Iki savivaldos rinkimų liko mėnuo: staigmenų dar gali būti įvairių

  • Teksto dydis:

Iki savivaldos rinkimų liko mėnuo. Panašu, kad dalis vardan tikslo pateisina visas priemones. Apie už jį nebalsuosiančių laidojimą žydų kapinėse su rinkėjais prieš kelias dienas juokavo konservatorius, kandidatas į Raseinių rajono savivaldybės tarybą, Nemakščių miestelio seniūnas Remigijus Laugalis. Raseinių rajono naujienų portale paskelbtas konservatorių susitikimo su rinkėjais įrašas sukėlė pasipiktinimo bangą, pasakojama LNK reportaže.

„Gėda klausytis ir gėda skaityti. Aišku, tai žeidžia žmones. Tai sudaro tokią netikrumo atmosferą, kokioje bendruomenėje mes gyvename“, – komentavo Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Raseinių rajono meras, konservatorius Andrius Bautronis sako, kad jis pats dalyvavo tame renginyje, o kolegos žodžiai išimti iš konteksto. Esą melagingas kalbas apie juos skleidžia oponentai.

„Tapome provokacijos aukomis, nes ten dalyvavęs žurnalistas filmavo visą susitikimą. Remigijus pristatė, kaip yra agituojama prieš jį nuteikiant žmones. Ir jis pasakė, ką kalba žmonės aplinkiniuose kaimuose. O prieš mus nusiteikęs žurnalistas iškarpė dalis ir sudėjo. Viskas“, – kaip buvo iš tiesų, paaiškino A. Bautronis. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Įrašas iš konservatorių susitikimo su rinkėjais paskelbtas Raseinių rajono naujienų portale „Visuomenės balsas“ ir jo žurnalisto Mariaus Aleksiūno feisbuko paskyroje. Tiesa, kontekstui suvokti vietos nepalikta. O vaizdo medžiagą paviešinęs M. Aleksiūnas dalyvauja politinėje veikloje. 2020-aisiais su Centro partija - Tautininkais bandė patekti į Seimą.

Agituojant rinkimuose gąsdinti žmones žydais – žema

 

„Čia, žinokite, Raseiniuose oponentai ginklų nesirenka. Tą puikiai pamatėte“, – sakė Raseinių meras.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė tikino sulaukusi Raseinių mero skambučio. Jis paaiškino situaciją, žadėjo kreiptis į atsakingas institucijas dėl visuomenę klaidinančios informacijos. Tačiau ji sako, kad nesvarbu, kas tokią informaciją skleidžia – konservatoriai ar oponentai. Tai nekeičia fakto, kad agituojant rinkimuose gąsdinti žmones žydais – žema. 

„Apskritai, kai visas progresyvus pasaulis kovoja už žmonių lygybę, Lietuvoje, kurioje yra mažiau kaip 3 mln. gyventojų, pasirodome kaip provincialai, kvailai“, – sakė F. Kukliansky.

O staigmenų iki savivaldos rinkimų dar gali būti įvairių.

„Vyriausioji rinkimų komisija priėmė labai svarbų sprendimą“, – konstatavo Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Jolanta Petkevičienė.

Tapome provokacijos aukomis – prieš mus nusiteikęs žurnalistas iškarpė dalis ir sudėjo.

Šiandien įregistravo beveik 14 tūkst. kandidatų artėjančiuose savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose. Sausio viduryje iš rinkimų sąrašų Vyriausioji rinkimų komisija išbraukė beveik pusę tūkstančio kandidatų. Daugiausiai jų prarado Tautos ir teisingumo sąjunga. Politikai vietoj savo nuotraukų Vyriausiajai rinkimų komisijai pateikė gėlių ar vyno taurių, gamtos peizažų nuotraukas. Gavęs partijų skundus, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas įpareigojo komisiją leisti kandidatams pasitaisyti.

„Dalis nepasitaisė, kiti stengėsi pagal nustatytą terminą biografijas papildyti“, – teigė J. Petkevičienė.

Taigi iš kone pusės tūkstančio išbrauktų kandidatų liko vos kelios dešimtys. Tai reiškia, kad mero posto Vilniuje galės siekti ir Petras Gražulis.

„Draugiškai, pasitaisė ir užstatą sumokėjo“, – sakė J. Petkevičienė.

Vyriausioji rinkimų komisija iš kandidatų sąrašo į Druskininkų savivaldybės tarybą neišbraukė ir Darbo partijos atstovo Edvino Garackevičiaus, nors jį pašalinti iš sąrašo prašė pati partija. Neseniai pirmu numeriu sąraše Druskininkuose įrašytą politiką policija sulaikė su 0,5 kg hašišo. Vyriausioji rinkimų komisija nurodo, kad „darbiečių“ kandidato nešalins, mat tam padaryti baigėsi terminas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Krabai

Krabai portretas
Dar to "darbiecio" nenuteise 12 metu cypes?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių