JAV prezidentas B. Obama susitiko su žurnalistais

JAV prezidentas Barackas Obama šeštadienį žarstė pokštus tiek save, savo politiniu oponentus ir žiniasklaidą per tradicinę kasmetę Baltųjų rūmų korespondentų vakarienę, kuri šalies vadovui tampa puikia proga geranoriškai paironizuoti apie savo priešininkus.

B.Obama juokavo, kad perrinkimas jam suteikia galimybę įgyvendinti radikalią programą, tačiau dirbdamas šalies vadovo poste jis tapo santūresnis.

„Šiomis dienomis pažvelgęs į veidrodį turiu pripažinti, jog nebesu augalotas jaunas musulmonas socialistas, koks buvau anksčiau“, - pareiškė jis, sarkastiškai pašiepdamas įsitikinimus apie pažiūras, sklandančius radikalių konservatyviųjų amerikiečių stovykloje.

Vėliau B.Obama parodė sumontuotas nuotraukas, kuriose jis matomas su kirpčiukais, panašiais į jo žmonos Michelle (Mišel) šukuoseną prezidento inauguracijos dieną.

Tarp B.Obamos pašaipų taikinių buvo milijardierius Sheldonas Adelsonas (Šeldonas Adelsonas), kuris išleido daug pinigų, remdamas Mittą Romney (Mitą Romnį) ir kitus respublikonų kandidatus per pernai vykusią prezidento rinkimų kampaniją, taip pat trys dideli kabelinės televizijos tinklai ir keli Kongreso nariai respublikonai.

Savo pasisakymą B.Obama baigė rimta gaida, girdamas žiniasklaidą ir gelbėtojus, pirmuosius reagavusius į sprogdinimus Bostono maratone ir pražūtingą sprogimą vienoje trąšų gamykloje Teksase.

Ši kasmet rengiama vakarienė, per kurią apie 3 tūkst. svečių susirenka didelėje viešbučio pokylių salėje, itin dirgliai vertinama Vašingtone - paprastai santūriame mieste, kuriame garsenybės statusą dažniausiai lemia turima politinė galia, o ne už parduotus bilietus uždirbtų pinigų kiekis.

Pastaraisiais metais ši vakarienė iš renginio, kuriame žurnalistais, jų redaktoriai ir žiniasklaidos verslo valdytojai turėdavo galimybę pabendrauti su vyriausybės pareigūnais neformalioje aplinkoje, virto tikra garsenybių puota.

Daugelio vakarienės „apšilimo“ ir „pabaigtuvių“ vakarėlių, finansuojamų žiniasklaidos milžinių, tokių kaip „Bloomberg“ ir „MSNBC“, organizatoriai stengiasi pritraukti garsiausių vardų, o didžiųjų televizijų ir interneto portalų atstovai prie savo stalų sodinasi garsenybes.

Šįkart tarp pastebėtų žvaigždžių buvo Pietų Korėjos repersi Psy (Psai), dainininkė Barbra Streisand (Barbra Streizand), Holivudo aktoriai Bradley Cooperis (Bredlis Kuperis), Michaelas J.Foxas (Maiklas Dž.Foksas), Kevinas Spacey (Kevinas Speisis) ir Michaelas Douglasas (Maiklas Daglasas), taip pat kino režisieriai Stevenas Spielbergas (Stivenas Spilbergas) ir George'as Lucasas (Džordžas Lukasas).

Renginio kviestiniu svečiu tapo komikas Conanas O'Brienas (Konanas O'Brajenas), kuris savo pasirodymą baigė nuotraukų montažu su animacinių filmų personažais, kurie esą galėtų vaidinti Vašingtono politinio elito veikėjus, jeigu kada nors būtų kuriamas toks filmas.

Garsenybių pasaulį nušviečianti kabelinė televizija „E!“ pirmąkart per šią vakarienę organizavo „Oskarų“ teikimo ceremonijas primenantį sutikimą ant raudono kilimo, kuriame buvo pristatomos garsenybės, atvykstančios į viešbutį „Hilton“ Vašingtone.

Tačiau ši Holivudo ir Vašingtono įvaizdžių samplaika gali smogti antruoju galu: daugelio nuomone, „ketvirtosios valdžios“ koketavimas su Holivudo elitu ir politikos grietinėle nedaro jai garbės.

Garsus televizijos „NBC News“ žinių laidų vedėjas Tomas Brokaw (Tomas Brokau) sukėlė sąmyšį, praeitais metais griežtai pasisakęs prieš didėjantį šios vakarienės tviskesį ir atsisakęs joje dalyvauti šiemet.

„Man lūžio taškas buvo (Holivudo aktorė) Lindsay Lohan, - T.Brokaw sakė dienraščiui “Politico„. - Ji tapo didele žvaigždė Baltųjų rūmų korespondentų vakarienėje. Gal jau liaukitės!“

Šiemet Baltųjų rūmų korespondentų asociacijos prezidentas Edas Henry (Edas Henris), dirbantis televizijoje „Fox News“, ėmėsi priemonių Holivudo įtakai apriboti, rezervuodamas stalus žiniasklaidos organizacijoms, kurios daugiausiai nušviečia darbą Baltuosiuose rūmuose, ir išsiuntęs mažiau pakvietimų bendrovėms, kurios retai tai daro.

E.Henry pažymėjo, kad per šią vakarienę surenkama dešimtys tūkstančių dolerių, o tos lėšos naudojamos mokant stipendijas neturtingiems žurnalistikos studentams.

Tradicinis vakarienės akcentas yra komiškas prezidento pasisakymas, suteikiantis šalies vadovui galimybę išnaudoti politinės garsenybės statusą ir pranokti kasmet samdomą komiką profesionalą, kuris tradiciškai negaili ironijos žiniasklaidos, o kai kada ir paties prezidento adresu.

Kai kada prezidentams per šiuos renginius tenka pademonstruoti nemenką savitvardą. 2011 metais B.Obama juokavo apie Osamą bin Ladeną, žinodamas, kad po kelių valandų prasidės itin slapta JAV specialiųjų pajėgų operacija, per kurią tas tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ lyderis buvo nukautas Pakistane.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių