Į Lietuvą pratyboms atvyko 80 amerikiečių karių

  • Teksto dydis:

Trečiadienį į Lietuvą bendroms pratyboms atvyko apie 80 JAV sausumos pajėgų karių, kurie kartu su lietuviais dalyvaus savaitės trukmės pratybose.

Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM), į Lietuvą atvyksta Vokietijoje dislokuoto Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) 4-osios pėstininkų divizijos vadovavimo elemento kariai, vadovaujami brigados generolo Michaelio Tarsos. Šios divizijos vadovavimo elementas yra atsakingas už JAV Sausumos pajėgų operacijos „Atlanto ryžtas“, kurios dalis yra amerikiečių karių Baltijos šalyse dislokavimas, vykdymą.

„Visą savaitę Lietuvos kariuomenės sausumos pajėgų štabo ir divizijos vadovavimo elemento kariai ne tik derins ir koordinuos tarpusavio veiksmus, bet ir dalinsis patirtimi. Tai padės ateityje planuojant ir koordinuojant bendras operacijas," – pranešime cituojamas Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų štabo viršininkas pulkininkas Dalius Polekauskas.

Liepos 1-8 dienomis amerikiečiai dalyvaus treniruotėse Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centre Nemenčinėje, taip pat vyks į pratybas, kurios suplanuotos keliuose šalies rajonuose. 

JAV ir Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų štabo kariai dalysis patirtimi, tobulins tarpusavio sąveiką, susipažins su Lietuvos ir regiono specifika, geografija.

JAV 4-osios pėstininkų divizijos štabas yra nuolat dislokuotas JAV.

JAV rotacines kuopas, kurias sudaro maždaug po 150 karių, Baltijos šalyse ir Lenkijoje dislokavo nuo 2014 metų, tai padaryta reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje. Nuo operacijos pradžios Lietuvoje bendroms pratyboms su Lietuvos ir kitų šalyje rotuojamų sąjungininkų – Vokietijos, Portugalijos, Danijos, Vengrijos – kariais jau dalyvavo šešios JAV karių pamainos.

NATO, reaguodama į pasikeitusią geopolitinę situaciją regione, yra sustiprinusi ir Baltijos valstybių oro erdvės bei jūros apsaugą, kitais metais Rytų Europą turėtų pasiekti brigadai aprūpinti skirta JAV sunkioji technika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių