Į priekį juda rinkimai: sąskaitose – jau tūkstančiai eurų

  • Teksto dydis:

Prasidėjus Seimo rinkimų politinei kampanijai jos dalyviais registravosi visos pagrindinės Lietuvos partijos, O kai kurių kandidatų sąskaitose jau pervestos pirmosios lėšos rinkimams.

Didelę kampanijai skirtą sumą iš partijų kol kas į rinkiminę sąskaitą yra pervedusi Darbo partija – 200 tūkst. eurų. Kitos partijos kol kas finansų į rinkimines sąskaitas nepervedė, tik Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai maždaug 3 tūkst. eurų sumas skyrė kai kuriems kandidatams vienmandatėse.

Konservatorių kandidatas sostinėje Žygimantas Pavilionis iš partijos jau sulaukė per 3 tūkst. eurų, dar tiek jam nori skirti statybos verslo atstovas Gediminas Tursa, tačiau dėl aukos priėmimo kandidatas dar neapsisprendė, duomenis skelbia Vyriausioji rinkimų komisija (VRK)

Netoli 3 tūkst. eurų partija pervedė ir Kaune kandidatuojančiam Tadui Langaičiui, per 3 tūkst. eurų – Vilniuje iškeltai Aistei Gedvilienei, tokią sumą jau gavo ir uostamiestyje kandidatuojanti Agnė Bilotaitė, Marijampolėje – Andrius Vyšniauskas, Dzūkijoje kandidatuojantis Laurynas Kasčiūnas iš partijos gavo 1,8 tūkst. eurų.

Nors daugiausiai tarp konservatorių jau paremtų kandidatų – jaunieji politikai, per 3 tūkst. eurų sumas kampanijai jau gavo ir kai kurie partijos senbuviai, pvz., Panevėžyje šįkart kandidatuojanti Rasa Juknevičienė, Plungėje iškeltas frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma.

VRK pateiktas duomenimis, kol kas yra registruota 111 politinės kampanijos dalyvių, iš jų 9 politinės partijos, 100 vienmandatėse rinkimų apygardose partijų keliamų kandidatų ir du savarankiškai išsikelti norintys asmenys.

Iš 102 šiuo metu užsiregistravusių politinės kampanijos dalyvių kandidatų rinkimų kovai ruošiasi 26 moterys ir 76 vyrai.

Kalniečių apygardoje užregistruoti 4 kandidatai; Šeškinės, Justiniškių, Karoliniškių, Verkių,  Baltijos, Marių, Aukštaitijos ir Kuršo apygardose po 3 kandidatus, devyniose apygardose neužsiregistravo nei vienas kandidatas.

Politinės kampanijos dalyvio statusas leidžia politikams bei partijoms rinkti aukas – lėšas gali skirti tik partijos, patys kandidatai bei fiziniai asmenys. Visos išlaidos, skirtos politinei kampanijai finansuoti, gali būti apmokamos tik iš politinės kampanijos sąskaitoje esančių lėšų.

Fiziniai asmenys kampanijai gali aukoti iki 7 tūkst. 570 eurų, kandidatai savo politinei kampanijai ar partijos nariai mokėti nario mokestį gali iki 15 tūkst. 140 eurų, bet vieno asmens paaukotų aukų suma, tiek partijos nario sumokėtų nario mokesčių suma per kalendorinius metus negali viršyti aukotojo, partijos nario deklaruotų pajamų 10 procentų.

Politinės kampanijos dalyvius VRK registruoja jau tris savaites, o registracija baigiama liepos 16 dieną. Rinkimai vyks spalio 9 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Ir visi tie pinigai atimti arba pavogti iš mūsų. Tam, kad jie eilinį kartą mus apgautų. Paradoksas įmanomas tik Lietuvoje.

afrika

afrika portretas
kodel uzsienyje partijos turi issilaikyt pacios,o lietuvoj jas milijonais selpia musu engejai?po to ir truksta visoms sritims seriant tokia veltedzia armija...

Bankada

Bankada portretas
Reikia nutraukti visu partiju finansavima tiek is privaciu asmenu, tiek is valstybes. Jei jau tokie "pasisvente" dirbti Lietuvai, tegul is nario mokescio gyvuoja. Uzteks dykaduonius selpti!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių