Izraelis spaudžiamas susilaikyti nuo Irano puolimo

Vašingtonas ir Europa vis labiau spaudžia Izraelį susilaikyti nuo Irano puolimo dėl jo prieštaringai vertinamos branduolinės programos ir duoti laiko pradėti veikti griežtoms tarptautinėms sankcijoms.

Spaudimas daromas iš visų pusių, pripažįsta pareigūnai. Vašingtono susirūpinimas dėl galimo prevencinio Izraelio smūgio pasireiškia ir nenutrūkstamu aukšto rango pareigūnų srautu į Jeruzalę aukščiausio lygio deryboms.

Naujausias lankytojas buvo JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Tomas Donilonas, kuris sekmadienį dvi valandas kalbėjosi su premjeru Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi) ir surengė panašias nuodugnias derybas su gynybos ministru Ehudu Baraku, kurio karinga pozicija dėl Irano kelia Vašingtono susirūpinimą, pirmadienį rašė laikraštis „Haaretz“.

Vėliau šią savaitę atvykti turi ir JAV žvalgybos vadovas Jamesas Clapperis (Džeimsas Klaperis), praneša spauda.

E.Barakas, kuris yra B.Netanyahu pavaduotojas de facto, kitą savaitę yra „iškviestas“ į Vašingtoną, sakoma žiniasklaidos pranešimuose. Vėliau, kovo 5 dieną, įvyks ir paties premjero vizitas.

„Izraelis spaudžiamas iš visų pusių. Amerikiečiai nenori sulaukti netikėtumų ir susidurti su kokios nors Izraelio atakos įvykusiu faktu“, - AFP sakė vienas aukšto rango izraeliečių pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

„Jie sako mums būti kantriems ir pažiūrėti, ar galiausiai suveiks tarptautinės sankcijos Teheranui“, - pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių