Į komisijos posėdį neatvyko nei A. Skardžiaus žmona, nei šeimos draugas

Į Seimo Antikorupcijos komisiją, kuri tiria socialdemokrato Artūro Skardžiaus veiklą ir galimą interesų konfliktą, trečiadienį neatvyko nei A.Skardžiaus žmona Snieguolė Skardžiuvienė, nei Skardžių šeimos draugas Romas Patalavičius.

Posėdyje dalyvavo S.Skardžiuvienei atstovaujantis advokatas Augustinas Vaičiūnas. R.Patalavičius pranešė, kad jam važiuojant iš Kauno į Vilnių, sprogo padanga ir jis neatvyks. S.Skardžiuvienė komisijai pranešė, kad ji serga.

Antikorupcijos komisija, išklausiusi šiuos liudytojus, tikėjosi išsiaiškinti apie Baltarusijos įmonės „Investenergostroj“ valdymą. 

A.Vaičiūnas pranešė, kad S.Skardžiuvienė „Investenergostroj“ akcijų, kurių nominali vertė siekė 5 tūkst. eurų, įsigijo 2015 metų lapkričio 10 dieną iš bendrovės Lietuvos bendrovės „Enga“, kuriai vadovauja R.Patalavičius, tačiau jis, pasak advokato, nėra jos savininkas ir niekada nebuvo. Advokatas pažadėjo komisijai akcijų pirkimo sutartį pristatyti vėliau.

2015 metų lapkričio pabaigoje ir gruodį S.Skardžiuvienė suteikė 100 tūkst. eurų siekusią paskolą „Investenergostroj“. Advokatas sutarties sąlygų nekomentavo.

Anot A.Vaičiūno, „Investenergostroj“ tuo metu plėtojo saulės elektrinę ir ieškojo investuotojų įrangai, kuri buvo užsakyta įmonėje „Precizika“, tačiau Lietuvos bankai nefinansavo jos įsigijimo, nes elektrinė buvo ne Lietuvoje. Buvo nutarta ieškoti lėšų pas privačius asmenis ar įmones.

„Pradžioje prašė S.Skardžiuvienės paskolinti pinigų - į ją kreipėsi šeimos draugas R.Patalavičius, su kuriuo pažintis tęsiasi nuo 1998 metų, bet kadangi ji nesiverčia pinigų skolinimo verslu, nesutiko to padaryti, todėl jai buvo pasiūlyta investuoti į tą bendrovę. Tokiu būdu ji tapo akcininke. Po to, paskolino 100 tūkst. eurų tų saulės elementų įsigijimui iš „Precizikos“, - pasakojo A.Vaičiūnas.

Jis patvirtino, kad po 20 proc. „Investenergostroj“ akcijų valdo buvęs Baltarusijos valstybinio koncerno „Belenergo“, superkančio elektrą iš bendrovės, vadovas Baltarusijos pilietis Sergejus Belyj, A. Skardžius žmona, 40 proc. - įmonė „Enga“. Dar 20 proc. akcijų priklauso Rusijos piliečiui Rustemui Nigmetzianovui, turinčiam leidimą gyventi Lietuvoje. R.Patalavičius dabar „Investenergostroj“ akcijų neturi.

A.Vaičiūnas teigė, kad S.Skardžiuvienė su kitais „Investenergostroj“ akcininkais, išskyrus R.Patalavičių, kuris nėra  įmonės akcininkas, yra mačiusis ir bendravusi vieną kartą: „Kai buvo nuvykusi į tą bendrovę, kai buvo atidaromas jau įrengtas saulės energijos gamybos parkas. Nuo to laiko nėra nė su vienu akcininku nėra palaikomas joks ryšys. Kaip akcininkė ji bendrovės valdyme aktyviai nei dalyvavo, nei dalyvauja. Savo kaip akcininkės teises ji realizuoja visada balsuodama paštu raštu“.

Seimas yra įpareigojęs komisiją ištirti, kokie fiziniai ar juridiniai asmenys valdo įmonę „Investenergostroj“, kuriai paskolą yra suteikusi A.Skardžiaus šeima. Bus aiškinamasi, ar akcijų vertė atitinka investicijos dydį, kokie šių asmenų ryšiai su A. Skardžiumi.   

A.Vaičiūnas neatsakė, ar paskolą ir akcijų pirkimą S.Skardžiuvienė derino su A.Skardžiumi, tik patikino, kad A.Skardžius kitų „Investenergostroj“ akcininkų nėra nei matęs, nei su jais bendravęs.

Visi kviečiami liudyti asmenys privalo ateiti - tai juos įpareigoja specialusis komisijos statusas. Komisija S.Skardžiuvienę ir R.Patalavičių dar kartą kvies į posėdį.

Kaip BNS sakė komisijos vadovas Vitalijus Gailius, bus patikrintos aplinkybės, dėl kurių S.Skardžiuvienė ir R.Patalavičius neatvyko į posėdį.

„Daugiausia klausimų turime ponui Patalavičiui“, - teigė V.Gailius.

Į artimiausią posėdį ketinama kviestis ir „Investenergostroj“ akcininką R.Nigmetzianovą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
temps gumą, kad komisija nespėtų pateikti išvadas nustatytų laiku

ne koks

ne koks portretas
nejuokaukit nejau toks zmogus atsidaves tautai o ne sau gali but kaltas jis juk sventasis jam statyt paminkla o ne kaltinti
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių