A. Januška: prognozuoju, kad V. Putinas laimės, o ES nusižemins (interviu)

Saulius Skvernelis kažkur pranyko, Tėvynės sąjungos pirmininkas Gabrielius Landsbergis turi nemažai šansų tapti premjeru, o valdančiojoje koalicijoje po rinkimų veikiausiai bus konservatoriai, „valstiečiai“ ir liberalai, nors socialdemokratus gali gelbėti vienmandatės apygardos.

Taip portalui LRT.lt sako Lietuvos nepriklausomybės akto signataras Albinas Januška.

Jo nuomone, Ukrainoje laimi Vladimiras Putinas, o ne Vakarai: „Prognozuoju, kad po metų, o gal ir greičiau, V. Putinas laimės, ir ES nusižemins, panaikindama sankcijas, palikdama Krymo ir Donbaso okupacijas neišspręstas ir nesprendžiamas – su Ukrainą padalinusiais Minsko susitarimais.“

A. Januška negaili kritikos Europos Komisijai, kuri, jo manymu, turėtų atsistatydinti po „Brexito“ ir referendumo Nyderlanduose dėl Ukrainos. Signataro teigimu, pačioje ES yra daugiau problemų nei iš jos pasitraukusioje Britanijoje.

„Europos Komisija, mano nuomone, nebeatstovauja ES interesui ir jo nebesuvokia. O Lietuvos partiniam elitui nuo komentarų apie britų politikų populizmą derėtų susilaikyti, nes mūsiškai tikrai neatsilieka nei demagogija, nei pažadų nesilaikymu. Tektų prisiminti referendumą dėl atominės elektrinės, kai Lietuvos piliečiai parodė didelį pirštą partijoms, jų politikai ir arogancijai“, – sako A. Januška.

– Artėja Seimo rinkimai. Kokios jūsų prognozės? Ar turėsime panašią valdančiąją koaliciją, kaip dabar, ar ji bus visai kitokia?

Seimo rinkimų rezultatus numatyti sunku jau vien todėl, kad nežinome, kiek dar kartų su tiksliniais vizitais Seime apsilankys STT atstovai. Tad geriau šiuo atveju galėtų prognozuoti ryžtingai Lietuvos politinę sistemą pertvarkantys prokurorai.

Lietuvai būtų blogai, jei koalicija liktų ta pati, nes, mano subjektyvia nuomone, nykesnės vyriausybės už dabartinę turbūt dar nėra buvę. Yra tikimybė, kad bus kitokia, nes nematau daug priežasčių, kodėl kažkas turėtų masiškai balsuoti už dabartines Valentino Mazuronio ar Rolando Pakso partijas ir ypač jų vienmandatininkus.

V. Mazuronis, formalus Darbo partijos lyderis, po ilgos demagogijos apie tai, kur jis reikšmingesnis, matyt, apsisprendė likti Europos Parlamente – geriau siekdamas 2500 eurų pensijos priedo, nei rizikuodamas nepatekti į Seimą. Faktinis vadovas Vytautas Gapšys, kažkada buvęs jaunas ir perspektyvus, pamiršęs elementarų politinį padorumą, nutarė nuo teisėsaugos dengtis Seimo nario mandatu, taip diskredituodamas visą Seimą, politinę sistemą bei dar likusius padorius savo partijos narius.

O R. Pakso partija, kuri save absurdiškai vis dar vadina „Tvarkos ir teisingumo“, pademonstravo, kad jos vardu, bet be jos, galima skirti kokius tik nori ministrus. Sauliaus Skvernelio perbėgimas dar sukėlė ir sąrašo lyderio krizę.

Taigi tikėtina, kad koaliciją formuos konservatoriai, „valstiečiai“, liberalai ir dar kas nors. Pusę Seimo sudaro vienmandatininkai, tad, jei gerai pasirodys socdemai, galima ir kitokia vyriausybė.

Vis labiau priprantame, kad prieš rinkimus daugiau kalbama apie personalijas ir intrigas, bet ne idėjas ar problemas. Iki rinkimų liko vos keli mėnesiai, bet partijų programos, kurių niekas neskaitys ir nesilaikys, vis dar rašomos. Viešojoje erdvėje, be savireklaminių straipsnelių, nematyti jokios diskusijos apie tai, kokią Lietuvą partijos kurs artimiausius ketverius metus, ką darys su kylančiu Astravo monstru, išsibėgiojančia tauta, didėjančiu skirtumu tarp dviejų Lietuvų, biudžetu, pasibaigus ES pinigams.

Kandidatai pluša apygardose, o nacionalinio lygio idėjų kovų nematyti.

Tuo metu ne politikų Lietuva, kaip išmano (kartais ne blogiau nei kaimynai), juda savo keliu.

– Kaip aiškintumėte „valstiečių“ reitingų šuolį? Ar iki rinkimų šios partijos populiarumas veikiau turėtų mažėti, ar augti?

– Panašu, kad „valstiečiams“ atiteks dalis besiblaškančių protesto balsų.

Ramūnui Karbauskiui gali ateiti didelės atsakomybės valanda, tačiau šiandien nėra aišku, ar jis pasirengęs būti pirmas, ar vairuos partiją iš galinės sėdynės.

S. Skverneliui, kaip politikui su pistoletu, žmonės avansu suteikė reitingus, bet šiandien jis pranyko, nedemonstruoja politinio lyderio savybių, rašo sunkiai suprantamus straipsnius, negeba ar negali suburti komandos. Tenka spėti, jog sąrašą formuoja R. Karbauskis, kuris tikrai partijos niekam nebeatiduos.

Daug ką lems vienmandatės apygardos, tačiau nematyti, kas šiandien, be R. Karbauskio, S. Skvernelio, Povilo Urbšio ir dar kelių asmenų galėtų jose laimėti.

Partija dar ne valdžioje, o takoskyra tarp lyderių jau eksponuojama – pavyzdžiui, dėl pagalbinio apvaisinimo įstatymo. 

Mano nuomone, šios partijos vadovybę galima būtų vadinti ne „valstiečiais“, o naujaisiais tautininkais. Jie labiau pritaps prie konservatorių. Na, o liberalai turės prisitaikyt – valdžia jiems svarbiau nei principai, ypač dabar.

– Kalbama, kad jūs asmeniškai padėjote „valstiečiams“ savo patarimais.

– Tai – gandai be pagrindo.


Šiame straipsnyje: Albinas JanuškasignatarasSeimo rinkimaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

sidas

sidas portretas
Susimąstykite apie R.Karbauskio pasirinktus kandidatus, iš kokios struktūros ateina P.Urbšys(stt), S.Skvernelis(vrm), M.Laurinkus(saugumas).

Pensininkas

Pensininkas portretas
Man atrodo kad visi kandidatai i seima priklauso vienai partijai kuri vadinasi Veidmainiu ir melagiu partija.

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Žmogus šneka teisingai.Bet nadasako. Bet šnekos šnekomis , o realiai galimi nuveikti darbai, ir fantazijos dažnai susipina šnekoriaus fantazijose. Mes turime būti dėkingi Europai ,kad pradėjome Europėti, kad pradėjome šluoti savo kiemą prokurorų pagalba. Toks Januška turėtų vienas iš pirmųjų suklupti ir šaukti(culpa mia,mia culpa)kad drąsiai nepasakė -žinau apie korupciją daugiau nei tie prokurorai, bet piršto nepajudinau visuomenės labui. Laukiu jaunų mesijų, bet tikiuosiu kad jie man leis bezdėtį kėdę iki mirties , ir mirti pasaulio teisuoliu. O man ,rodos, kiekvieno inteviu imančio pareiga būti pakankamai raštingu, ir tiesiai ir šviesiai išklausinėti , pareikalauti atsakymų ir apie save, lojalumą ateities siekiams t.y. ką be plepalų yra nuveikęs. Ko gera nieko. Tada jis neturi teisės net kalbėti apie kitus, nes ir kitas gali pamanyti kad naudingiausia nieko nedaryti.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių