J. Olekas: „Nota Bene“ konkursus laimėdavo ir valdant konservatoriams

  • Teksto dydis:

Aštuonis kartus brangesnių virtuvės įrankių kariuomenei pardavusi bendrovė „Nota Bene“ krašto apsaugos sistemos viešųjų pirkimų konkursus laimėdavo ir anksčiau, kai Krašto apsaugos ministerijai (KAM) vadovavo konservatoriai, teigia socialdemokratų ministras Juozas Olekas.

„UAB „Nota Bene“ yra viena iš didmeninės prekybos bendrovių, orientuota į tiekimą jėgos struktūroms, jai vienodai gerai sekėsi laimėti viešųjų pirkimų konkursus KAM vadovaujant bet kurios politinės partijos atstovui, įskaitant ir konservatorių ministrę R.Juknevičienę“, – atsakydamas į konservatorių parengtos interpeliacijos atvejus teigia J.Olekas.

Jo atsakymai registruoti Seimo posėdžių sekretoriate, parlamento salėje ministras juos pristatys trečiadienį.

Socialdemokrato teigimu, jo atstovaujama partija nėra gavusi finansinės naudos iš bendrovės „Nota Bene“ ar jos akcininkų. Jie nėra parėmę nei Lietuvos socialdemokratų partijos, nei atskirų jos narių ar jiems priklausančių fondų.

Sulaukęs priekaištų dėl viešųjų pirkimų skaidrumo krašto apsaugos ministras interpeliacijoje atkerta, kad valdant konservatoriams 2012 metais panaikintas Resursų planavimo departamentas, ir „KAM nebuvo atskiro padalinio, atsakingo už krašto apsaugos sistemos (KAS) vykdomų viešųjų pirkimų kontrolę“.

J.Olekas teigia, kad jo sprendimu pernai sausį įsteigtas KAM Įsigijimų departamento Įsigijimų valdymo ir priežiūros skyrius.

„Pradėtos atlikti sutarčių projektų peržiūros, KAS perkančiųjų organizacijų vykdomų viešųjų pirkimų procedūrų, parengtų pirkimų įgyvendinimo planų, pirkimo dokumentų vertinimas. KAS perkančiųjų organizacijų atstovams organizuojami mokymai. KAM iniciatyva Seime priimtos Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatos, įtvirtinusios nepatikimų tiekėjų sąrašą ir galimybę atmesti tokiame sąraše esančių tiekėjų pasiūlymus“, – teigia ministras.

Klausiamas, kodėl „Nota Bene“ nėra įtrauktas į nepatikimų tiekėjų sąrašus, J.Olekas tvirtina, kad Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatos, įtvirtinusios nepatikimų tiekėjų sąrašą ir galimybę atmesti tokiame sąraše esančių tiekėjų pasiūlymus, įsigaliojo tik šių metų sausio 1-ąją.

„Deja, bet įstatymas atgaline data neveikia“, – sako ministras.

Preliminari sutartis su minėta įmone dėl lauko virtuvės atsarginų dalių ir įrankių pasirašyta 2014 metais. Jos vertė – 1,6 mln. eurų. Tais pačiais metais 174 tūkst. eurų įsigyta virtuvės įrankių ir kitos įrangos. Pasak J.Oleko, nustačius, kad bendrovė kariuomenei dalį įrankių pardavė nepagrįstai brangiai, be to, jie nebuvo to gamintojo, kuris numatytas konkurse, tolesnė sutartis su „Nota Bene“ nebuvo vykdoma.

„Pripažinus, jog UAB „Nota Bene“ padarė nusikalstamą veiką, tai leistų šią bendrovę ilgam pašalinti iš viešųjų pirkimų. Vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymu, jei tiekėjas arba jo darbuotojai yra pripažinti padarę atitinkamas nusikalstamas veikas per pastaruosius 5 metus, negali dalyvauti viešųjų pirkimų konkursuose. Jeigu kariuomenė būtų tik civiline tvarka nutraukusi ginčo sutartį ir grąžinusi reikalavimų neatitinkančias prekes, tai nebūtų užkirtę kelio UAB „Nota Bene“ dalyvauti viešuosiuose pirkimuose ateityje, todėl buvo priimtas sprendimas laukti ikiteisminio tyrimo pabaigos ir priklausomai nuo jo rezultatų spręsti, kokių veiksmų imtis toliau“, – aiškina ministras.

Jis tvirtina apie pastebėtą galimą nusikalstamą veiką nepranešęs prezidentei ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, nes nebuvo pasibaigęs patraukimo teisinėn atsakomybėn procesas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
idomu ar toje partijoj nera vagiu ir karingu moteru

Ostas

Ostas portretas
Visai gaujai po šaukštą į užpakalį ir į ..... tebūnie NATO.

slykstu

slykstu portretas
ir skaityti kai /kolegos/ vienas kita dergia tai labai gerai nes jie visi is to pacio /prudo/.... vagys irkorupciniai niekseliai i cype bet nera kam...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių