I. Šiaulienė: tikimės, kad M. Bastys priims tinkamą sprendimą

„Apkalta – vienas iš galimų variantų. Tačiau man labiausiai rūpi, kad Seimo valdyboje ir tarp Seimo vicepirmininkų to žmogaus nebūtų“, – teigia Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, kuris paragino socialdemokratą Mindaugą Bastį trauktis iš Seimo vicepirmininko pareigų.

Pranešama, kad M. Bastys dėl įtartinų ryšių su Rusija negavo leidimo dirbti su slapta informacija. Aiškėja vis daugiau faktų apie M. Basčio galimas sąsajas su Rusijos įmonėmis, nusikalstamo pasaulio atstovais, Kremliui palankiais žurnalistais. Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymoje teigiama, kad Seimo narys gali būti paveikiamas, nesavarankiškas. Socialdemokartų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė pareiškė tikinti, kad M. Bastys priims tinkamą sprendimą dėl galimybės likti Seime. Apie tai – pokalbis su Seimo pirmininku V. Pranckiečiu, VSD vadovu Dariumi Jauniškiu ir socialdemokratų frakcijos seniūne Irena Šiauliene.

– Pone Pranckieti, kokie buvo jūsų argumentai raginant Mindaugą Bastį trauktis iš pareigų?

Man labiausiai rūpi, kad Seimo valdyboje ir tarp Seimo vicepirmininkų to žmogaus nebūtų. O kalbant apie apkaltą, galbūt reikėtų socialdemokratų frakcijos pasirinkimo ir paties Mindaugo Basčio kažkokios iniciatyvos.

V. Pranckietis: Gavau VSD pažymą, kurioje parašyta, kad VSD negali suteikti Mindaugui Basčiui galimybės susipažinti su slapta informacija, o jam pagal pareigas privalu turėti tokį leidimą. Todėl ir priėmiau sprendimą siūlyti Mindaugui Basčiui trauktis.

– Ar perskaitęs VSD jums pateiktą informaciją galite daryti prielaidą, kad Mindaugas Bastys atstovauja Rusijos interesams Lietuvoje?

V. Pranckietis: Gal taip kategoriškai nėra parašyta, bet kad jis susijęs su tam tikromis įmonėmis, asmenims, kad gali būti jų paveikiamas – tokios išvados yra parašytos.

– Jūs nesate baudžiamosios teisės profesionalas, bet ar tai, ką perskaitėte VSD pažymoje, jums leidžia manyti, kad prieš valstybę daromi nusikaltimai?

V. Pranckietis: Nesiryžčiau taip teigti, juolab kad tikrai nesu baudžiamosios teisės specialistas. VSD rašte pažymima, kad jis gali būti paveikiamas, nesavarankiškas. Kategoriškų kaltinimų nėra. 

– Pone Jauniški, kokie esminiai įtarimai ar nusižengimai lėmė, kad Seimo narys negali dirbti su slapta informacija?

D. Jauniškis: Visi įtarimai yra oficialiai pateikti rašte Seimo kanceliarijai ir Seimo pirmininkui. VSD manymu, slapta informacija gali nutekėti per tokius Seimo nario ryšius, todėl tokią išvadą ir parašėme.

– Ar su Rusijos atstovais Mindaugas Bastys nuolat palaiko ryšius? Dalijasi informacija, susitikinėja su jais, veikia jų paprašytas? 

D. Jauniškis: Nepasakysiu daugiau, nei parašyta išvadoje. Nenorėčiau spekuliuoti. Išvadoje teigiame, kad pagal mūsų surinktą medžiagą, yra tikimybė, jog informacija gali būti nutekinama.

– Jūs daug metų dirbate įvairiose tarnybose, kurios dirba su slapta informacija. Iš visos informacijos, kurią turite apie Mindaugą Bastį, jūs, kaip profesionalas, galite pasakyti, kad šis asmuo yra lojalus Lietuvos valstybei?

D. Jauniškis: Turbūt tik ponas Bastys gali atsakyti, ar jis lojalus valstybei.

– Ar jis atstovauja kitos valstybės interesams?

D. Jauniškis: Pateikėme išvadą, kad informacija gali būti nutekinama. Daugiau nieko pasakyti negaliu. 

– Pacituosiu agentūros BNS pranešimą: „Seimo nariui, socialdemokratui Mindaugui Basčiui leidimas dirbti su slapta informacija neišduotas, įvertinus jo asmeninius ryšius su Rusijos energetikos kompanijų, nusikalstamo pasaulio atstovais, buvusiu KGB darbuotoju ir Kremliui palankiu žurnalistu.“ VSD rašte, su kuriuo susipažino BNS, daugiausia dėmesio skiriama M. Basčio ryšiams su ponu Kostinu, kuris, anot VSD, atstovauja Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ interesams Lietuvoje, rūpinosi Baltarusijoje netoli Lietuvos sienos statomos Astravo atominės elektrinės įvaizdžiu. VSD vertinimu, pavojų valstybės paslapties saugumui kelia ir M. Basčio ryšiai su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika. Jis, kaip rašoma VSD rašte, prašė paramos sprendžiant „Gazprom“ tarpininkės „Dujotekanos“ bei su ja susijusios Kauno termofikacinės elektrinės problemas. Anot žvalgybos, M. Bastys palaiko asmeninius ryšius su lietuvių kilmės rusų žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, kurio laidose RTR kanale skleidžiama Lietuvą niekinanti dezinformacija, bei buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku, pastarasis atstovauja Rusijos ir Baltarusijos verslininkų interesams strateginiuose Lietuvos ūkio sektoriuose. BNS pateikia dar daugiau informacijos. Jei visa tai tiesa, Seimo vicepirmininkas atrodo prastai. Ką manote?

V. Pranckietis: Neturėčiau abejoti, ar tai tiesa. Čia yra gana tiksliai cituojama VSD pažyma. Visi tie ryšiai taip ir yra pažymėti.

– Jūs galite patvirtinti, kad tai, ką cituoja BNS, atitinka VSD pažymą?

V. Pranckietis: Taip, galiu patvirtinti.

– Remiantis gauta informacija, galbūt reikėtų sukurti specialią komisiją, išsiaiškinti Seimo nario ryšius su atitinkamomis Rusijos institucijomis ir, remiantis komisijos išvadomis, pradėti Seimo nario apkaltos procesą?

V. Pranckietis: Tai yra vienas iš galimų variantų. Man labiausiai rūpi, kad Seimo valdyboje ir tarp Seimo vicepirmininkų to žmogaus nebūtų. O kalbant apie apkaltą, galbūt reikėtų socialdemokratų frakcijos pasirinkimo ir paties Mindaugo Basčio kažkokios iniciatyvos. Palaukime kelias dienas ir pamatysime, kokie bus sprendimai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klasta

Klasta portretas
Socdemai, kas jūs? Pavyzdžiui, IRINA ANANJEVA tapo IRENA Šiauliene. Pakeitus, suklastojus vieną raidę, tapo lietuve. Ar jos tėvas tai tas pats registruotas stribas ANANJEVAS? "Socialdemokratai" - stribų palikuonių, išgamų paleckių, poželų partija...GĖDA LIETUVAI.

Nenustebkim

Nenustebkim portretas
Būtų įdomu,pasigilinti ir tos veikėjos Šiaulienės veikla.Nejaugi yra jau taip persiorientavusi?Prisiminkim jos pažiūras ir kažkokį partizanus šmeižiantį ,,mokslinį''darbą.Taip kad nenustebkime,jei kas...

mano nuomone

mano nuomone portretas
Spredimus turėtų priimti Pūkas ir Bilotaitė rodanti negerą pavyzdį mergaitėms
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių