Lietuvoje vieši Latvijos parlamento vadovė

  • Teksto dydis:

Vilniuje penktadienį viešinti Latvijos Saeimos naujoji vadovė Inara Mūrniecė sako pirmam užsienio vizitui Lietuvą pasirinkusi dėl bendros istorijos ir kultūrinių ryšių.

„Mano pirmasis vizitas yra būtent į Lietuvą, kadangi mus jungia tiek bendra istorija, tiek ir kultūriniai ryšiai. Vienas mano prioritetų - Baltijos šalių  glaudesnis bendradarbiavimas, taip pat ir tarpparlamentiniame lygyje“, - po susitikimo su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene ir parlamentarais žurnalistams sakė I.Mūrniecė.

Ji taip pat sakė sveikinanti Lietuvą už aktyvų vaidmenį siekiant padėti Ukrainai. „Mes sveikiname Lietuvos aktyvų vaidmenį sprendžiant Ukrainos problemas. Latvija Ukrainai teikia civilinę, humanitarinę pagalbą, taip padėdama šaliai vystytis“, - sakė Latvijos parlamento vadovė, kartu pabrėžusi, kad šiuo klausimu ypač svarbu Europos šalių vienybė.

Kalbėdama apie vežėjų problemas pasienyje I.Mūrniecė sakė, jog Latvija susiduria su panašiais sunkumais, tad labai gerai supranta Lietuvos poziciją.

„Kas susiję su pasieniu, panaši situacija ir Latvijoje. Lietuva panašioje situacijoje jau buvo savo pirmininkavimo metu, turi šiokią tokią patirtį, ir Lietuvos pozicija mus labai suprantama. Mes taip pat matome čia ir galimą politinį komponentą Rusijos veiksmuose“, - kalbėjo Latvijos atstovė.

Tai pirmasis I.Mūrniecės oficialus vizitas, šio mėnesio pradžioje ją išrinkus naująja Latvijos Saeimos pirmininke. I.Mūrniecė priklauso konservatyviai partijai - Nacionalinis aljansas.

Susitiko su prezidente

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su naujai išrinkta Latvijos Seimo Pirmininke Ināra Mūrniece. Susitikime aptarta saugumo situacija regione, artėjantis Latvijos pirmininkavimas ES Tarybai ir dvišalių projektų įgyvendinimas.

Situacija mūsų regione reikalauja visų Baltijos valstybių žmonių ir valdžios susitelkimo. Šiuo metu visos Baltijos šalys patiria spaudimą, provokacijas, informacines atakas. Į šiuos iššūkius būtina atsakyti vieningai ir ryžtingai - didinant karinį, energetinį, informacinį saugumą ir glaudžiai bendradarbiaujant su ES ir NATO partnerėmis.

Latvija ruošiasi nuo kitų metų pradžios perimti pirmininkavimą ES Tarybai. Vienas svarbiausių Latvijos pirmininkavimo renginių yra Rytų partnerystės viršūnių susitikimas, vyksiantis kitų metų gegužės mėnesį Rygoje. Šiame susitikime svarbu parodyti, kad ir toliau ES palaikys Rytų partneres. Lietuva yra pasiruošusi pasidalinti pirmininkavimo ir Rytų partnerystės viršūnių susitikimo organizavimo patirtimi.

Prezidentė su Latvijos Parlamento Pirmininke kalbėjo apie NATO strateginės komunikacijos centro Rygoje veiklą.

Susitikime aptarti ir dvišaliai Lietuvos ir Latvijos santykiai bei bendrų projektų įgyvendinimas. Kalbėta apie energetikos sektoriaus stiprinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių