Ką kitąmet partijos siųs į Europos Parlamentą?

Garbus amžius, žingsnis link pensijos arba partijos padėka už nuopelnus. Būtent remdamosi tokiomis priežastimis partijos atrenka kandidatus į EP.

Iki rinkimų – kiek mažiau nei metai. Tačiau vidinės diskusijos šiuo klausimu partijose jau prasidėjo. Didžiausia įtampa, regis, kairiųjų stovykloje. Dienraščio žiniomis, kraustytis į Briuselį labai norėtų buvęs premjeras Gediminas Kirkilas.

Šis veikėjas dalyvavo ir praėjusiuose rinkimuose, tačiau į EP nepateko. Kitąmet socialdemokratų kandidatų sąraše veikiausiai nebebus dabartinio EP nario Justo Vinco Paleckio – šis bendražygiams užsiminė norįs išeiti į politinę pensiją. "Jei bus partijos sprendimas, dalyvausiu. Svariausia – kompetencija", – trumpai kalbėjo G.Kirkilas, paklaustas apie ambicijas užimti europarlamentaro kėdę.

Kas ves socialdemokratus į EP rinkimus? Veikiausiai, kaip ir anksčiau, – Vilija Blinkevičiūtė, antras sąraše – Zigmantas Balčytis.

Dėl V.Landsbergio – abejonės

Didžiausia intriga yra ta, kas šiuose rinkimuose bus pirmas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) sąraše. Pats Vytautas Landsbergis Briuselyje žurnalistams patvirtino, kad kitąmet nekandidatuos, sakydamas: "Nebedalyvausiu, tegu kiti ateina ir dirba." Tačiau jo bendražygiai iki galo nėra tikri, ar tikrai taip bus.

"Jeigu jis kandidatuos, sąrašo lyderis, žinoma, aiškus", – pareiškė Jurgis Razma, konservatorių frakcijos Seime seniūno pavaduotojas. Dešinieji dėl kandidatų sąrašo kol kas nesitarė, tačiau jo priekyje, aišku, rikiuosis Laima Andrikienė, Radvilė Morkūnaitė, Algirdas Saudargas – dabartiniai europarlamentarai.

Iš dešiniųjų noro užimti EP nario kėdę neslepia krikščionių demokratų sparno veikėjai Mantas Adomėnas ir Vilija Aleknaitė-Abramikienė, taip pat buvęs užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

L. Donskis nekandidatuos

Liberalų sąjūdis – kol kas vienintelė partija, paskelbusi kandidatų į EP sąrašą. Jau aišku, kad jų atstovas Leonidas Donskis dar kartą siekti EP mandato nebandys. Liberalus ves Seimo narys Petras Auštrevičius. Toliau rikiuojasi mažai kam žinomi veikėjai Tomas Baranovas ir Juozas Baublys.

Neabejotinai išsilaikyti EP nario kėdėje mėgins Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševkis. Jis, tiesa, greičiausiai dalyvaus ir prezidento rinkimuose. O daugiausia klausimų kelia Darbo partija. Ar Viktoras Uspaskichas norės grįžti į EP? Matyt, tai bus aišku tik po to, kaip pasibaigs Darbo partijos byla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

info LIETUVOS ŽEMĖ

info LIETUVOS ŽEMĖ portretas
Visiems visiems visiems Vengrijos įstatymų leidėjai gruodžio 17 dieną didele persvara nubalsavo už konstitucijos pataisą, uždrausiančią užsieniečiams pirkti Vengrijos žemės ūkio sklypus. Tačiau Lietuvos įstatymų leidėjams vengriškas pavyzdys yra nereikalingas. Todėl mes patys išsaugokim protėvių palikimą Lietuvą savo vaikams. Burkimės ir organizuokim referendumą. Nes Lietuvos žemių išpardavinėjimas užsieniečiams yra sukčių sumanytas Lietuvos naikinimas. Lietuvos žemės referendumo savanorių grupė didėja, bet nėra pakankamai didelė pradėti parašų rinkimą. Labai trūksta žmonių, kurie galėtų padėti organizuotis ir platinti žinią. Reikalinga suburti bent 3000 žmonių savanorių grupę daugiau nei 300000 parašų surinkimui. **************************************************** Registracija: tel. 8 698 02118 pranciskus.sliuzas@kaisiadorys.lt **************************************************** Šie metai yra lemtingi Lietuvai. S a v a n o r i ų paieškai liko 50 dienų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių