I. Šimonytė: atsakomybę tinkamai panaudoti skiepus turi gydymo įstaigų vadovai

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad atsakomybė tinkamai panaudoti gautas COVID-19 vakcinos dozes tenka gydymo įstaigų vadovams, o Vyriausybė ar Sveikatos apsaugos ministerija neturi galimybės kontroliuoti sąrašų sudarymo ar kiekvieno skiepo.

Apie tai premjerė prakalbo viešojoje erdvėje pasirodžius istorijoms, kad COVID-19 vakcinomis skiepijami neprioritetinėse pozicijose dirbantys medikai, gydymo įstaigų ar įmonių vadovai.

„Įstaigų vadovai turi atsakomybę ne tik prieš visuomenę tinkamai panaudoti už mokesčių mokėtojų lėšas įgytas vakcinas, bet ir prieš savo kolektyvus – veikti skaidriai, aiškiai, aptarti konkrečius prioritetus su vadovaujamais žmonėmis ar jų atstovais“, – šeštadienį feisbuke parašė ministrė pirmininkė.

Ji pabrėžė, kad taip pat skaidriai turėtų būti sudaromi ir rezerviniai sąrašai, kurie tampa reikalingi, kai kas nors atsisako ar tuo metu negali skiepytis.

Įstaigų vadovai turi atsakomybę ne tik prieš visuomenę tinkamai panaudoti už mokesčių mokėtojų lėšas įgytas vakcinas, bet ir prieš savo kolektyvus.

I. Šimonytė sakė besigailinti, jog ir „vėl kažkam Vyriausybėje teks atsakinėti į klausimus, kaip tai vertiname“, kai skiepai bus panaudoti netinkamai ir atiteks tam, kuris nėra prioritetiniame sąraše.

„Kaip gali vertinti sulaužytą pasitikėjimą, kuris tokiame procese tik ir tegali būti parodytas institucijų vadovams, nes nei Vyriausybės kanceliarija, nei ministerija neturi galimybių sudarinėti dešimčių tūkstančių skiepijamų sąrašų ir asmeniškai tikrinti, ar skiepijamasis turi „talonėlį“, – sakė ji.

Anot jos, nereikėtų tikėtis, kad tokį netinkamą elgesį būtų galima nuslėpti ar susitarti su žiniasklaida.

„Visą pirmąją bangą žiniasklaida mirgėjo medikų informacija apie apsaugos priemones, įstaigų vadovams dažniausiai sutartinai aiškinant, kad visko yra ir pakanka. Neįmanoma tokių dalykų nuslėpti ir net nereikia bandyti“, – pabrėžė I. Šimonytė.

Premjerė taip pat pažymėjo, kad įstaigų vadovai turi atsakomybę suprantamai ir paaiškinamai panaudoti jiems suteiktus ribotus išteklius.

„Medikams, dirbantiems covido fronto linijoje prioritetas buvo suteiktas ne šiaip sau. Vėliau seks kiti prioritetai (...) visi jie reikalauja didelės konkrečių vakcinuojamų asmenų sąrašų tvirtintojų atsakomybės, kad vakcinavimo procesas nebūtų kompromituojamas, o institucijos, turinčios vienu metu spręsti daugybe kitų klausimų – įveltos į laiką ėdančius tyrinėjimus“, – tvirtino ji.

Lietuvai gruodžio pabaigoje pradėjus COVID-19 vakcina skiepyti medikus, gauta pranešimų, kaip skiepai kartais yra skiriami ne tiesioginį kontaktą su koronavirusu sergančiais pacientais turintiems medikams.

Trečiadienį vykusiame Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje jo pirmininkas Antanas Matulas teigė, kad yra sulaukta apie 60 skirtingų medikų skundų dėl, jų nuomone, neproporcingai paskirstytų vakcinų.

Šią savaitę BNS pranešė apie tai, kad Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikoje buvo paskiepyti keli šiuo metu sutarties su ja neturintys dėstytojai.

Šeštadienį pranešta, kad Šilalėje pasiskiepijo šio miesto greitosios medicinos pagalbos stotį valdančios įmonės „Ambulansas“ vadovas bei jo šeimos nariai.

Statistikos departamento duomenimis, iš viso Lietuvoje jau paskiepyta beveik 22,2 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AŠ portretas
NEKLAUSIU KAIP "VERTINANTE",AŠ KLAUSIU KOKĮ VELNIĄ JŪS TEN VEIKIATE(ministerijoije) SU VISA ARMIJA PADĖJĖJŲ,KAD NESUGEBATE KONTROLIUOTI VAKCINAVIMO,O PALEIDŽIAT KAIP PRIE SOVIETŲ PER JO DIDENYBĘ BLATĄ.PANELE ŠIMONYTE GAL BAIK JAU SKŪSTIS O PRADĖK DIRBTI-IMK VADŽIAS Į SAVO RANKAS IR TEGUL TAVO PADĖJĖJAI ČIUMPA KOJAS Į RANKAS IR AIŠKINASI O NUSIŽENGUSIUS TRAUKIA UŽ AUSŲ Į DIENOS ŠVIESĄ.NA O JEIGU TIK STUMDYSI ATSAKOMYBĘ SKIEPIJIMO PUNKTASMS TAI BLATAS KLESTĖS O TAMSTOS AUTORITETAS BYRĖS.Čia tik mano nuomonė nors neabejoju kad taip galvoja daugelis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių