J. Požela: alkoholiu prekiaujančių vietų bus perpus mažiau

„Lietuvoje yra net 19 tūkst. vietų, kuriose leidžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais. Tai nėra normalu. Siūlysime kartą per metus peržiūrėti šias licencijas. Manau, jų galėtų būti perpus mažiau“, – teigia sveikatos apsaugos ministras Juras Požela. Jis taip pat sako tikįs, kad Lietuvoje bus specializuotos alkoholio parduotuvės, tačiau kol kas neaišku, kada.

Apie tai ir apie vyriausybei pateiktą planą dėl alkoholio vartojimo mažinimo dar šiemet – žurnalisto Edmundo Jakilaičio pokalbis su ministru.

– Pone Požela, planas dėl alkoholio vartojimo mažinimo yra. O koks tikslas? Ar esate numatę konkretų rezultatą, kurio norite pasiekti?

– Visi žino alkoholio vartojimo rodiklius Lietuvoje ir labai prastą situaciją. Esame pirmose pozicijose pagal Pasaulio sveikatos organizacijos, kitų institucijų vertinimus. Lietuvoje labai daug ankstyvų mirčių dėl alkoholio vartojimo, daug smurto artimoje aplinkoje atvejų. Taigi tikslas vienas – kiek įmanoma labiau sumažinti alkoholio vartojimą. Inicijuosime Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siūlysime peržiūrėti licencijų prekiauti alkoholiu išdavimą. Dabar Lietuvoje yra net 19 tūkstančių vietų, kuriose leidžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais. Manau, tai nėra normalu. Siūlysime kartą per metus peržiūrėti šias licencijas. Jei bus daug gyventojų skundų, policijos iškvietimų ir panašiai, tai bus papildomi argumentai nepratęsti licencijos. Manau, kad įdiegus šią sistemą, vietų, kur prekiaujama alkoholiu, galima lengvai sumažinti nuo 19 tūkstančių iki 9-10 tūkstančių.

– Vyriausybei pristatytame alkoholio vartojimo mažinimo plane yra nemažai griežtinimų, daug prevencinių dalykų, numatomų įstatymo pataisų. Bet kodėl tiek daug dėmesio skiriama kariuomenei? Daugybė punktų su ja susiję. Ar Lietuvos kariuomenėje yra rimtų girtavimo problemų, ar čia krašto apsaugos ministerija buvo aktyvi teikdama siūlymus?

– Pasakysiu atvirai – turėjome tikrai daug gerų pasiūlymų, kuriuos reikėjo išbraukti dėl lėšų stygiaus. Kai kurios ministerijos taip išbraukė kai kurias reikalingas priemones, kurias galėjo daryti. Pavyzdžiui, gydymą nuo alkoholizmo praėjusių asmenų reintegracijos programą.

– Turite omenyje Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją?

– Nenorėčiau minėti konkrečiai, esu dėkingas visiems kolegoms, pateikusiems pasiūlymus. Krašto apsaugos ministerija buvo viena aktyvesnių. Kariuomenė, pasitelkusi savanorius, gali visuomenei parodyti labai gerą pavyzdį.

– Skaitant jūsų parengtą planą gali susidaryti įspūdis, kad Lietuvoje girtauja vairuotojai, nepilnamečiai ir kariai.

– Planas yra atviras, taisomas. Be to, jis parengtas šiems metams. Aš manau, kad turime turėti planą kur kas ilgesniam laikotarpiui su labai konkrečiais finansiniais įsipareigojimais ir rodikliais, ko dabartiniame projekte galbūt trūksta.

– Vieni plane išvardinti siūlymai yra lengvai įgyvendinami – pavyzdžiui, siūlymas griežtinti atsakomybę už alkoholio vartojimą viešose vietose, dažniau tikrinti, ar alkoholis neparduodamas nepilnamečiams ir panašiai. Tačiau piliečių iniciatyvinė grupė „Už blaivią“ dabar renka parašus dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimų, kuriais siūlo alkoholiu prekiauti tik specializuotose parduotuvėse, neparduoti  alkoholio jaunesniems nei 20 metų asmenims. Šių dalykų jūsų pateiktame plane nėra. Ar jiems nepritariate?

– Mūsų pateiktame plane įrašyta nuostata, kad siūlome peržiūrėti Alkoholio kontrolės įsytatymą ir kartu su specialistais pateikti savo nuomonę. Įstatyme gal atsirasti ir piliečių iniciatyvinės grupės siūlymai. Kita vertus, šis įstatymas yra bene dažniausiai keičiamas Seime. Mano manymu, tai didžiulė problema. Mums labai trūksta platesnės diskususijos, supratimo ir susitarimo, kad įstatymas nebūtų dažnai kaitaliojamas, kad mes turėtume aiškią strateginę kryptį su aiškiais neatšaukiamas terminais. Atskiri projektai naudos tikrai neatneša, reikia žiūrėti į visumą. Siūlymas neparduoti alkoholio jaunesniems nei 20 metų asmenims yra diskutuotinas, tačiau nevyriausybininkų tyrimai parodė, kad ir dabar veikiantčių apribojimų nepaisoma, nes alkoholio lengvai įsigyja ir septyniolikmečiai, ir šešiolikmečiai, ir dar jaunesni asmenys, didėja alkoholio vartojimas tarp penkiolikmečių. Mes pirmiausiai turėtume sukontroliuoti dabar veikiančių teisės aktų įgyvendinimą. Gal ir gražiai skambės amžiaus ilginimas ir draudimas, bet kas iš to? Taip pat manau ir apie specializuotas alkoholio parduotuves. Tikiu, kad tokios tikrai bus Lietuvoje. Kada tai bus? Manau turėtume iš anksto numatyti datą, kad verslininkai galėtų tam tinkamai pasiruošti.

– Buvusi sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė buvo parengusi siūlymus dėl priverstinio gydymo nuo alkoholizmo tam tikrais atvejais. Jūs tam nepritariate. Kodėl?

– Remiuosi specialistų išvadomis. Psichiatrų asociacija ir kiti medikai labai aiškiai pasakė, kad tai neduoda rezultatų. Priverstinis gydymas yra sovietinių laikų palikimas. Galbūt žmonėms patinka tokios iniciatyvos, kad štai visus girtuoklius uždarysime ir gydysime, tačiau realiai tai tik tuščios kalbos. Manau, kad ir šį klausimą reikia spręsti iš esmės. Dabartinis reglamentavimas taip pat leidžia asmenį gydyti nuo priklausomybės psichiatrijos ligoninėje. Tačiau reikia, kad kur kas geriau ir intesnsyviau dirbtų socialiniai darbuotojai, vaiko teisių tarnybų specialistai, kad priklausomybę nuo alkoholio turintis bei pavojų sau ir kitiems keliantis asmuo būtų laiku indikuotas, kad būtų pranešta atitinkamoms tarnyboms ir toks žmogus patektų į ligoninę. Bėda ir tai, kad mes neužtikriname gydymo tiems, kas nori gydytis valstybinėse psichiatrijos įstaigose. Kas turi pinigų, gydosi privačiose klinikose anonimiškai. Išėję iš klinikos, tokie asmenys savo ligos istorijoje neturės įrašo apie gydymąsi nuo psichikos ligos. O išėję iš valstybinės įstaigos – turės. Tai atgraso žmones nuo gydymosi. Sutvarkykime pirmiausia elementarius dalykus. Negydykime žmonių prievarta, o užtikrinkime jiems anonimiškumą ir gydymosi prieinamumą, juolab, kad valstybė kompensuoja tokios ligos gydymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anonimas

anonimas portretas
bausti zmones kurie neina balsuoti uztat pasekmes matone dabar ka issirinkome

che

che portretas
ne nuo to pradeda kurkit darbo vietas statykit atomine leiskit statyti hidroelektrines ant nemuno neries upiu o dabr nieko negalima uztai liaudis ir geria

bobutėms

bobutėms portretas
Džiaukas - atsidarys "taškai" ir prasidės versliukas o dar rūkaliukų.....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių