JAV Kongreso delegaciją domina saugumo situacija NATO pasienyje

  • Teksto dydis:

Trečiadienį su Jungtinių Amerikos Valstijų Kongreso delegacijos nariais susitikusi prezidentė Dalia Grybauskaitė aptarė saugumo situaciją.

Kaip pranešė prezidentės spaudos tarnyba, delegacijos, kurios daugumą sudarė JAV Senato rūmų asignavimų ir gynybos komitetų atstovai, apsilankymo Lietuvoje tikslas – tiesiogiai susipažinti su saugumo situacija rytiniame NATO pasienyje, įvertinti Baltijos valstybėms kylančias grėsmes.

Šių komitetų rekomendacijos yra labai svarbios Kongresui priimant sprendimus dėl JAV karinės paramos Baltijos valstybėms, nurodo Prezidentūra.

Kaip BNS informavo prezidentės spaudos tarnyba, su D.Grybauskaite susitiko Senato biudžeto asignavimų komiteto Gynybos pakomitečio narys Lamaras Alexanderis (Lamaras Aleksanderis), Senato biudžeto asignavimų komiteto pirmininkas Thad Cochran (Tedas Kokranas), Roy Bluntas (Rojus Blantas) iš Senato biudžeto asignavimų komiteto Gynybos pakomitečio, Senato biudžeto asignavimų komiteto narys Johnas Kennedy (Džonas Kenedis), taip pat Atstovų Rūmų demokratų drausmės prižiūrėtojas Steny Hoyer (Stenis Hojeris) bei Atstovų Rūmų veteranų reikalų komiteto pirmininkas Philas Roe (Filas Rou).

Prezidentės teigimu, JAV vaidmuo yra kertinis užtikrinant Lietuvos, Latvijos ir Estijos saugumą. Pasak šalies vadovės, Lietuva nuolatos jaučia tvirtą Jungtinių Valstijų paramą, kuri labai konkrečiai – savo kariais, karine technika ir finansais prisideda, kad Baltijos šalių žmonės gyventų saugiai. Kongreso delegacijos nariai pabrėžė tvirtą JAV įsipareigojimą NATO kolektyvinei gynybai.

Kongrese šiuo metu pateiktas pasiūlymas trečdaliu didinti finansavimą Europos atgrasymo iniciatyvai, nuo kitų metų jai skiriant beveik 5 milijardus dolerių. Tai finansinė programa, kurios lėšomis užtikrinamas JAV karių ir technikos dislokavimas Europoje, tarp jų Baltijos valstybėse, vykdomos karinės pratybos ir gerinama Europos šalių karinė infrastruktūra.

JAV vadovaujamas priešakinių pajėgų NATO batalionas yra dislokuotas Lenkijoje prie vadinamojo „Suvalkų koridoriaus“, o dvišaliu pagrindu – brigada karių ir sunkiosios technikos nuolatos rotuojasi po Baltijos šalis.

Prezidentė taip pat aptarė NATO vadovų susitikimo, kuris įvyko praėjusią savaitę Briuselyje, rezultatus. Šalies vadovės teigimu, transatlantinis ir viso Aljanso saugumas prasideda Baltijos valstybėse. Kad būtų užtikrinta NATO gynyba rytiniame flange, reikalinga JAV lyderystė formuojant bendrą regioninę oro gynybą, iš anksto dislokuojant karinę techniką, rengiant plataus masto pratybas.

Valstybės vadovė taip pat pabrėžė, jog NATO būtinas atsinaujinimas. Pasak jos, reikia perskirstyti karines pajėgas į Rytus, iš kur šiuo metu kyla didžiausia konvencinė grėsmė Aljansui, greičiau priimti sprendimus ir suteikti daugiau galių karinei vadovybei (SACEUR), pagal realias grėsmes parengti gynybos planus.

Prezidentės teigimu, Lietuva puikiai supranta, kad viso Aljanso saugumas priklauso nuo kiekvienos jo narės indėlio. Todėl šalis nuosekliai didina gynybos finansavimą, modernizuoja karines pajėgas, stiprina priemones kovai su kibernetinėmis atakomis, užtikrina tinkamą priimančiosios šalies paramą atvykstantiems kariams. Lietuva taip pat yra JAV vadovaujamos „anti-ISIS“ koalicijos narė.

Susitikime taip pat aptarta kova su priešiška propaganda ir melagingos informacijos skleidimu, paramos Ukrainai, sankcijų Rusijai ir energetinio saugumo klausimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A. B.

A. B. portretas
Na, nelabai NATO sutapatinama su JAV. Nors JAV didžiausia šalis su galinga ekonomika ir karine galia. JAV - apie 380 mln. žmonių, Europoje - apie 560 mln. Apvaliai tariant - miljardukas. Rusijoje - apie 140 mln. + užgrobtose teritorijose: 2 mln. Donbase + 1,5 mln. Kryme. Jau vien NATO „pasienyje" - Turkijoje - 80 mln., Lenkijoje 38 mln., Baltijos šalyse - apie 6,3 mln., Norvegijoje (NATO šalis) - daugiau 6 mln. Na, dar Rumunija, Bulgarija „pasienyje". Ne NATO šalis Ukraina, su kuria Kremlius yra karo stovyje, - daugiau 40 mln. gyventojų. Atominiu ginklu mojuoja Kremlius, bet atomines bombas turi JAV, D. Britanija, Prancūzija.

Rimantė

Rimantė portretas
Žinoma, NATO sudaro daugelis Europos šalių, JAV, Kanada. NATO sukurta esant SSRS ekspansijos grėsmei. Kremliaus agresijos Padniestrėje, Gruzijoje. Ukrainoje patvirtino jos gyvybinę svarbą apsisaugoti nuo okupacijos. Jei nebūtų SSRS ar Kremliaus Rusijos okupacijų, niekas tokių aljansų nebūtų kūrę. Bet prisiminkime Stalino karą su Suomija. Nors Stalinas neteko 1 mln. rusų kareivių, SSRS buvo išmesta iš SNO, bet Stalinas vis tiek okupavo Suomijos Kareliją. NATO yra gynybinis aljansas. Jis tą visuomet sakė ir toliau taip tvirtins. Ir tą NATO įrodo darbais - jis nieko neužgrobė, o padeda tautoms apsiginti Gi imperija kur įeina, ten nebeišeina. Tik Dievas mums atsiuntė demokratą Jelciną. Lietuvos Nepriklausomybės atgavimas - tikras stebuklas.

Rimtautas

Rimtautas portretas
Lietuva anksčiau, dabar ir ateityje amžinai vadinsis LIETUVA. Tik imperijai. Kremliaus padlaižiams ji vadinasi NATO pasienis. Kremliui NATO kaip baubas reikalingas prieš savo liaudį. Autokratai, diktatoriai, kaip Stalinas, Asadas, Š. Korėjos diktatorius visuomet ieško vidaus ir užsienio priešų, - kitaip kaip jie paaiškins savo liaudžiai prastą ekonominį gyvenimą. Jiems reikalingas priešas prieš rinkimus, kad vėl kaip Maskvoje užtuptų autokrato kėdę.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių