Galimybių Seimui dirbti nuotoliniu būdu ieško teisininkai ir IT specialistai

Pirmadienį darbą turi baigti Seimo kanceliarijos specialistai, rengiantys siūlymus dėl nuotolinio parlamento darbo.

Galimybių parlamentarams ir diskutuoti, ir balsuoti nuotoliniu būdu ieškojo Seimo teisininkai bei informacinių technologijų specialistai.

„Jie iš karto bandys siūlyti statuto pataisas atsižvelgdami į visus techninius variantus“, – BNS sakė Seimo vicepirmininkas konservatorius Paulius Saudargas.

„Kompiuterininkai dirba kartu su teisininkais, ir mums bus pasiūlyti galbūt keli variantai“, – pridūrė jis.

Anot vicepirmininko, svarstoma nuotoliniam Seimo darbui organizuoti naudoti „Microsoft Teams“ platformą.

Kompiuterininkai dirba kartu su teisininkais, ir mums bus pasiūlyti galbūt keli variantai.

Tačiau, P. Saudargo teigimu, norint įteisinti pilnavertį nuotolinį darbą, pirmiausia būtina pakeisti Seimo statutą, o paskui jau būtų diegiami techniniai įrankiai.

„Techninis sistemos adaptacijos procesas gali trukti kelias savaites, o politiniai sprendimai, jeigu bus valia, gali būti ir greičiau priimti“, – svarstė jis.

Pasiūlymai pirmiausia bus pateikti Seimo valdybai, vėliau vyks konsultacijos parlamento frakcijose.

„Darbo grupės rezultatas nebus baigtinis. Bus tam tikri variantai, o apsispręsti turės politikai“, – BNS sakė P. Saudargas.

„Turime turėti pilną nuotolinio darbo galimybę. Gal mes jos ir nenaudosime, gal baigsis užsikrėtimo atvejai Seime ir nereikės to taikyti, bet galimybę turime susikurti pilną“, – pabrėžė jis.

Praėjusią savaitę parlamentarai atmetė Seimo statuto pataisas dėl nuotolinių parlamento posėdžių.

Jomis siūlyta nustatyti, kad paskelbus ekstremaliąją situaciją, kai kyla pavojus žmonių sveikatai ar gyvybei, Seimo valdybos sprendimu Seimo posėdis galėtų būti organizuojamas nuotoliniu būdu elektroninių ryšių priemonėmis, užtikrinant Seimo nario tapatybės nustatymą.

Projekto autoriai pabrėžė, kad šios pataisos būtų leidusios nuotoliniu būdu organizuoti tik parlamentarų diskusijas, balsavimai vis tiek būtų vykę plenarinių posėdžių salėje.

Projektą kritikavo opozicijos atstovai. Jų teigimu, valdantieji galėtų piktnaudžiauti savo galiomis, nes daug sprendimų būtų patikėta pirmininkaujančiam, atsisakius diskusijų.

Seime dėl koronaviruso atšaukti dviejų dienų posėdžiai – pertrauka padaryta nuo lapkričio 25 dienos iki gruodžio 3 dienos.

Anksčiau pranešta apie penkis COVID-19 užsikrėtusius parlamentarus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių