K. Brazauskienei nuplaukė ir našlės renta, ir valstybinė pensija

  • Teksto dydis:

Seimas ketvirtadienį iš įstatymo dėl prezidento socialinių garantijų išbraukė jo našlio ar našlės rentą, taip įgyvendindamas Konstitucinio teismo (KT) nutarimą, kad tokia renta yra neleistina privilegija dėl asmens socialinės padėties.

Kol kas liko neįgyvendintas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) siūlymas rentą keisti valstybine pensija.

Už naujos Prezidento valstybinės rentos įstatymo redakcijos priėmimą balsavo 79 Seimo nariai, septyni susilaikė. Ligšiolinis įstatymas numatė, kad prezidento našliui (našlei) mokama 50 proc. valstybinės rentos dydžio renta.

Įstatyme liko kadenciją baigusio prezidento renta, kuri sudarys 50 proc. šalies vadovo užmokesčio, bei nepilnamečiams vaikams mokama našlaičių renta. Šios dydis yra 25 proc. valstybinės rentos dydžio, jeigu teisę gauti šią rentą turi vienas našlaitis, o jei daugiau – po lygiai, bet ne daugiau kaip pusė visos valstybinės rentos dydžio.

Spręsdama, kaip įgyvendinti KT nutarimą, SADM yra pasiūliusi rentą keisti valstybine pensija. Ji sudarytų 15 proc. šalies vadovo darbo užmokesčio dydžio per mėnesį, tačiau dėl atitinkamų Valstybinių pensijų įstatymo pakeitimų parlamentas ketvirtadienį nebalsavo.

Seimo narys konservatorius Jurgis Razma ketvirtadienį pripažino, kad „buvo galima kartu ir svarstomą Valstybinių pensijų įstatymą pridėti, kad būtų pilnas aiškumas, kaip šis klausias bus išsprendžiamas“, o apie teikiamą priėmimui projektą sakė, kad jis išsprendžia prezidento ir našlaičių rentos klausimus bei yra „korektiškas, socialiai pagrįstas“.

Pagal šį projektą, valstybinė pensija būtų mokama tik tuo atveju, jei našlys arba našlė, kaip Lietuvos prezidento sutuoktinis, ne mažiau kaip trejus metus vykdė valstybiniame ar diplomatiniame protokole nustatytas funkcijas. Šią pensiją galėtų gauti tik Lietuvos pilietis ar pilietė.

Pasak pataisas parengusios SADM, protokole nustatytas funkcijas vykdydamas šalies vadovo sutuoktinis atstovauja aukščiausiajam šalies valdžios pareigūnui – prezidentui, vadinasi, ir pačiai valstybei, atlieka tam tikras reprezentacines funkcijas, kurioms reikalingos „pastangos, valia, pasiaukojimas, laikas“.

Priėmus siūlomą įstatymo pataisų variantą, buvusio valstybės vadovo našlė Kristina Brazauskienė į tokią valstybinę pensiją pretenduoti negalėtų, nes santuoka sudaryta jau pasibaigus Algirdo Mykolo Brazausko kadencijai.

Įstatymų pakeitimai parengti Konstituciniam Teismui paskelbus, kad prezidento našlės ar našlio rentą įtvirtinanti įstatymo nuostata prieštarauja Konstitucijai.

Prezidento našlių rentos klausimas Konstituciniame Teisme konservatorių iniciatyva buvo sprendžiamas, kai mirus prezidentui A.M.Brazauskui jo našlė 2010 metais pateikė SADM prašymą skirti prezidento našlės rentą. K.Brazauskienė nurodė neturinti draudžiamųjų pajamų, tačiau ji neslėpė valdanti didelės vertės turtą.

Konstitucinio Teismo prieštaraujančiu Konstitucijai pripažinta įstatymo nuostata numatė, kad mirusio prezidento sutuoktinis turi teisę gauti valstybinę prezidento našlių rentą, kuri siekia 50 proc. prezidento valstybinės rentos dydžio. Teismo vertinimu, ši nuostata prieštarauja Konstitucijai, nes našlys vien dėl buvusio sutuoktinio statuso negali įgyti teisės gauti specialią socialinę išmoką.

Teismo teigimu, specialių dėl buvusio sutuoktinio statuso išmokų nustatymas įtvirtintų privilegiją dėl asmens socialinės padėties, o tai draudžia kiti pagrindinio šalies įstatymo straipsniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kerri

Kerri portretas
Idomiai atrodo tie musu valdzios organai, nu cia kaip sakoma: kada zasi valge, kada uodega pradejo girgseti. AMB vede Kristin nebebudanas Prezidentu, ta zinojo visi, tai kodel paskyre Kristinai renta? Tik dabar atsipeikejo, kai praejo tiek laiko? O kas grazins tuos neteisetai ismoketus pinigus? Gi nesugebes atimti is Kristinos... Va tai tokios tokeles:)

ELA

ELA portretas
Jau tokia muzike,kaip jai negeda,tikra tiesa jog nesugeba minciu normaliai isreikst,psiklausykit kaip ji kalba,tikra neisprusele.Kazin kiek klasiu baige ta bufetava!

senjora

senjora portretas
kaip jai negėda,juk milijonierė.Norėčiau,kad mažiau ją kviestų į laidas,koktu į ją žiūrėti,o ir minčių reikšti nesugeba
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių