Stiprėja Lietuvos ryšiai su Jungtiniais Arabų Emyratais

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Jungtinių Arabų Emyratų užsienio reikalų ir tarptautinio bendradarbiavimo ministru šeichu Abdullaru Bin Zayedu Al Nahyanu.

Susitikime aptartas dvišalių ryšių stiprinimas, bendradarbiavimas ekonomikos, verslo, inovacijų ir turizmo srityse, ES ir JAE santykiai. Daug dėmesio skirta saugumo klausimams, padėčiai Sirijoje, kovai su terorizmu ir regiono aktualijoms aptarti.

Lietuva eksportuoja maistą, baldus

Šalies vadovės teigimu, Jungtiniai Arabų Emyratai – svarbus Lietuvos partneris Artimųjų Rytų regione, su kuriuo mus sieja intensyvūs dvišaliai santykiai ir aktyvus bendradarbiavimas ES lygiu. Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai pasiektas JAE bevizis režimas su Šengeno erdvės valstybėmis. Mūsų šalis taip pat palaiko derybų atnaujinimą dėl laisvosios prekybos sutarties tarp ES ir Persijos įlankos bendradarbovimo tarybos valstybių.

Pasak prezidentės, tai itin aktualu ir Lietuvos verslui bei žmonėms, kurie atranda vis daugiau naujų galimybių JAE. Nemažai lietuvių šioje valstybėje dirba tarptautinėse kompanijose ar vietos įmonėse.

Į turtingiausių pasaulio valstybių dešimtuką patenkantys JAE yra globalus transporto, turizmo ir prekybos mazgas bei prioritetinė rinka Lietuvos eksportui. Šiuo metu ekonominiai ryšiai su JAE įgyja nemažą pagreitį – per penkerius metus dvišalė prekyba išaugo net 4 kartus, savo produkciją į JAE sėkmingai eksportuoja maisto pramonės įmonės, baldų ir technologinės įrangos gamintojai. Lietuva taip pat didelį bendradarbiavimo potencialą mato informacinių ir finansinių technologijų, atsinaujinančios energetikos, ypač saulės baterijų, sveikatos bei gyvybės mokslų srityse.

Dvišalių verslo, investicijų ir turizmo ryšių plėtrai paskatinti šiuo metu deramasi dėl Lietuvos – JAE investicijų skatinimo ir apsaugos sutarties bei svarstoma tiesioginio skrydžio galimybė iš Vilniaus į JAE.

JAE yra ir didžiausia bei aktyviausiai veikianti lietuvių bendruomenė visame regione. Todėl jų darbo ir gyvenimo, o taip pat ir turizmo sąlygas dar labiau palengvins šiandien pasirašomas dvišalis Lietuvos ir JAE susitarimas dėl vairuotojų pažymėjimų pripažinimo.

Kalbant apie bendradarbiavimą saugumo srityje, šalies vadovė pabrėžė, jog Lietuva labai vertina JAE vaidmenį kovojant su terorizmu ir užtikrinant stabilumą regione, teikiant humanitarinę pagalbą pabėgėliams.

Pasak prezidentės, konfliktas Sirijoje ir regione veikianti teroristinė organizacija ISIS kelią grėsmę tiek Europos, tiek globaliam saugumui, skatina masinius pabėgėlių srautus į ES. Todėl JAE ir kitų regiono valstybių pastangos yra labai svarbios siekiant konflikto sureguliavimo ir įveikiant regioną destabilizuojančius veiksnius.

JAE yra JAV vadovaujamos antiteroristinės koalicijos narė, vykdė oro antskrydžius prieš ISIS.

JAE taip pat artima NATO partnerė, kuri prisideda prie tarptautinių Aljanso misijų, yra sudariusi individualios partnerystės ir bendradarbiavimo programą (IPCP).

Ragina intensyviau prekiauti

Lietuvoje antradienį viešintis Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) užsienio reikalų ir tarptautinio bendradarbiavimo ministras šeichas A. bin Zayedas al Nahyanas (Abdula bin Zajedas Nahjanas) paragino dėti pastangas, kad šalys tarpusavyje intensyviau prekiautų.

Tai jis sakė Lietuvai toliau bandant ieškoti naujų rinkų po Rusijos 2014 metais paskelbto maisto produktų embargo ir Vilniui rengiantis atidaryti ambasadą šioje antroje pagal dydį Persijos įlankos ekonomikoje.

„Kalbant apie prekybą, aš manau, kad tai yra sritis, kur mes turime dirbti dar labiau“, – bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi sakė JAE diplomatijos vadovas.

Statistikos departamento duomenimis, pernai tarpusavio prekybos apyvarta tarp šių šalių siekė beveik 82 mln. eurų. Beveik 77 mln. eurų šios apyvartos sudaro Lietuvos eksportas.

Tarpusavio prekyba tarp Lietuvos ir JAE auga dėl didėjančio Lietuvos javų ir baldų eksporto. Šalies verslininkai šiuo metu taip pat ieško galimybių išvežti ir kitų maisto produktų, ypač mėsos ir pieno.

Lietuvos užsienio reikalų ministras L.Linkevičius sakė, kad šalis taip pat domina bendra veikla informacinių technologijų, gyvybės mokslų srityse.

Jungtinių Arabų Emyratų ministras pabrėžė norintis bendradarbiauti atsinaujinančios energetikos klausimais.

Jis tikino, kad Lietuvos ir JAE tarpusavio prekybos rodikliai yra nepakankamai geri.

„Potencialas yra kur kas didesnis“, – sakė A.bin Zayedas al Nahyanas.

Lietuvos diplomatai JAE rinką vertina kaip vieną iš keliolikos prioritetinių šalies rinkų. Šioje Artimųjų Rytų valstybėje gyvena apie 10 mln. žmonių, jos bendrasis vidaus produktas siekia beveik 360 mlrd. eurų.

Tiesioginės JAE investicijos Lietuvoje siekia beveik milijoną eurų. Lietuvos investicijos Jungtiniuose Arabų Emyratuose nėra skelbiamos.

Svarsto steigti ambasadą

Verslo interesai paskatino Lietuvą svarstyti planus ir dėl ambasados steigimo Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

„Mums garbė, kad matysime tvirtą Lietuvos buvimą Dubajuje iki 2020 metų“, – sakė JAE ministras.

Diplomatai svarsto, kad JAE galintis reziduoti Lietuvos ambasadorius atstovautų ir likusiose penkiose Persijos įlankos šalyse.

„Labai norėtumėme, kad būtų diplomatinis atstovavimas tame regione ir, konkrečiai kalbant, Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Tokia galimybė yra nagrinėjama“, – sakė L.Linkevičius.

Šiuo metu Lietuvos ambasadorius Jungtiniams Arabų Emyratams Arvydas Daunoravičius reziduoja Egipte. Šios šalies atstovas Lietuvai dirba iš ambasados Lenkijoje.

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, Jungtiniuose Arabų Emyratuose gyvena apie 900 lietuvių.

Persijos įlankoje šiuo metu tvyro įtampa dėl santykių su Kataru. Saudo Arabijos vadovaujamos Persijos įlankos arabų valstybės ir jų sąjungininkės birželio 5 dieną nutraukė diplomatinius ir ekonominius santykius su Doha. Jos kaltina Katarą ekstremizmo rėmimu.

A.bin Zayedas al Nahyanas pabrėžė, kad su ekstremizmu ir terorizmu kovojančios šalys turi laikytis „nulinės tolerancijos politikos“.

„Turime tęsti savo pastangas ne tik karine prasme, bet taip pat pažaboti terorizmą ir ekstremizmą visose srityse, kai kalba pasisuka apie jų finansavimą, jų ideologiją, jų saugų prieglobstį“, – sakė Jungtinių Arabų Emyratų ministras.

Lietuva šiuo metu yra dislokavusi šešis karinius instruktorius Irake, kur jie apmoko vietos pajėgas kovoti su grupuote „Islamo valstybė“. Pareigūnai svarsto čia dislokuoti daugiau karių.

Apie 20 šalies karių taip pat yra Afganistane, kur NATO apmoko afganistaniečių karius, kovojančius su Talibanu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių