J. Olekas: Lietuvos kariai turi likti Afganistane

  • Teksto dydis:

JAV lėtinant karių išvedimo iš Afganistano tempą, šioje šalyje turi likti ir Lietuvos kariai, sako krašto apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas.

„Kadangi prezidentas paskelbė, kad dar per anksti pereiti į kitą fazę, palikti daugiau atsakomybės (vietos pajėgoms – BNS) ir atitraukti sąjungininkų karius tik į Kabulą, matyt, šis sprendimas dar metams, dvejiem užsitęs. Manau, kad Lietuva turi dalyvauti“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė ministras.

Jo teigimu, Lietuvos karių dalyvavimas tarptautinėse misijose, operacijose palengvina sąjungininkams priimti sprendimą „ateiti ir čia būti pas mus su gerokai didesnėmis pajėgomis ir gerokai daugiau prisidėti prie mūsų valstybės apginamumo ir galimo priešo atgrasymo“.

J.Oleko teigimu, Lietuva sulaukė sąjungininkų prašymo šiek tiek padidinti savo buvimą Afganistane.

„Kaip žinote, nuo liepos mėnesio pasiuntėme dar papildomai karo policijos karių, kurie padės ten užtikrinti tvarką. Turbūt turime įgaliojimus ir kitais metais tęsti finansinę paramą, kad Afganistano karinės pajėgos galėtų geriau susitvarkyti. Matyt, kitais metais turėsime ateiti su pasiūlymais į Vyriausybę, į Prezidentūrą, į Seimą pratęsti 2018, 2019 metams dalyvavimą“, – kalbėjo krašto apsaugos ministras.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) trečiadienį sulėtino pajėgų išvedimą iš Afganistano, sakydamas, kad toje karo nuniokotoje šalyje ateinančiais metais liks 8,4 tūkst. amerikiečių karių, padėsiančių kovoti su atsigaunančio Talibano grėsme. B.Obamos teigimu, saugumo padėtis toje šalyje tebėra rizikinga, o afganų saugumo pajėgoms sunkiai sekasi pažaboti Talibaną, todėl ankstesni kontingento mažinimo planai tampa nepagrįsti.

Lietuvos kariai Afganistane dalyvauja tarptautinėje operacijoje „Tvirta parama“, kurią NATO vykdo nuo praėjusių metų pradžios. Šios misijos užduotys skirtos Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms rengti ir yra nekovinės. Pagrindinis jos tikslas – mokyti, patarti ir remti šalies nacionalines saugumo pajėgas, ministerijas ir kitas valdžios institucijas, kaip užtikrinti stabilumą šalyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siaip

Siaip portretas
Tegul Olekas prie savo manymu dar pasako kiek mums i metus kainuoja musu kariu islaikymas svetimame kare.... Kai musu kariai pilnai dalyvavo Afganistane jei neklystu mums tai kainuodavo 4,5 milijono euru per metus.

Karys

Karys portretas
Olekas - priezastis kodel nepratesiu sutarties su KAM. Budamas IT specialistu galeciau nemazai prisideti prie i KAM infrastrukturos, bet uz eilinio alga joks save gerbiantis IT specas nedirbs. Papildomai uzsidirbti Lolkas neleodzia. Tai tegu pats eina ir tvarko tuos pentiumus

geras

geras portretas
o mes uz ju buvima sumokesim is savo pinigeliu matyt jankiai pareikalavo o mes nuolankiai tai ivikdysim
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių