J. Olekas: Europos Parlamente Lietuvai skyrėme 1,5 mlrd. eurų

Dėl skubių priemonių, skirtų žmonėms padėti ir įmonėms įveikti krizę, balsavome per rekordiškai trumpą laiką nuotoliniu būdu. Pritarėme Atsako į koronaviruso grėsmę investicijų iniciatyvai, kuri leis skirti ES valstybėms 37 mlrd. eurų iš Sanglaudos fondo kovai su koronaviruso protrūkio padariniais, o Lietuvai – 1,5 mlrd. eurų. ES lėšos turi būti kuo greičiau skirtos piliečiams, regionams ir šalims, kurias labiausiai paveikė pandemija. Jos skirtos sveikatos sistemai, verslui, darbo vietoms išsaugoti ir kitoms jautrioms ES šalių ekonomikos sritims. Ypač svarbu, kad Lietuvos Vyriausybė kuo greičiau ir efektyviau panaudotų šias lėšas ir jas skirtų gyventojams padėti.

Nors sprendimą priėmėme nedelsdami, manau, kad Europos Komisija veiksmų turėjo imtis anksčiau, išnaudodama visas Lisabonos sutarties galimybes traktuoti sveikatos apsaugą plačiąja prasme, solidariai įsitraukdama į pagalbą šalims narėms. Visuomenės sveikatos politika nebegali būti suvokiama ir įgyvendinama tik kaip gydymas, šią atsakomybę paliekant ES šalims narėms. Juk visi norime išvengti ligų ir sutrikimų ankstyvojoje stadijoje, jei tai įmanoma. Visuomenės sveikatos politiką privalu perkelti į naują lygį Europos mastu investuojant į prevenciją, mokslinius tyrimus, situacijos analizes, šalių koordinavimą, o ypač, esant šiai situacijai, – užtikrinant lyderystę ir tinkamą reakciją stabdant COVID-19 viruso plitimą.

Manau, kad mūsų ES nebegalime visuomenės sveikatos politikos palikti tik šalims narėms. Tai yra daug platesnis sektorius ir jis visas turi būti ir ES bei Komisijos atsakomybė. Ilgus metus drauge su kolegomis iš sveikatos sektoriaus sakome: jei į prevenciją koncentruotumėmės lygiai tiek, kiek dėmesio suteikiame gydymui, ligų ir sutrikimų skaičius būtų daug mažesni, o Europoje gyventume daug sveikesni. Kiekvienos visuomenės laimė, kultūra, švietimas ir daug kitų gyvenimo aspektų prasideda nuo to, ar visų pirma esame sveiki. Ši viruso situacija yra tik pavyzdys, kokia svarbi visuomenės sveikata ir jos apsauga yra kasdien.

Galiausiai, esant šiai sveikatos krizei, galime ir turime pasidžiaugti būdami ES dalimi. Finansinė ir medicinos pagalba, medicinos reikmenų užtikrinimas, lengvesnis reguliavimas ir koordinuotas veikimas būtų daug sudėtingesni, jei Lietuva nebūtų ES dalimi. Solidarumo jausmas Europoje – nuo didelio palaikymo gydytojams ir visiems, kurie užtikrina mūsų sklandžią kasdienybę pandemijos metu, iki europiečių suartėjimo šiuo metu yra įspūdingas. Mūsų solidarumas, atjauta ir nuoširdus noras padėti esančiam šalia yra daug stipresni už bet kokį virusą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

earht king

earht king portretas
juokas juokas žiūrint į ta fokuso veikėja tik pasižiūrėkite koki aš jums pinigo maiša iš europos sajungos iškovojau skirti 15 milijardu, euru kelems biudžeto lietuvos dydžio ,neišsipusk nuo tokio gerio tamstos toj sprogsi nuo pasigirimo, o iš kuriu ten pinigu tokie geručiai jus esat mums kas skirsto tos pinigus juk ir ten mokėsču mpokėtojai tokio pačio lygio mūsų visu piliečiu budami, o tu ten sėdi ir bezdi, ir vogti kombinuoti vis atkartoji pagal lietuvos aibes blogo kelio nuveikto per tamstos tiek metu 30metu nieko gero liaudis iš tamstos nesekė, o tik emei kiek norėjai ir su kuo dalina auksini lobi karo vaikinu atvaizdu, aukso gysla aukso šaušto vertės praeities kelio ignoto kalvio nukalto anspaudo pavadinimui eisi komunos jungo vedlys ir liksi, nepusk miglos sotus esam tavo gerio

defektuotam klaunui bolekui

defektuotam klaunui bolekui portretas
G.Nausėda: “kovoje su koronavirusu Lietuvos kariuomenė pasirengusi padėti!” Taip, padės- šaudys į virusą iš haubicų, vaikysis boxeriais, o paviję užplumpins Boleko Peteliškino nupirktais auksiniais šaukštais.

Burzuazinis nacionalistas

Burzuazinis nacionalistas portretas
Savo zmonai, kai gausi alga, galesi kazka skirti. O Lietuvai tu nieko negali skirti...
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių