G. Landsbergis apie nesutarimus su liberalais: dedu tašką

Dvi opozicinės Seimo frakcijos antradienį nepalaikė Sauliaus Skvernelio kandidatūros į premjerus.

Paskirtasis ministras pirmininkas sako esąs dėl to nusivylęs, nes su dalimi opozicijos atstovų buvo artimai bendravęs, kai dirbo įvairiose pareigose ir jie esą žinojo jo darbines savybes. Be to, Seimo rinkimų antrajame ture S. Skvernelis rėmė ne vieną dabartinės opozicijos atstovą, kuris dabar balsavo prieš jo kandidatūrą į premjerus. Apie S. Skvernelį, jo palaikymą Seime ir nesutarimus dėl Seimo opozicijos lyderio posto  – pokalbis su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnu Gabrieliumi Landsbergiu, Liberalų frakcijos seniūnu Eugenijumi Gentvilu ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos seniūnu Remigijumi Žemaitaičiu.

– Paanalizuokime kai kurių parlamentarų apsisprendimą balsuoti ar nebalsuoti už S. Skvernelį tokiu aspektu: S. Skvernelis buvo vienas populiariausių politikų Lietuvoje dar iki rinkimų. Daugelis įvairių partijų atstovų prašė jo paramos, ypač prieš antrąjį rinkimų turą, jis kai kuriuos ir parėmė. Pavyzdžiui, rėmė Jurgį Razmą, tačiau jis balsuodamas susilaikė. Taip pat – Mykolą Majauską, kuris taip pat susilaikė. S. Skvernelis rėmė ir Stasį Šedbarą, kuris varžėsi su Remigijumi Žemaitaičiu, tačiau Šedbaras balsavime nedalyvavo, o Žemaitaitis balsavo už Skvernelio kandidatūrą į premjerus. Yra ir daugiau tokių pavyzdžių. Žmogiškai tai atrodo gana keistai. Pone Žemaitaiti, ką manote?

R. Žemaitaitis: Manau, kad tai asmeniniai reikalai ir asmeninės ambicijos. Mūsų frakciją S. Skvernelį pažįsta jau seniai, mūsų partija jį pasiūlė į vidaus ministrus.

– Tačiau Skvernelis agitavo prieš jūsų partija antrajame ture, nors būtent ši partija delegavo jį į ministrus. Galima sakyti, kad Skvernelis jus pametė, o jūs vis tiek jį palaikote?

R. Žemaitaitis: Žmogus nori pamėginti dirbti. Jis gavo žmonių palaikymą. Kita vertus, mes dar nematome nei vyriausybės programos, nei ministrų. Dabar mes suteikiame jam galimybę, tegu įrodo, ką gali. Frakcijoje svarstėme šį klausimą, nuomonės labai skyrėsi. 4 nariai buvo už Skvernelio kandidatūrą, 3 – prieš. Balsavimo metu 5 nariai nubalsavo už. Aš tikrai galiu jausti nuoskaudą dėl to, kaip Skvernelis rėmė mano konkurentą S. Šedbarą. Buvo labai negražių dalykų – straipsnių spaudoje, skambučių policijos pareigūnams ir panašiai, bet dabar asmeniškumų negali būti. Reikia žiūrėti valstybiškai. Jei jis paslys, jį nubaus. O jei mes dabar ginčysimės, ar jis geras, ar blogas premjeras – negi nuo to kas pasikeis? Labai abejoju.

– Pone Landsbergi, situacija jūsų frakcijoje kitokia. Jau minėjau kai kurias Seimo narių pavardes, kurie susilaikė ar balsavo prieš S. Skvernelio kandidatūrą. Jūs pats rinkimų kampanijos metu labai pozityviai pasisakydavote apie Skvernelį, bet nepaisant to, balsavote prieš. Kodėl?

G. Landsbergis: Daugelis mūsų frakcijos narių už Skvernelį pasisako ir šiandien.

– Bet balsuoja prieš?

G. Landsbergis: S. Skvernelis turėjo galimybių sudėlioti svarbiausius strateginius žingsnius, nes po rinkimų jau praėjo nemažai laiko. Bent jau pirmuosius darbus, kaip daroma Jungtinėse Valstijose. Skvernelis pasisakė plenarinio posėdžio metu, frakcijoje, po to vėl posėdžių salėje, bet mes nieko aiškaus taip ir neišgirdome. O kalbant apie R. Žemaitaičio poziciją ir balsavimą, darosi aišku, kas yra tikroji opozicija, o kas – tie patys valdantieji. Skvernelio kandidatūrą palaikė tvarkiečiai, lenkai ir du darbiečiai. Tie patys, kurie valdžioje buvo 4 metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kada bus pradėtas Kubiliaus korupcijos tyrimas?

as taip manau:

as taip manau: portretas
Mano manymu,kai i partija "isimuilino" Gabriukas,koncervatorynas patapo vaiku darzeliu

gailestis

gailestis portretas
yra zmoniu jei pasisakai pries klana ir pareiski savo nuomone is karto buni apsauktas kremliniu vatniku ir priesu is ju burnu net seiles varva gaila tokiu ligoniu ant kuriu net gidytojai nepyksta
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių