Rinkimų lyderė D. Grybauskaitė antrajame ture konkuruos su Z. Balčyčiu

Antrosios kadencijos siekianti prezidentė Dalia Grybauskaitė surinko daugiausia balsų sekmadienio rinkimuose, tačiau jų nepakako išvengti antrojo turo. Jame ji varžysis su socialdemokratų kandidatu Zigmantu Balčyčiu.

Už D.Grybauskaitę balsavo 45,89 proc. rinkėjų, o Europos Parlamento narį Z.Balčytį palaikė 13,63 proc. rinkimuose dalyvavusių Lietuvos piliečių, rodo išankstiniai Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys, suskaičiavus visus rinkėjų balsus.

Antrasis prezidento rinkimų turas vyks gegužės 25 dieną kartu su Europos Parlamento rinkimais.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto vadovas Ramūnas Vilpišauskas sakė, kad D.Grybauskaitė bus favoritė antrajame ture, o Z.Balčytis savo pozicijas sustiprintų atsisakęs kandidatuoti į Europos Parlamentą.

„Manau, kad dabartinė prezidentė būtų favoritė, bet, žinoma, ne absoliuti. Nemažai kitų kandidatų surinktų balsų gali atitekti socialdemokratų kandidatui Z.Balčyčiui“, - BNS sakė R.Vilpišauskas.

Trečias sekmadienio rinkimuose liko Darbo partijos atstovas, Seimo narys Artūras Paulauskas, surinkęs 12,02 proc. balsų. Nepriklausomas kandidatas Seimo narys Naglis Puteikis gavo 9,33 proc., Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis - 8,23 proc., Vilniaus meras Artūras Zuokas - 5,22 proc., Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas, Ignalinos rajono meras Bronis Ropė - 4,15 proc. balsų.

Rinkėjų aktyvumas siekė 52 procento.

D.Grybauskaitė daugiausia balsų gavo Kaune - čia ją palaikė 61 proc. rinkėjų. Iš viso ji nugalėjo 55 apygardose. Z.Balčytis populiariausias buvo Šilalės rajone, kur įsikūri jo apygarda - čia socialdemokratas gavo 45 proc. balsų. V.Tomaševskis nugalėjo Šalčininkų rajone (73 proc.), Vilniaus rajone (53 proc.) ir Visagine (52 proc.), B.Ropė - Ignalinos rajone (35 proc.).

Paaiškėjus rezultatams, D.Grybauskaitė kvietė rėmėjus susitelkti ir palaikyti ją rinkimuose po dviejų savaičių.

„Tikrai tikiuosi, kad jūs visi, kurie balsavote šiandien už mane, ateisite mane palaikyti ir po dviejų savaičių“, - pirmadienio naktį sakė D.Grybauskaitė.

Z.Balčytis teigė tikįs, kad laimės per antrąjį rinkimų turą, tačiau kartu sakė neatsisakantis planų tuo pačiu siekti ir vietos Europos Parlamente.

„Aš nepretenduosiu (į Europos Parlamentą), aš tiesiog būsiu sąraše ir Lietuvos žmonės turės teisę reitinguoti, arba nereitinguoti, bet aš esu įsitikinęs, kad man šie rinkimai bus sėkmingi ir tas klausimas atkris savaime“, - sekmadienį rinkimų štabe žurnalistams sakė Z.Balčytis.

Lietuvos prezidentas renkamas penkeriems metams.

Duomenys iš 2000 apylinkių (viso jų - 2004), kurių rinkėjai sudaro 99.45 proc. visų Lietuvos Respublikos rinkėjų sąrašuose įrašytų rinkėjų.

Kandidatas Procentai
Dalia Grybauskaitė 46,57
Zigmantas Balčytis 13,86
Artūras Paulauskas 12,24
Naglis Puteikis 9,47
Valdemar Tomaševskis 8,36
Bronis Ropė  5,27
Artūras Zuokas  4,22

Tam, kad laimėtų pirmajame ture, kandidatas turi surinkti per 50 proc. balsų.

D.Grybauskaitė bus favoritė, Z.Balčyčiui kenktų dalyvavimas EP rinkimuose - R.Vilpišauskas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė bus favoritė antrajame prezidento rinkimų ture, o socialdemokratų kandidatas Zigmantas Balčytis savo pozicijas sustiprintų atsisakęs kandidatuoti į Europos Parlamentą, sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto vadovas Ramūnas Vilpišauskas.

„Manau, kad dabartinė prezidentė būtų favoritė, bet, žinoma, ne absoliuti. Nemažai kitų kandidatų surinktų balsų gali atitekti socialdemokratų kandidatui Z.Balčyčiui“, - BNS sakė R.Vilpišauskas, paaiškėjus prezidento rinkimų pirmojo turo rezultatams.

Pasak politikos eksperto, dalyvaudamas dvejuose rinkimuose, Z.Balčytis rodytų „nepagarbą rinkėjams ir savo partijos rėmėjams“.

„Jeigu jis išdrįstų atsisakyti dalyvavimo rinkimuose į Europos Parlamentą, tada rinkimų kampanija galėtų tapti įdomi“, - teigė jis.

Z.Balčytis yra įrašytas pirmuoju numeriu socialdemokratų sąraše į Europos Parlamentą, ir rinkimų naktį teigė neketinantis atsisakyti šio kandidatavimo.

Vertindamas abu kandidatus, R.Vilpišauskas pažymėjo, kad jų stipriosios savybės yra panašios - jiedu turi patirties dirbant finansų ministrais ir Europos Sąjungos institucijose.

„Išskirčiau ir Z.Balčyčio ramų kalbėjimą, kuris patinka kai kuriems rinkėjams. Bet tai gali būti ir jo trūkumas - ypač jei jis toliau dalyvaus dvejose rinkimų kampanijose, tai jau atrodys kaip neryžtingumas ir noras turėtų atsarginį išėjimą, kuris gali rinkėjams daryti blogą įspūdį“, - sakė politikos ekspertas.

Premjeras mano, kad Z. Balčytis turėtų dalyvauti EP rinkimuose

Premjeras Algirdas Butkevičius mano, kad socialdemokratų kandidatas į prezidentus Zigmantas Balčytis turėtų dalyvauti ir rinkimuose į Europos Parlamentą, nepaisant to, kad Darbo partijos vadovas Viktoras Uspaskichas pareiškė, kad socdemų atstovą antrame prezidento rinkimų ture palaikys tik šiam nekandidatuojant rinkimuose į EP.

Ministras pirmininkas rinkimų naktį socialdemokratų štabe susitiko su „darbiečių“ lyderiu V.Uspaskichu. Anot premjero, kitų sąlygų dėl Z.Balčyčio koalicijos partneris jiems neiškėlė.

„Kol kas jokių kitų sąlygų nebuvo. Jis, aišku, galvoja apie Europos Parlamento rinkimus, bet aš tiesiai, aiškiai pasakiau, kad ateis rinkėjas ir jeigu jis (Z.Balčytis - BNS) dalyvaus Europos Parlamento rinkimuose, gali balsuoti už Darbo Partiją Europos Parlamento rinkimuose, bet už Z.Balčytį prezidento rinkimuose“, - žurnalistams pirmadienio naktį rinkimų štabe sakė A.Butkevičius.

Paklaustas, ar mano, kad Z.Balčytis turėtų dalyvauti ir EP rinkimuose, ir prezidento rinkimų antrajame ture A.Butkevičius teigė, kad partija jau yra priėmusi sprendimą ir nieko negalima pakeisti.

„Šiuo metu jau niekas negali pakeisti, yra ir partijos sprendimas priimtas, yra ir biuleteniai paruošti, aš manau, kad jau nebeįmanoma atšaukti ir jis pats, kiek žinau, yra pasiruošęs dalyvauti“, - tikino ministras pirmininkas.

Paklaustas, ar Z.Balčytis tokiu atveju negalėtų tiesiog viešai rinkėjams pareikšti, kad netaps europarlamentaru, nepriklausomai nuo rinkimų baigties, premjeras teigė, kad toks scenarijus yra įmanomas.

„Aišku, gali būti toks pareiškimas, bet aš manau, kad jis elgsis atsakingai ir toliau“, - sakė A.Butkevičius.

Pirminiais duomenimis, prezidento rinkimuose Z.Balčytis susigrums antrajame ture su daugiausia balsų laimėjusia antrosios kadencijos siekiančia prezidente Dalia Grybauskaite.

Z. Balčytis neatsisako planų siekti dviejų postų - ir prezidento, ir europarlamentaro

Socialdemokratų kandidatas prezidento rinkimuose Zigmantas Balčytis viliasi, kad laimės antrajame rinkimų ture, tačiau kartu teigia neatsisakantis planų tuo pačiu siekti ir vietos Europos Parlamente (EP).

Anot Z.Balčyčio, dilema dėl kandidatavimo į EP dings, jam laimėjus prieš dabartinę šalies vadovę Dalią Grybauskaitę.

„Aš nepretenduosiu (į EP - BNS), aš tiesiog būsiu sąraše ir Lietuvos žmonės turės teisę reitinguoti, arba nereitinguoti, bet aš esu įsitikinęs, kad man šie rinkimai bus sėkmingi ir tas klausimas atkris savaime“, - sekmadienį rinkimų štabe žurnalistams sakė Z.Balčytis.

Paklaustas, ar užims EP nario kėdę, jei nelaimėtų prezidento rinkimuose, jis teigė, kad rinkimus laimės: „Na, aš taip niekada nesakiau, aš laimėsiu tuos rinkimus.“

„Aš dėl Europos Parlamento nario tikrai niekada nekeisčiau, aš visada tą kalbėjau ir sakiau, tik prezidento postas man yra pats svarbiausias ir aš manau, kad man bus sėkmingi rinkimai“, - tikino kandidatas į prezidentus.

Z.Balčytis sakė, kad tikisi koalicijos partnerių palaikymo antrajame ture.

„Norėčiau padėkoti prezidentui Rolandui Paksui, kuris palaikė pirmame rinkimų ture, Artūras Zuokas taip pat yra nusiteikęs palaikyti antrajame rinkimų ture. Aišku, kad koalicijos partneriai taip pat, manau, yra būsimi palaikytojai toje nelengvoje politinėje kovoje. Ir aš tikiuosi, kad tas palaikymas ateityje ir leis tikėtis pergalės“, - teigė socialdemokratų atstovas.

Jis teigė tikėjęsis geresnio rezultato, tačiau, jo nuomone, nėra labai svarbu, ar jis gaus 16 proc., ar 20 proc. balsų: „Aš savo pažadus įvykdžiau, esu antrame rinkimų ture ir tai yra pats svarbiausias dalykas.“

V.Uspaskichas: remsime Z.Balčytį, tik jei jis atsisakys kandidatuoti į EP

Darbo partijos (DP) įkūrėjas parlamentaras Viktoras Uspaskichas pripažįsta partijos kandidato Artūro Paulausko pralaimėjimą.

V.Uspaskichas sako neatmetantis galimybės paremti ir Dalią Grybauskaitę antrajame rinkimų ture.

„Skaičius ir procentas džiugina, kad mes treti – nelabai džiugina, dar labiau nedžiugina, kad mes treti ir bus antras turas“, - A.Paulausko rinkimų štabe laukiant rezultatų sakė V.Uspaskichas.

Jis taip pat sutiko, kad A.Paulauską lenkiantis socialdemokratų kandidatas Zigmantas Balčytis antrajame rinkimų ture galėtų būti valdančiosios koalicijos remiamas kandidatas, tačiau tokiu atveju turėtų atsisakyti kandidatavimo Europos Parlamento (EP) rinkimuose.

„Tokiu atveju balsuosime už jį dviem rankom“, - sakė V.Uspaskichas.

„Darbietis“ tvirtino, kad priešingu atveju agituoti už Z.Balčytį antrajame rinkimų ture negalės, nes tai prilygtų agitacijai prieš Darbo partijos sąrašą kartu vyksiančiuose Europos parlamento rinkimuose.
Jis taip pat sakė norintis, kad D.Grybauskaitė laimėtų pirmąjame ture.

„Rimtai galvosime, nuoširdžiai kalbu“, - sakė V.Uspaskichas, paklaustas, ar „darbiečiai“ nesvarsto galimybės paremti dabartinę prezidentę antrajame rinkimų ture.

V.Uspaskichas sakė nesvarstantis galimybių paremti Z.Balčytį už tai, kad formuojant naują Vyriausybę būtų palikti DP ministrai.

„Jokių šioje vietoje sandėrių negali būti – prezidento rinkimai sau, Vyriausybė – sau“, - sakė Darbo partijos įkūrėjas.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, suskaičiavus iš 1805 apylinkių (iš viso yra 2004), užtikrintai pirmauja D.Grybauskaitė jau surinkusi 45,34 proc. balsų, Z.Balčytis yra antras su 14,23 proc. rinkėjų balsų, kiek daugiau nei procentu nuo jo atsilieka A.Paulauskas.

Jei Z.Balčytis patektų į antrą turą, nebūtų gerai demokratijai - E.Masiulis

Vilnius, gegužės 11 d. (BNS). Opozicinio Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis sako, kad į antrą prezidento rinkimų turą patekus socialdemokratui Zigmantui Balčyčiui, kiltų pavojus demokratijai Lietuvoje.

„Blogiausias dalykas, kurį reikia žmonėms įvardinti, yra tai, kad antrajame rinkimų ture, jeigu žmonės balsuos už Zigmantą Balčytį, tai reiškia, kad gali taip atsitikti, kad visos valdžios grandys atsiduria vienos politinės jėgos rankose. Turiu minty ir Seimą, ir Vyriausybę, ir Prezidentūrą. Tai nebūtų iš tikrųjų gerai Lietuvos demokratijai ir tai iš tikrųjų yra tam tikras pavojus“, - sekmadienio vakarą BNS sakė E.Masiulis, kurio vadovaujama partija prezidento rinkimuose palaiko antros kadencijos siekiančią šalies vadovę Dalią Grybauskaitę.

Į D.Grybauskaitės rinkimų štabą vėlų sekmadienio vakarą atvykęs E.Masiulis svarstė, kad ši aplinkybė turėtų priversti rinkėjus balsuoti už dabartinę valstybės vadovę, jei prireiktų antrojo rinkimų turo ir jei jame ji susirungtų su Z.Balčyčiu.

„Manau, kad tas privers žmones, kurie palaiko Dalią Grybauskaitę arba kurie pirmame rinkimų ture balsavo už kitą kandidatą, dalyvauti ir antrame rinkimų ture ir palaikyti Dalią Grybauskaitę kaip tam tikrą atsvarą socialdemokratams“, - kalbėjo jis.

Pirmieji duomenys iš rinkimų apylinkių rodo, kad rinkimuose pirmauja D.Grybauskaitė, o į antrą turą su ja galėtų patekti Z.Balčytis arba Darbo partijos kandidatas Artūras Paulauskas.
E.Masiulio manymu, prezidento rinkimų antrasis turas veiktų ir Europos Parlamento rinkimų rezultatus.

„Tos partijos, kurių kandidatai - remiami arba iškelti - pateko į antrą rinkimų turą, turi pranašumą prieš kitas partijas, nes jos yra mobilizuotos, aktyvesnės, ir šiuo atveju agituodamos už kandidatus antrajame rinkimų ture tuo pačiu pritraukia savo elektoratą ir į Europos Parlamento rinkimus“, - sakė liberalas.

Jeigu pirmą kartą balsuojant prezidento rinkimuose nė vienas kandidatas nesurinks reikiamos balsų daugumos, po dviejų savaičių, gegužės 25 dieną, kartu su Europos Parlamento rinkimais vyks antrasis turas.

Z. Balčyčio persvara prieš A.Paulauską turėtų siekti 5 proc., sako premjeras

Premjeras Algirdas Butkevičius tiki, kad socialdemokratų kandidatas į prezidentus Zigmantas Balčytis artimiausią savo konkurentą „darbietį“ Artūrą Paulauską pralenks 5 proc. Ministras pirmininkas teigia, kad kol kas su kitais kandidatais nesitarta dėl Z.Balčyčio palaikymo antrajame ture.

„Aš esu įsitikinęs, nuo pat pradžių, kad jis bus antras. (...) Aš tikėjausi, kad skirtumas bus kokių 5 proc. dydžio (tarp Z.Balčyčio ir A.Paulausko - BNS), bet tikiuosi, kad toks galutinis rezultatas ir bus“, - komentuodamas tarpinius rezultatus žurnalistams sekmadienį sakė A.Butkevičius.

Jis tikino, kad kol kas su kitų partijų atstovais nesitarta dėl galimybės palaikyti Z.Balčytį, jei šis pateks į antrąjį rinkimų turą.

„Ne, kol kas mes tikrai nesikalbėjome. Čia yra mano nuomonė, kad įtikinėjimas už kurį kandidatą balsuoti, jei balsavot už kitus kandidatus, dabar būtinai balsuokite už Zigmantą Balčytį - aš abejoju, kad jis yra naudingas“, - tikino ministras pirmininkas.

 

A.Kubilius: antras prezidento rinkimų turas užgožtų EP rinkimus

Konservatorių lyderis Andrius Kubilius teigia, kad nėra didelio skirtumo, su kuriuo iš dviejų pagal pirminius rezultatus labiausiai tikėtinų konkurentų prezidentei Daliai Grybauskaitei gali tekti susirungti antrame ture.

Jis taip pat pažymi, kad tuo atveju, jei vyktų prezidento rinkimų antrasis turas, Europos Parlamento (EP) rinkimai liktų šešėlyje.

„Jos (D.Grybauskaitės) tas pirmavimas yra ryškiai matomas, o dabar čia spėlioti, kuris gali būti, matosi, kad ar Artūras Paulauskas, ar Zigmantas Balčytis gali apylygiai eiti, tai aš tikrai nematau čia labai didelio skirtumo“, - D.Grybauskaitės štabe sekmadienio vakarą žurnalistams sakė A.Kubilius.

Anot jo, jei EP nariai būtų renkami kartu su prezidentu, jo vadovaujamai partijai tai gali duoti ir pliusų, ir minusų.

„Iš tikrųjų tokiu atveju EP rinkimai bus šešėlyje prezidento rinkimų ir pasakyti, kaip tai paveiks kiekvienos partijos balsus, aš tikrai nesiimčiau. Galima matyti mums ir pliusų, ir minusų gali įžiūrėti - čia kaip nori. Nes jeigu bus antras turas, mūsų remiama kandidatė dalyvauja, mes galime galvoti, kad tai mums padės, iš kitos pusės gali ateiti daug rinkėjų, kurie renkasi kitas partijas (...). Bet aišku, kad EP rinkimai tokiu atveju iš tikrųjų bus užgožti prezidento rinkimų“, - dėstė A.Kubilius.

A. Paulauskas: nepavyks trečią kartą, yra ir ketvirtas

Darbo partijos kandidatas į prezidentus parlamentaras Artūras Paulauskas sakė tikėjęsis, kad prezidento rinkimuose vyks rimta kova tarp jo ir socialdemokratų kandidato Zigmanto Balčyčio dėl vietos antrajame ture.

Pagal pirmuosius suskaičiuotus balsus A.Paulauskas nežymiai lenkė Z.Balčytį. Tačiau pradėjus plaukti rezultatams iš didžiųjų miestų, Z.Balčytis iškopė į antrąją vietą.

„Taip ir tikėjausi, kad kova tarp antros ir trečios vietos bus gana glaudi ir tai, kas pateks į finalą, nulems keletas procentų“, - sakė A.Paulauskas.

A.Paulauskas tvirtino, kad Z.Balčyčiui balsų prideda ir jį iškėlusios socialdemokratų partijos populiarumas - ji, pagal visuomenės apklausas, šiuo metu populiariausia.

Jis taip pat sakė nežinantis, ar jam patekus į antrąjį turą koalicijos partneriai tęsės pažadą paremti jį, bet kuriuo atveju kandidatas žada pasitikėti savo jėgomis.

Paklaustas, ką darys, jei šįkart jau trečią kartą dalyvaudamas prezidento rinkimuose vėl pralaimės, A.Paulauskas demonstravo optimizmą: „Yra ir ketvirtas kartas. Ronaldas Reiganas tik iš ketvirto karto laimėjo“.

L.Graužinienė: mes ruošiamės antrajam turui

Seimo pirmininkė „darbiečių“ vadovė Loreta Graužinienė neabejoja, kad Darbo partijos kandidatas Artūras Paulauskas pateks į antrąjį prezidento rinkimų turą.

“Tikiu, kad antras turas bus ir antrame ture bus mūsų kandidatas Artūras Paulauskas (...). Mes ruošiamės antram turui“, - sakė L.Graužinienė.

Ji sakė, kad vertinant preliminarius rezultatus, A.Paulausko sėkmę lėmė „betarpiškas bendravimas su rinkėjais“.

Seimo pirmininkė taip pat sakė, kad jei partijos kandidatas pateks į antrąjį turą, rinkimų strategija „bus visiškai kita“, tačiau kokia, neįvardijo.

B. Ropė: ko gero, Ignalinos prezidentu tikrai būsiu

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į prezidentus Ignalinos meras Bronis Ropė teigia esąs užtikrintas dėl savo krašto rinkėjų. Jis juokauja, jog savo krašte būsiąs išrinktas prezidentu.

„Sakyčiau, rezultatas irgi labai įdomus, turiu rezultatus iš savo krašto - iš keliolikos apylinkių, tai tikrai labai džiugina, ko gero, Ignalinos prezidentu tikrai būsiu, ir per pirmą turą“, - savo rinkimų štabe žurnalistams sakė B.Ropė.

Jis sakė tikintis sulaukti apie penktadalio rinkėjų balsų.

„Mūsų realistinis siekis buvo pakliūti į antrąjį turą - tas praeinamumas 15-18 procentų būtų realistinis, net jei antrasis turas ir neįvyktų. Tai būtų maksimumas, ko mes tikėjomes“, - BNS patikslino jis.

Jis sakė, jog rinkimų kampanija buvo aktyvi, nors pripažįsta, jog jam kartais buvo sunku suspėti kartu su kitais kandidatais.

„Pretenzijų tikrai neturiu, manau, rinkimų agitacinį mėnesį aptarti su štabais ir paderinti. Aš jaučiuosi šiek tiek bėgantis, nes visi kiti kandidatai mieste, o aš per 100 kilometrų nuo Vilniaus. Man sunkiau sureaguoti, prisijungti. Atvirai pasakysiu, kad vertintojai manė, kad  aš tikrai nieko negausiu. Rinkimų kampaniją vertinu kaip pakankamai aktyvią“, - kalbėjo B.Ropė.

Jis teigė, jog Europos Parlamento rinkimuose tikinti didesnio rinkėjų palaikymo.

„Sąraše esu antras, jeigu dabar neišrinks, tai bus galimybė žmonėms balsuoti už mane Europos Parlamento rinkimuose“, - BNS sakė jis.

A.Lukošaitis: rinkėjų aktyvumas rodo demokratijos ligas

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Alvidas Lukošaitis sako, kad nežymiai 50 proc. perkopsiantis rinkėjų aktyvumas yra gana mažas, ir rodo demokratijas problemas.

Politologas sakė taip pat manantis, kad prezidentei Daliai Grybauskaitei nepavyks laimėti pirmajame rate.

„Jei su tokiu aktyvumu išsirinktumėme prezidentą pirmame ture, tai tikrai būtų blogiausias variantas. Tai būtų tam tikras signalas dėl demokratijos bėdų“, - BNS sakė A.Lukošaitis.

Jo manymu, gan žemas aktyvumas  yra parankus perrinkimo siekiančiai dabartinei prezidentei Daliai Grybauskaitei ir socialdemokratų kandidatui Zigmantui Balčyčiui.

Politologas taip pat pripažino, kad įprastai Vakarų demokratijose renkant valstybės vadovą balsuoja apie 70 proc. rinkėjų.

„Kadangi Lietuvoje menkas rinkėjų aktyvumas yra tęstinis procesas, galima kalbėti apie tam tikras chroniškas sistemos, demokratijos ligas. Tai siejasi su žmonių pasitikėjimu (politikais), tai - labai blogai“, - sakė jis.

Iki 19 valandos prezidento rinkimuose dalyvavo apie 43,56 proc. rinkėjų, dar 6,03 proc. savo valią buvo pareiškę iš anksto.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas prognozavo, kad bendras rinkėjų aktyvumas sieks 52-53 proc.

Šie duomenys reiškia, kad prezidentė D.Grybauskaitė būtų perrinkta antrajai kadencijai pirmajame rate, jei už ją balsavo daugiau kaip pusė į rinkimus atėjusių rinkėjų.

2009 metais iki 19 val. buvo balsavę 44,28 proc. rinkėjų.

L. Bielinis: antrasis turas bus

Politologas prof. Lauras Bielinis sako tikintis, kad Prezidento rinkimuose prireiks antrojo turo. Tuo metu politologas prof. Raimundas Lopata spacialioje LRT rinkimų laidoje sakė, kad intrigą dėl dviejų turų sukūrė sociologai.

„Esu tikras, kad yra įvairių rinkėjų. Tikrai visi kandidatai bus surinkę ne mažiau kaip po 2 proc. balsų. O dalis kandidatų bus surinkę kur kas daugiau balsų, nes jų įtaka visuomenėje yra didžiulė. Kalbėti, kad viena kandidatė – prezidentė – yra lyderiaujanti, o kiti sudaro foną, būtų ydinga. Rinkėjai rinko vieną iš septynių, o ne rinko ar nerinko D. Grybauskaitę. Manau, kad rinkėjai pasirinko labai įvairiai“, – LRT televizijos eteryje sakė L. Bielinis.

Tuom metu R. Lopata teigė manantis, kad antrasis turas gali ir įvykti, ir neįvykti.

„Intrigą dėl dviejų turų sukūrė sociologai ir rinkėjai kartu su šešiais politikais, kurie mušėsi į krūtinę, kad bus antrajame ture. Tačiau mūsų argumentuoti pasvarstymai kiek primena lažybų vietą. Manau, kad antras turas bus, arba nebus“, – lakoniškai atsakė R. Lopata

Premjeras: D. Grybauskaitė surinks 45 proc. balsų, Z. Balčytis bus antras

Socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius prognozuoja, kad pirmajame rinkimų ture daugiausiai balsų - apie 45 proc. - surinks dabartinė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė, o antroje vietoje turėtų likti socdemų kandidatas į prezidentus Zigmantas Balčytis.

Pasak ministro pirmininko, „darbiečių“ kandidatas Artūras Paulauskas liks trečias, o Naglis Puteikis - ketvirtas.

„Aš manau, kad įvyks antras turas, kadangi kandidatai buvo gana stiprūs be dabartinės prezidentės. (...) Dar anksti prognozuoti, bet aš įsitikinęs, kad prezidentė turėtų surinkti 44-45 proc. balsų, o Z.Balčytis turėtų būti antroje vietoje, A.Paulauskas trečioje vietoje, o N.Puteikis - ketvirtoje“, - sekmadienį socialdemokratų rinkimų štabe žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Premjeras teigė, kad, jo nuomone, stiprios kovos dėl vietos antrajame rinkimų ture tarp Z.Balčyčio ir A.Paulausko nebus: „Aš manau, kad tokios stiprios kovos nebus, bet jis (A.Paulauskas - red.) bus trečias“. 

Antrasis rinkimų turas bus rengiamas, jei pirmajame rate nė vienas kandidatas nesurinks per 50 proc. balsų.

  Antras rinkimų turas nebūtų pralaimėjimas - D. Grybauskaitės štabo vadovas

Antrosios kadencijos siekiančios prezidentės Dalios Grybauskaitės rinkimų štabo vadovas sako, kad antrasis turas nebūtų pralaimėjimas.

„Tai tikrai nėra pralaimėjimas, tai yra procesas, į kurį reikia eiti, ir mes tame procese dalyvaujame aktyviai“, - žurnalistams sekmadienio vakarą sakė R.Švedas.

Vilniaus dailės akademijoje laukti rinkimų rezultatų D.Grybauskaitės rėmėjai susirinko gausiai, čia prieš 21 val. atvyko ir pati kandidatė.

Pasak R.Švedo, jei prireiktų antrojo turo, D.Grybauskaitei nesvarbu, kas būtų jos konkurentas.

„Mes aktyviai dalyvaujame debatuose ir rungiamės su visais šešiais, tai mes pasiruošę rungtis ne tiek kad su visais šešiais kartu, o ir su visais šešiais atskirai“, - kalbėjo rinkimų štabo vadovas.

Aktyviau balsuoti rinkėjus skatino įtampa Ukrainoje, sako V.Gaidys

Didesnį rinkėjų aktyvumą gana pasyvios rinkimų kampanijos sąlygomis galėjo skatinti tarptautinė padėtis - įtampa Ukrainoje ir Rusijos veiksmai, kurie galėjo mobilizuoti antrosios kadencijos siekiančios prezidentės Dalios Grybauskaitės simpatikų, sako sociologas 

Visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės „Vilmorus“ vadovas V.Gaidys teigia, jog dar vienas veiksnys, lėmęs nemažą rinkėjų aktyvumą galėjo būti ir tai, kad paskutiniai rinkimai vyko prieš pusantrų metų, kuomet 2012 metais buvo renkamas Seimas.

„Čia yra toks šių rinkimų ypatumas - turbūt tai pirmi rinkimai, kad aktyvumas yra pačiame dėmesio centre, nes nuo jo priklauso antrasis turas. Vienas iš veiksnių, aktyvinusių rinkėjus - padidėjusi tarptautinė įtampa: Ukraina, Rusija, prezidento, valstybės struktūrų vaidmuo psichologiškai padidėjo ir, matyt, ir dėl to aktyvumas didesnis. Be to, ta informacija, kad nuo aktyvumo priklausys bus antras turas ar ne, matyt, Dalios Grybauskaitės rinkėjai tą pakankamai racionaliai suvokė. Jos rinkėjų daug, simpatikų įvairiose gyventojų grupėse, jie šiek tiek mobilizavosi. Užtenka net kelių procentų mobilizacijos“, - BNS sekmadienio vakarą sakė V.Gaidys.

„Beje, ir rinkimai jau buvo senokai, ne taip seniai, bet, vis dėl to, jau keleri metai kai nebuvo rikimų ir atsiranda tas noras žmonėms išreikšti savo nuomonę, po to tas entuziazmas mažėja“, - svarstė sociologas.

Anot jo, pati rinkimų kampanija buvo aktyvumą nebent slopinti galėjęs veiksnys, rinkėjai būtų kur kas labiau entuziastingi, jei „būtų politinio turnyro atmosfera susikūrusi, ko nelabai buvo“.
V.Gaidžio teigimu, jei rinkėjų aktyvumas perkops 50 proc. ribą, D.Grybauskaitė turi nemažai šansų laimėti jau pirmame ture - visuomenės apklausos tokią tendenciją rodė jau paskutinius tris mėnesius prieš rinkimus.

„Pagal mūsų apklausas D.Grybauskaitės reitingas pakilo balandžio mėnesį, ji buvo dėmesio žiniasklaidos dėmesio centre, politinėje scenoje ji buvo su žymiausiais pasaulio veikėjais, bet kad ji pasiektų tokį patį rezultatą, kaip praeitą kartą...Šiuo metu jai nereikia kažkokių ypatingų rezultatų, jei aktyvumas virš 50 procentų siektų“, - kalbėjo „Vilmorus“ vadovas.

Anot jo, socialdemokratų kandidato Zigmanto Balčyčio ir Darbo partijos kandidato Artūro Paulausko šansai patekti į antrąjį rinkimų turą, jei toks būtų, apylygiai, tačiau šiose varžybose V.Gaidys prognozuotų didesnę Z.Bačyčio sėkmės tikimybę.

„A.Paulauskas su Z.Balčyčiu ilgą laiką buvo labai arti vienas kito, bet manau Z.Balčyčio elektoratas yra stipresnis, t.y. disciplinuotesnis nei A.Paulausko“, - teigė V.Gaidys.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas sekmadienį pasibaigus balsavimui prezidento rinkimuose pranešė, jog bendras rinkėjų aktyvumas gali siekti 52 - 53 proc.

Z. Balčytis tikisi, kad antrasis rinkimų turas įvyks

Socialdemokratų kandidatas į prezidentus Zigmantas Balčytis tikisi, kad prezidento rinkimuose įvyks antrasis rinkimų turas, į kurį jis pateks surinkęs daugiau kaip penktadalį balsų.

„Aš manau, kad nepasibaigs (pirmuoju turu - BNS), turi būti antras turas, todėl, kad balsai skirstysis dabar jau kitaip nei buvo praeitą kartą. (...) Manau, kad apie 20-23 proc. balsų surinksiu“, - sekmadienį rinkimų štabe žurnalistams sakė Z.Balčytis, užsidarius rinkimų apylinkėms.

Antrasis rinkimų turas bus rengiamas, jei pirmajame nė vienas kandidatas nesurinks per 50 proc. balsų.

K. Girnius: rinkėjų aktyvumas didina D. Grybauskaitės galimybes

Didelis rinkėjų aktyvumas sustiprino prezidentės Dalios Grybauskaitės galimybes būti perrinktai per pirmą prezidento rinkimų turą, sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius.

Politikos eksperto teigimu, dalis anksčiau pasyvių lietuvių nusprendė balsuoti reaguodami į Rusijos agresiją Ukrainoje, ir tikėtina, kad jų balsas teks dabartinei šalies vadovei.

„Rinkimų kampanija buvo nepaprastai nuobodi, bet rinkėjų aktyvumas vis tiek pakankamai aiškus, daugiausia dėl to, kad Rusijos agresija Ukrainoje kėlė nerimą. Prezidentė D.Grybauskaitė gebėjo įtikinamai prisistatyti kaip tas politikas, kuri gebės ryžtingiausiai ginti Lietuvą. Net kai kurie abejojantieji nutarė dalyvauti rinkimuose ir veikiausiai balsavo už ją“, - BNS sakė K.Girnius.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko skaičiavimais, aktyvumas per prezidento rinkimus turėtų viršyti 50 procentų. Tokiu atveju daugiau kaip pusę balsų surinkęs kandidatas laimėtų jau pirmame ture.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Trys viename

Trys viename portretas
Balsuokim už Grybauskaitę,Lansbergį su Kubilium gausim nemokamai.Valio.

dazai

dazai portretas
na ir ismaliavojo veida...

REFERENDUMAS - TIKROJI DEMOKRATIJA

REFERENDUMAS - TIKROJI DEMOKRATIJA  portretas
BIRŽELIO 29 DIENĄ VYKS PIRMAS LIETUVOS GYVAVIMO ISTORIJOJE PILIEČIŲ INICIJUOTAS REFERENDUMAS, KURAME PILIEČIAI SPRĘS VALSTYBEI IR VISUOMENEI SVARBIUS KLAUSIMUS. NEJAUGI PRALEISI PROGĄ SUDALYVAUTI ISTORINĖS REIKŠMĖS REFERENDUME?
VISI KOMENTARAI 44

Galerijos

Daugiau straipsnių