J. Bernatonis: sveiko proto Seimo narys neprieštaraus balsavimui internetu

  • Teksto dydis:

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis tikisi palankaus parlamento sprendimo dėl trečiadienį užregistruotų pataisų, kurios reglamentuotų balsavimo internetu sistemos sukūrimą ir įgyvendinimą.

Jis teigia, kad nė vienas „sveiko proto“ Seimo narys neprieštaraus projektui, kurį dar turi patvirtinti Vyriausybė.

„Manau, kad nė vienas sveiko proto (Seimo) narys neprieštaraus jam, nes kalbame tik apie internetinio balsavimo sistemos testavimą“, - BNS sakė socialdemokratų deleguotas ministras. Jo komentarą raštu perdavė atstovas spaudai Sergejus Tichomirovas.

J.Bernatonis pabrėžė, kad parengtas projektas kaip tik ir yra skirtas tam, kad būtų galima išbandyti testinį balsavimo internetu modelį, tinkamai pasirengti tikrajam internetiniam balsavimui.

„Deja, tačiau diskutuojant dėl šio klausimo yra daug politikavimo, - sakė J.Bernatonis. - Dalis Seimo narių paprasčiausiai nenori, kad atsirastų papildoma galimybė rinkti valdžios atstovus internetu, nes jie žiūri savo siaurų partinių interesų ir neatsižvelgia į piliečių lūkesčius“.

Ministras tikisi, kad 2019 metų savivaldos rinkimų metu galimybė balsuoti internetu jau bus.

Balsavimo internetu sistemos sukūrimo ir įgyvendinimo įstatymo projektu siūloma nustatyti pagrindinius balsavimo internetu principus, rinkėjo balso prioriteto, balso patikrinimo ir anuliavimo taisykles, balsavimo paslapties užtikrinimo principus, rinkėjo tapatybės nustatymo aspektus, informacinės sistemos steigimo pagrindus, jos funkcinius, saugumo ir audito reikalavimus.

Teisingumo ministerija teigia, kad priėmus įstatymo projektą, bus sudarytos sąlygos išbandyti balsavimo internetu sistemą prieš pradedant ją naudoti įvairiuose balsavimuose per rinkimus ir referendumus.

Projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad pirminiame testavimo etape sistema bus galima pasinaudoti savivaldybių lygio apklausoms organizuoti, patariamiesiems referendumams rengti, kt.

Parlamentas pavasario sesijoje grąžino iniciatoriams tobulinti su internetiniu balsavimu susijusius įstatymų projektus. Dauguma prieš internetinį balsavimą pasisakančių parlamentarų kelia abejones, ar bus užtikrintas balsavimo sistemos saugumas, garantuojami skaidrūs rinkimų rezultatai.

Tai paskatino Vyriausybę pavesti Teisingumo ministerijai parengti pataisas, kurios sudarytų sąlygas balsuoti internetu, o ne iš karto įteisintų patį balsavimą.

Anksčiau Seimas jau kelis kartus yra atmetęs projektus dėl elektroninio balsavimo įteisinimo.

Gegužę vykdytos Lietuvos gyventojų apklausos duomenys rodo, kad 56 proc. Lietuvos gyventojų yra už balsavimo internetu įteisinimą kaip papildomą galimybę dalyvauti rinkimuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Linkėjimai atstovui spaudai drg.Sergėj ui Tichomirov ui ir be abejo drg.J.Bernatoniui. Linkėjimai nuo SSSR.

x_C

x_C portretas
Apie sveiką protą turėtų susimąstyti tie, kas bando prastumti šį korupcijos mazgą.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių