K. Brazauskienė valstybinės pensijos negaus

  • Teksto dydis:

Seimas ketvirtadienį priėmė Valstybinių pensijų įstatymo pataisas, kuriomis įtvirtinta prezidento našlio (našlės) valstybinė pensija, pakeitusi anksčiau įstatymais garantuotą rentą.

Pagal pataisas, mirusio prezidento sutuoktinis per mėnesį gaus 15 proc. šalies vadovo darbo užmokesčio dydžio pensiją. Valstybinė pensija bus mokama tik tuo atveju, jei našlys arba našlė, kaip prezidento sutuoktinis, ne mažiau kaip trejus metus vykdė valstybiniame ar diplomatiniame protokole nustatytas funkcijas.

Šią pensiją galės gauti tik Lietuvos pilietis ar pilietė, sukakęs senatvės pensijos amžių arba pripažintas nedarbingu, kuris neturi draudžiamųjų pajamų ir negauna kitos valstybinės pensijos. Priimtos pataisos įsigalios nuo rugpjūčio.

Prieš porą savaičių Seimas iš įstatymo dėl prezidento socialinių garantijų išbraukė jo našlio ar našlės rentą, taip įgyvendindamas Konstitucinio teismo (KT) nutarimą, kad tokia renta yra neleistina privilegija dėl asmens socialinės padėties.

Anksčiau įstatymas numatė, kad prezidento našliui (našlei) mokama 50 proc. valstybinės rentos dydžio renta. Įstatyme liko kadenciją baigusio prezidento renta, kuri sudarys 50 proc. šalies vadovo užmokesčio, bei nepilnamečiams vaikams mokama 25 proc. prezidento užmokesčio dydžio našlaičių renta.

Įstatymų pakeitimai priimti Konstituciniam Teismui paskelbus, kad prezidento našlės ar našlio rentą įtvirtinanti įstatymo nuostata prieštarauja Konstitucijai. Teismas prezidento našlio rentą pripažino prieštaraujančia Konstitucijai, nes našlys vien dėl buvusio sutuoktinio statuso negali įgyti teisės gauti specialią socialinę išmoką.

Teismo teigimu, specialių dėl buvusio sutuoktinio statuso išmokų nustatymas įtvirtintų privilegiją dėl asmens socialinės padėties, o tai draudžia kiti pagrindinio šalies įstatymo straipsniai.   

Prezidento našlių rentos klausimas Konstituciniame Teisme konservatorių iniciatyva buvo sprendžiamas, kai mirus prezidentui A.M.Brazauskui jo našlė 2010 metais pateikė SADM prašymą skirti prezidento našlės rentą. Kristina Brazauskienė nurodė neturinti draudžiamųjų pajamų, tačiau ji neslėpė valdanti didelės vertės turtą.

Pagal naująjį reguliavimą, buvusio valstybės vadovo našlė K.Brazauskienė į valstybinę pensiją pretenduoti negalės, nes santuoka sudaryta jau pasibaigus Algirdo Mykolo Brazausko kadencijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vladas

Vladas portretas
Kur as tokias akis maciau? Prisiminiau-pas kiaule.

Rkrjr

Rkrjr portretas
Ji buvo meiluze kol nesusituoke.visgi tapo zmona or prezidentas buvo su ja laimingas o ne su pirmaja kur buvo nei sis nei tas ir nelaimingas zmogus.bet del pensijos taip vilgariai prasant ir bunanat paciqi staciokei isdidziai ir naglai moteriai kaze ar priklauso.taip kaip ir kitom zmonom prezidentu taip iseina

Milena

Milena portretas
As nesuprantu,kada ponia Kristina buvo legali prezidento zmona...ji buvo tik meiluze..kai zurnalystai uzciupo juos abu atostogajancius...Susituoke..nors Algirdas nebuvo issiskyres dar su pirmaja..paskui dokumentai suklastoti...Geda butu dar viesintis..pasislepk po pernyksciais lapais...nes ne tik Turniskius atoms,bet ir Viesbuti...ir kitus Valstybes turtus..butu kitas Teisingas seimas...dar ir pasodintu..uz pavogtus Lietuvos ..turtus.Manau ateis ta diena...dar reikia palaukti...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių