JAV ir Baltijos šalių prezidentai - už energetinį ir kibernetinį saugumą

  • Teksto dydis:

JAV ir Baltijos šalių prezidentai yra už energetinio, kibernetinio saugumo didinimą, Trečiąjį energetikos paketą, laisvą ir saugią elektroninę erdvę. Jie taip pat patvirtino įsipareigojimą gynybai skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Tai sakoma penktadienį priimtoje JAV, Lietuvos, Latvijos, Estijos prezidentų Baracko Obamos (Barako Omabos), Dalios Grybauskaitės, Andrio Berzinio ir Toomo Hendriko Ilveso (Tomo Henriko Ilveso) bendroje deklaracijoje.

"Rengdamiesi būsimiems iššūkiams ir galimybėms, suprantame, kad ypač svarbų vaidmenį atlieka mūsų bendradarbiavimas - tiek Baltijos šalių bendradarbiavimas tarpusavyje, tiek bendradarbiavimas su regiono partneriais, pavyzdžiui, Šiaurės valstybėmis, taip pat transatlantinis ir tarptautinis bendradarbiavimas", - tvirtina keturi prezidentai.

Jie pabrėžė esantys suinteresuoti laisvos prekybos sutartimi, nes ji atveria Europai ir JAV galimybes plėsti ryšius ekonomikoje, kultūroje. Šis svarbus ir visa apimantis susitarimas sustiprins viso pasaulio prekybos sistemą ir padės plėtoti konkurencingumą, ekonominį augimą, tvirtinama dokumente.

Prezidentai taip pat patvirtino pasiryžimą didinti energetinį saugumą Baltijos jūros regione, paremti projektus, kurie jį didintų.

"JAV itin remia Baltijos valstybių pastangas plėtoti vietos energijos šaltinius ir švarią energetiką, siekiant energetinio saugumo ir bendrų tikslų, susijusių su klimato kaita bei branduoliniu saugumu", - rašoma pareiškime.

Jame kalbama ir apie būtinybę daugiau dėmesio skirti kibernetiniam saugumui tiek regioniniu, tiek pasauliniu lygiu.

"Be to, mes norime skatinti vienodą supratimą apie laisvę internete, bendradarbiaudami šiuo klausimu su kitomis šalimis, tarptautinėmis organizacijomis, pilietiniais judėjimais ir privačiu sektoriumi. Mūsų tikslas vienas - formuoti atvirą, funkcionalią, saugią ir patikimą elektroninę erdvę, kurioje būtų užtikrintas privatumas, žmogaus teisės, būtų galima laisvais keistis informacija", - tvirtinama bendrame JAV ir Baltijos valstybių dokumente.

Be to, valstybių vadovai dar kartą patvirtino įsipareigojimą gynybai skirti 2 proc. nuo BVP.

Politiniame pareiškime taip pat pripažįstama, kad per pastaruosius kelis dešimtmečius Baltijos valstybės pasiekė įspūdingų demokratinių laimėjimų ir santykiuose su Rytų Partnerystės šalimis rodo lyderystės pavyzdį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių