gavo teisėtai“, - sako R. Karbauskis.

Grįšime prie projektų, kuriuos vetavo šalies prezidentė. Jaučiame politinę atsakomybę prieš lietuvius, kurie dėl įvairių priežasčių išvyko iš Lietuvos. Mums nesuvokiama, kodėl yra trukdoma išlaikyti emigrantų ryšį su savo tėvyne.

LVŽS frakcijos seniūno R. Karbauskio teigimu, rudens sesijos metu ir savivalda susilauks daugiau dėmesio: kaip LVŽS žadėjo savo rinkimų programoje, bus rengiamas projektas, leidžiantis šalyje vykdyti tiesioginius seniūnų rinkimus ir suteikiantis seniūnams daugiau atsakomybės priimant sprendimus, o kartu - padarant juos renkamais asmenimis - ir daugiau atsakomybės prieš vietos bendruomenes. Taip pat planuojama priimti ir Bendruomenių įstatymą, kuris padės joms aktyvinti veiklas ir suteiks joms didesnį vaidmenį sprendžiant problemas regionuose.

Pasak R. Karbauskio, LVŽS siūlys grįžti ir prie Lobizmo įstatymo, kurio pataisos turėtų užtikrinti politikų ir verslo ar kitų interesų turinčių grupių veiklos skaidrumą. Įstatymu bus siūloma įtvirtinti „kryžminį“ veiklos deklaravimą, kuomet tiek politikai, tiek su jais dėl įstatymo leidybos kontaktavusios organizacijos turės pranešti apie vykusį susitikimą ir jame aptartus klausimus specialiai tam sukurtoje platformoje, kuri bus prieinama visuomenei ir skaidrumą prižiūrinčioms institucijoms.

„Seimo nariai, tarkim, eidami pietauti su verslo grupių atstovais, turės pranešti, kad toks susitikimas vyko. Lygiai taip pat apie susitikimą pranešti turės ir kita pusė. Ši taisyklė galios ir nevyriausybinėms organizacijoms, nes, kaip praktika rodo, verslo asociacijos dažnai naudojasi jų statusu“, - sako LVŽS frakcijos seniūnas.

Dar vienas rudens sesijos prioritetų - ryšio stiprinimas su Lietuvą palikusiais piliečiais. R. Karbauskio teigimu, LVŽS dės visas pastangas, kad šalį palikę tautiečiai išlaikytų ryšį su Lietuva.

Rudens sesijos pradžioje bus grįžta prie dvigubos pilietybės ir referendumo klausimo.

„Grįšime prie projektų, kuriuos vetavo šalies prezidentė. Jaučiame politinę atsakomybę prieš lietuvius, kurie dėl įvairių priežasčių išvyko iš Lietuvos. Mums nesuvokiama, kodėl yra trukdoma išlaikyti emigrantų ryšį su savo tėvyne“, - sako R. Karbauskis.

Siekiant užtikrinti sklandų referendumo vykdymą, bus registruojamos įstatymų pataisos, kuriomis, be kita ko, bus pakeistas referendumo paskelbimo laikas tam, kad visuomenė galėtų išsamiai susipažinti su referendumui pateiktu klausimu, deramai išdiskutuotų.

„Pagal šiuo metu galiojantį įstatymą, referendumas gali būti skelbiamas ne anksčiau nei trys mėnesiai iki jo ir ne vėliau nei du. Tai per mažai laiko, juolab kad referendumu sprendžiami svarbiausi valstybės gyvenimo klausimai. Nepakanka laiko ir tam, kad būtų galima skubos tvarka kreiptis į Konstitucinį Teismą ir sulaukti atsakymo nerizikuojant referendumo rezultatų legitimumu. Todėl bus siūloma referendumą paskelbti ne anksčiau nei 8 mėn. ir ne vėliau nei 2 mėn. iki jo vykimo datos“, - sako LVŽS seniūnas.

Taip pat Seime bus svarstomas LVŽS frakcijos seniūno pasiūlymas dėl emigrantų privalomojo sveikatos draudimo skolų - bus siūloma, kad emigrantai deklaruotų išvykimą ir, jeigu jie moka mokesčius kitoje šalyje, Lietuvoje jiems nebūtų skaičiuojamas PSD ir nesikauptų skola bei būtų panaikinti esami įsiskolinimai. Šiuo metu yra skaičiuojama, kiek valstybė sutaupys lėšų, kurios skiriamos šalį palikusiųjų skolų, kurios vėliau per teismus panaikinamos, administravimui bei diskutuojama dėl reguliavimo detalių.

Rudenį Seimui taip pat bus siūloma patvirtinti naują demografijos ir migracijos strategiją.

„Norisi sugrąžinti žmonėms tas galimybes, kurios jiems taip ir nebuvo suteiktos. Valstybės pareiga - pasirūpinti savo žmonių gerove, todėl tikimės, kad ši strategija leis konkrečiai suplanuoti atitinkamus darbus, biudžetą ir atsakingas už šių darbų įgyvendinimą institucijas. Strategija pasiūlys ilgalaikę valstybės viziją, apimančią laikotarpį iki 2030 metų“, - sako R. Karbauskis.

Jis tikisi, kad Seimas palaikys ir jo inicijuotą mažas pajamas turėjusioms ir vaikus auginusioms ar savo šeimos narius slaugiusioms šeimoms įstatymo projektą, kuriuo siūloma jiems padėti ir suteikti būtiną darbo stažą tam laikotarpiui, kuomet jie augino vaikus ar slaugė artimuosius ir tuo metu jų pajamos nesiekė būtinos sumos, kad jiems ateityje būtų mokama senatvės pensija.

LVŽS pirmininko teigimu, šis politinis sezonas bus aktyvus socialinėje politikoje. Kitų metų biudžetas bus nukreiptas socialinių problemų sprendimui, šeimų finansinės gerovės, pensijų, mokytojų, gydytojų, socialinių, kultūros darbuotojų atlyginimų didinimui.

Pasak politiko, bus toliau dirbama su vaistų kainų mažinimu ir priimti sprendimai dėl ligoninių vaistinių. Seimas rudens sesijoje taip pat aktyviai dalyvaus sprendžiant autorių teisių pažeidimus ir piratavimo internete problemą. Bus dirbama su besiplečiančių didžiųjų miestų iššūkiais ir augančiomis sodų bendrijomis. Joms ketinama parengti atskirą įstatymą, kuriuo remiantis bus tvarkoma bendrijų infrastruktūra, pavyzdžiui, keliai. Bus tobulinama ir daug visuomenės skundų sulaukusi notarų ir antstolių paslaugų apmokėjimų tvarka, atsiras teisinės prielaidos mažinti šiuos mokėjimus. Taip pat bus svarstomas Amnestijos įstatymas, kuriuo siekiama suteikti amnestiją nesunkius nusižengimus padariusiems kaliniams, moterims su mažamečiais vaikais, neįgaliesiems ir pagyvenusio amžiaus žmonėms, kurie nėra linkę pakartotinai nusikalsti ir yra pasirengę, lydimi probacijos pareigūnų, integruotis į visuomenę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nelabai svarbu

nelabai svarbu portretas
o draudimo kompanija {SEIMAS }atnaujina veikla
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių