Lietuva gali siųsti karius į Iraką kovoti su „Islamo valstybe“

Lietuva gali siųsti Specialiųjų operacijų pajėgas (SOP) į Iraką, kur Jungtinių Valstijų vadovaujama koalicija kovoja su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“.

Po Valstybės gynimo tarybos krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis sakė, kad dėl to galutinai apsispręs pajėgumus generuojanti koalicija.

Nori patikėti sunkesnes užduotis

„Taip, greičiausiai turbūt SOP. (...) Viskas priklauso nuo konkrečių sprendimų koalicijoje“, – pirmadienį Prezidentūroje žurnalistams teigė ministras.

Dabartinis Seimo mandatas leidžia siųsti į Iraką siųsti iki 30-ies instruktorių. Šiuo metu šioje šalyje tarnauja šeši Lietuvos kariai, apmokantys vietos pajėgas.

Prezidentės patarėja nacionalinio saugumo klausimais Živilė Šatūnienė sakė, jog siūloma parlamentui leisti nuo kitų metų į Jungtinių Valstijų vadovaujamą operaciją „Įgimtas ryžtas“ siųsti daugiau karių ir leisti „Lietuvos kariams vykdyti sudėtingesnes užduotis“.

Ji teigė, kad Seimo nutarimo projekte bus siūloma nedetalizuoti, kokie Lietuvos kariai tarnautų minėtoje operacijoje. Kariams taip pat būtų leista veikti visame operaciniame regione.

JAV vadovaujama koalicija su džihadistais kovoja ne tik Irake, bet ir Sirijoje.

Krašto apsaugos ministras sakė, kad pagrindinis Lietuvos dalyvavimo JAV vadovaujamoje misijoje tikslas ir toliau bus apmokyti vietos karius, tačiau tai daryti už mokymo bazės ribų.

Lietuvos Specialiųjų operacijų pajėgų kariai yra tarnavę tarptautinėje misijoje Afganistane. Pastaruosius kelerius metus jie apmoko Ukrainos kariuomenę šios šalies vakaruose.

Lietuva skelbia didinanti savo indėlį kovojant su terorizmu po šiemet darbą pradėjusios Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos kritikos, kad tarptautinė bendruomenė, įskaitant NATO, su ekstremistais kovoja nepakankamai gausiai.

Po Valstybės gynimo tarybos posėdžio paskelbta, kad Lietuvos indėlis tarptautinėse operacijose 2018 – 2019 metais didės maždaug trečdaliu.

Šį sprendimą turės patvirtinti Seimas.

Šiuo metu devyniose tarptautinėse operacijose ir misijose Afganistane, Irake, Kosove, Ukrainoje, Malyje, Centrinės Afrikos Respublikoje ir Viduržemio jūroje tarnauja apie 90 Lietuvos karių.

Gynybos finansavimas

Valstybės gynimo taryba pirmadienį taip pat aptarė kariuomenės plėtrą ir modernizavimą 2018 – 2020 metais.

Lietuva kitąmet gynybai žada skirti kiek daugiau nei 2 proc. bendrojo vidaus produkto ir taip pirmą kartą įgyvendinti NATO rekomendaciją.

Tačiau krašto apsaugos ministras sako, kad finansavimas krašto apsaugai turėtų augti toliau.

R.Karoblis teigė, kad krašto apsaugos sistema tikisi 2020 metais pasiekti 2,35 proc. bendrojo vidaus produkto finansavimą, tačiau jis ragino neprisirišti prie konkrečių skaičių.

„Mums svarbiau yra ne pats procentas, ar, kitaip sakant, simbolika, (...) bet realių poreikių įgyvendinimas“, – tvirtino ministras.

„Asmeniškai aš irgi paprašiau karinių planuotojų ir planuojame rasti galimybes koncentruotis į labiausiai prioritetinius projektus šiai dienai“, – pridūrė jis.

Pasak R.Karoblio, šiuo metu prioritetiniai yra pėstininkų kovos mašinų „Boxer“, vidutinio nuotolio priešlėktuvinių sistemų NASAMS, savaeigių haubicų įsigijimai.

Smarkiai išaugus sąjungininkų karių skaičiui Lietuvoje, šalis taip pat skiria nemažai pinigų juos aprūpinti, teigė ministras.

„Tai yra absoliutūs prioritetai, kurie yra absoliučiai nepajudinami“, – kalbėjo R.Karoblis.

Šiuo metu kariuomenė taip pat investuoja į prieš kelerius metus sukurtos brigados Vakarų Lietuvoje „Žemaitija“ plėtrą. Per dvejus metus planuojama čia sukurti du pėstininkų ir artilerijos batalionus. Vienetus svarstyta dislokuoti Šilalėje ir Telšiuose, tačiau ministras sakė, kad galutinio sprendimo dėl jų vietos dar nėra.

Kariuomenė taip pat kuria trečią, daugiausiai iš rezervo karių komplektuojamą brigadą „Aukštaitija“.

Šių metų pradžioje Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas pasiūlė parlamentinėms partijoms susitarti dėl gynybos finansavimo didinimo iki 2020 metų, tačiau diskusijos apie tai pritilo.

Pagal Konstituciją, Valstybės gynimo taryba svarsto ir koordinuoja svarbiausius valstybės gynybos klausimus. Jai vadovauja prezidentas. Tarybą taip pat sudaro ministras pirmininkas, Seimo pirmininkas, krašto apsaugos ministras ir kariuomenės vadas.

Stiprina indėlį kovoje su terorizmu

Lietuvos indėlis tarptautinėse operacijose didės maždaug trečdaliu, skelbia Prezidentūra, pirmadienį vykstant Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžiui.

Anot prezidentės Dalios Grybauskaitės spaudos tarnybos, taryba nusprendė 2018 – 2019 metais padidinti realų Lietuvos dalyvavimą NATO, Jungtinių Tautų, Jungtinų Valstijų ir Europos Sąjungos vadovaujamose antiteroristinėse bei saugumo užtikrinimo operacijose.

„Pasak prezidentės, aktyvesnis Lietuvos vaidmuo kovojant su terorizmu užtikrins ir mūsų nacionalinius interesus, ir šalies saugumą. Lietuvos dalyvavimas tarptautinėse operacijose per artimiausius dvejus metus padidės 30 procentų“, – rašoma pranešime.

Sprendimą dėl Lietuvos karių tarptautinėse operacijose skaičiaus didinimo turės patvirtinti Seimas.

Šiuo metu devyniose tarptautinėse operacijose ir misijose Afganistane, Irake, Kosove, Ukrainoje, Malyje, Centrinės Afrikos Respublikoje ir Viduržemio jūroje tarnauja apie 90 Lietuvos karių.

Valstybės gynimo taryba taip pat aptarė kariuomenės plėtrą ir modernizavimą 2018–2020 metais, apsvarstė grėsmes regione ir artėjančias Rusijos bei Baltarusijos rengiamas „Zapad“ pratybas.

Pagal Konstituciją, Valstybės gynimo taryba svarsto ir koordinuoja svarbiausius valstybės gynybos klausimus. Jai vadovauja prezidentas, tarybą taip pat sudaro ministras pirmininkas, Seimo pirmininkas, krašto apsaugos ministras ir kariuomenės vadas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau ..visi samdomi vojakos,

manau  ..visi  samdomi  vojakos, portretas
turetu is savu lesu apsidraust, gyvent ir kariaut uz honorarus is savu lesu be lietuvos palaiminimo ....lietuvos kariuomene turi gynt savo tevyne ir tauta ,o ne valkiotis po pasauly ir zudyt zmones lietuvos vardu.....

AR MINISTRAI SKAIČIUOJA IR PAISO KIEK LĖŠŲ LIEKA ?

AR  MINISTRAI  SKAIČIUOJA IR PAISO  KIEK  LĖŠŲ  LIEKA   ? portretas
nelabai galvojo kiek biudžetas surenka lėšų į biudžetą kai siūlydavo kuo didesnį -1,8 proc. ''nuo BVP''.- skyrimą lėšų ''ginybai'' ministras Oleka, bet pasirodo dar beprotiškiau elgiasi ir ministras karoblis kuris, kaip skaitome straipsnyje siūlo dar didesnį ,t.y net 2,35 proc,,nuo BVP'' lėšų atrėžžimą ginklavimuisi. JUK TAI SUDARYS NET 14 PROCENTŲ MOKESČIŲ . MOKĖTOJŲ ĮMOKĖTŲ Į BIUDŽETĄ LĖŠŲ.,O DALIMIS- NET SEPTINTADALĮ .NEGI TAME NEMATYTI BUKUMO ?

vietoje 2,35 paskirti 14 procentų nuo biudžeto pasjamų?

 vietoje 2,35   paskirti 14 procentų nuo biudžeto  pasjamų? portretas
ministras sako kad ginklavimuisi reikia ne 1,8 procentų,kaip šimet, o 2,35 procentų. Niekas nepaaiškina kad tai procentai ne nuo biudžeto gautų pajamų o nuo ''BVP'' .Kad sako ekonmistai tuos 2,35 procentus paversti ''biudžetiniais'' ,reikia juos dauginti iš ,,6''; Tada gauname 2,35x6 bus net 14 procentų nuo to ką mokesčiais sumoka mokesčių mokėtojai! Aišku ,kad piliečiams būtų daug geriau jei su tais dideliais pinigais didintų pensijas ir atlyginimus, bet ar nuo mūsų priklauso?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių