D. Grybauskaitė: Lietuva ir ES stato užkardas kišimuisi į rinkimus

Lietuva remia Europos Sąjungos iniciatyvą dėl laisvų ir sąžiningų Europos Parlamento (EP) rinkimų užtikrinimo, teigia prezidentė Dalia Grybauskaitė.

 Susitikusi su ketvirtadienį Vilniuje viešinčia eurokomisare Vera Jourova, atsakinga už teisingumą, vartotojų teises ir lyčių lygybę, D. Grybauskaitė išreiškė palaikymą ES komunikatui, kuriuo siekiama ES mastu sukurti bendradarbiavimo tinklą, veikiantį kiekvienoje valstybėje narėje, tarp jų – ir Lietuvoje.

„Jis padės valdžios institucijoms greitai nustatyti potencialias grėsmes, dalytis informacija bei užtikrinti spartų ir gerai koordinuojamą atsaką“, – teigiama Prezidentūros pranešime spaudai.

Pasak prezidentės, kitąmet tiek EP, tiek treji Lietuvos rinkimai vyks „sudėtingame geopolitiniame kontekste, kitokioje politinėje ir teisinėje aplinkoje“ nei prieš tai buvusieji. Ji su eurokomisare aptarė apsaugą nuo galimų destruktyvių intervencijų į rinkimus.

D. Grybauskaitė sako, kad labai svarbu turėti veiksmingas priemones, jog rinkimuose dalyvaujančios Europos politinės partijos „nebūtų finansuojamos nedraugiškų trečiųjų šalių“.

Anot šalies vadovės, Lietuva taip pat palaiko ES veiksmų planą dėl koordinuoto atsako į dezinformaciją ir pabrėžia poreikį visokeriopai stiprinti Europos išorės veiksmų tarnybos strateginės komunikacijos  (StratCom East) pajėgumus.

Ji pažymi, kad Lietuvos iniciatyva vykdomas Greitojo reagavimo į kibernetinius incidentus komandų projektas ir jame dalyvaujančių valstybių greitojo reagavimo grupės taip pat galėtų būti panaudotos ir atakų prieš rinkimuose naudojamas kompiuterines sistemas atveju.

D. Grybauskaitė išskyrė ir visuomenės vaidmens, viešų specialistų diskusijų ir analizių svarbą siekiant užtikrinti demokratinių rinkimų skaidrumą.

Lietuvoje veikia nacionalinės iniciatyvos, telkiančios visuomenės, žiniasklaidos ir valstybės atstovus kovai su netikromis naujienomis, dezinformaciją skleidžiančiais interneto „troliais“.

EP rinkimai vyks kitų metų gegužę. Tą patį mėnesį Lietuvoje bus renkamas šalies prezidentas, prieš tai, kovą – savivaldybių tarybos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vaizduoja galinga, bet yra tampomas

vaizduoja galinga, bet yra tampomas  portretas
daukantynes ponas su visais "aukstais" reitingais nusileido ant dugno. Paskutinis lasas ministro paskyrimo vilkinimas ir Skvernelio zmonos isidarbinimo kritika.

Ona

Ona portretas
Gamyklas ji geriau statytų, o ne užkardas!

...

... portretas
JOKIŲ rinkiminių sąrašų, jie PRIEŠTARAUJA Konstitucijai ir neatspindi Tautos lūkesčių!
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių