Išgirdo menininkų prašymą nemarinti lietuviškos kultūros?

Seimo kultūros komitetas siūlo nuo rugpjūčio grąžinti iki šių metų galiojusią socialinio draudimo tvarką savarankiškai dirbantiems asmenimis.

Sumažinti dvigubai išaugusius „Sodros“ mokesčius ragino menininkai, teigdami, kad toks mokesčių šuolis gali numarinti Lietuvos kultūrą. Pasak komiteto pirmininko Ramūno Karbauskio, dėl šio pasiūlymo dar turės apsispręsti Seimas.

„Nusprendėme, kad ta tvarka, kuri buvo iki Naujų metų, kai galiojo 50 proc. mokestis nuo autorinių sutarčių, galiotų nuo rugpjūčio mėnesio. Toks sprendimas yra priimtas komitete, Seime bus balsuojama ir tikriausiai palaikoma. Tai tvarkai pritaria ir buvusi vyriausybė, ir ši vyriausybė, deja, praėjusios kadencijos Socialinių reikalų komitetas priėmė kitokį sprendimą. Dabar irgi balsavo kitaip. Bet Kultūros reikalų komitetas, kuriam buvo perduota teisė spręsti šitą klausimą, nutarė, kad vis dėlto reikia tvarką keisti, nes žiūrint į socialinę tų žmonių, kuriuos tai palietė, padėtį, tai iš tikrųjų labai skaudu“, – sako R. Karbauskis.

Prašo nenumarinti lietuviškos kultūros

Praėjusią savaitę Seimui perdavus savarankiškai dirbančių asmenų socialinių įmokų dydžio tvarkos pakeitimų klausimą svarstyti Kultūros komitetui, menininkai ragina sumažinti nuo šių metų pradžios dvigubai išaugusius „Sodros“ mokesčius teigdami, kad toks mokesčių šuolis gali numarinti Lietuvos kultūrą.

Mūsų šalyje tenka nuolat gyventi įtampoje – menininkams užkraunama per didelė mokesčių našta. Panašu, kad politikai tiesiog bando mus tyliai pribaigti.

Nuo sausio 1 dienos gyventojams, dirbantiems pagal autorinę sutartį ir neturintiems darbo sutarčių (pavyzdžiui, niekur nedirbantiems rašytojams, atlikėjams ar sportininkams), „Sodros“ mokesčiai padidėjo dvigubai. Nuo šių metų jie turi mokėti mokesčius ne nuo 50 proc., o nuo 100 proc. gautų pajamų.

Metų pradžioje Seimo Kultūros komiteto pirmininkas R. Karbauskis registravo siūlymą sugrąžinti ankstesnę įmokų tvarką, tačiau svarstymai užstrigo komitetuose ir prie šio klausimo buvo sugrįžta tik praėjusią savaitę.

Penktadienį Seimo socialinių reikalų ir darbo komitetas nepritarė R. Karbauskio siūlymui, tačiau Seimas perdavė šį klausimą darkart svarstyti Kultūros komitetui. Galutinis sprendimas dėl mokesčių sumažinimo turėtų būti priimtas antradienį vyksiančiame plenariniame Seimo posėdyje.

Menininkams siunčia žinią, kad jie šaliai nereikalingi

Dailininkė Nomeda Marčėnaitė teigia, kad ir iki šiol menininkams Lietuvoje gyventi buvo ne pyragai, o priėmus įstatymą dėl dvigubai išaugusių mokesčių „Sodrai“, dar ir siunčiama žinia, kad savo šaliai jie yra visiškai nereikalingi.

„Mano nuomone, Lietuva gali didžiuotis savo menininkais, jie išties gali garsinti šalį savo darbais. Menininkai – mūsų mažos šalies potencialas. Ir nors iki šiol mums buvo pakankamai sudėtinga išgyventi iš savo darbų, mes nesiskundėme. Mūsų šalyje tenka nuolat gyventi įtampoje – menininkams užkraunama per didelė mokesčių našta. Panašu, kad politikai tiesiog bando mus tyliai pribaigti“, - sako N. Marčėnaitė.

Mokesčiai didėja, bet socialinių garantijų neatsiranda

Vaikų knygų apie „Kakę Makę“ autorė ir dailininkė Lina Žutautė teigia, kad nors padidėję Sodros mokesčiai pateikiami kaip solidarumo mokesčiai su visais dirbančiaisiais, nutylima, kad realių socialinių garantijų menininkai neturi, nes, pavyzdžiui, ligos draudimas priklauso nuo darbo stažo, reguliarių mėnesio mokesčių mokėjimo ir t.t.

„Socialines garantijas gauna tik tie gyventojai, kurie moka įmokas reguliariai. Bet ar įmanomas reguliarus kūrybinis procesas? Ar įmanoma nuo aštuonių ryto iki penkių vakaro penkias dienas per savaitę rašyti knygas? Tapyti? Šokti? Dainuoti? Toks mokesčių didinimas stumia menininką į visuomenės užribį, verčia jaustis nuolat apgaudinėjamu“, - sako ji.


Šiame straipsnyje: menininkaiSodramokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nieko sau

Nieko sau portretas
Tai nusigiedojo LLA prezidentas - "Išaugusios išlaidos autoriniams honorarams dar labiau nusvertų leidybos apimčių pasiskirstymą verstinės literatūros naudai"... Vertėjai irgi dirba pagal autorines sutartis, jiems mokesčiai išaugo lygiai taip pat, kaip ir rašytojams. O honorarai ubagiški. Leidėjai stengiasi taupyti, todėl ieško kuo pigesnių vertėjų, iš čia tiek klaikių vertimų. Tikrai atrodo, kad valdžia griežtai nusistačiusi atpratinti dar skaitančius žmones skaityti tiek originalias, tiek verstines knygas, ir panašu, kad savo tikslą netrukus pasieks.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių