Galimybių pasui besipriešinantys parlamentarai tik siekia įtikti savo rinkėjams?

  • Teksto dydis:

Seimas apsisprendė – nuo sausio 1-osios parlamentarai į Seimo rūmus galės patekti tik turėdami galimybių pasą. Po tokio sprendimo tarp parlementarų tvyro skirtingos nuotaikos. Vieni piktinasi, kiti tuo tarpusako, kad taip yra teisinga, nes Seimo nariai nėra pranašesni už kitus visuomenės narius, praneša LNK.

Parodys tik kartą

„Tai Seimo narių patogumui bus išspręsta gana paprastai – Seimo narys informuos atsakingą Kanceliarijos darbuotoją parodydamas galimybių pasą, jei turi. Bus įvesta į sistemą ir kiekvieną sykį įeinant jo rodyti nereikės“, – aiškino Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma.

„Galimybių paso neturiu, nes manau, kad tai yra žmones diskriminuojanti priemonė ir visada pasisakau prieš galimybių pasą. Šiandien yra liūdna diena Lietuvos demokratijai. Dėl to, kad opozicijos, aktyviausiai veikiančių Seimo narių, galimybė atstovauti savo rinkėjams yra pašalinta“, – ketvirtadienį kalbėjo Seimo narys Mindaugas Puidokas.

Paklaustas, ką darys, kai parlementarams galimybių pasas bus reikalingas patenkant į Seimą, teigė apie tai dar negalvojęs, nes nori sulaukti bendrų pakeitimų, kurie įsigalios po gruodžio 28 dienos. Pasak jo, galimybių paso tvarka nuolat keičiama. Seimo narys sakė eisiantis į darbą net ir tuo atveju, jei jį, neturintį galimybių paso, ir mėgintų sustabdyti apsaugininkai. 

„Be abejonės, nes turiu atstovauti savo rinkėjams. Mane išrinko rinkėjai, o ne Seimo nariai. Jei Seimo statutas yra pakeistas neteisėtai ir pažeidžia Lietuvos Respublikos Konstituciją, tai, be abejonės, aš eisiu į savo darbo vietą. Jei man neleis dirbti darbo vietoje, tai bus dar papildomas pagrindas kreiptis į europinius teismus, ir į kitas institucijas. Dėl to, kad tokiu būdu yra pažeidžiamos mano kaip Seimo nario teisės, kurios yra užtikrintos Lietuvos Respublikos Konstitucijoje“, – įsitikinęs M. Puidokas.

Seimo narys patikino, kad į Seimą be galimybių paso patekti bandys diplomatiškai ir kultūringai – nekonfliktuodamas. Tačiau, jei jis bus neįleistas, ketina atvejus fiksuoti.

Ketina priešintis

„Mes priešinsimės, kadangi tai yra Konstitucijos pažeidimas. Konstitucijoje sakoma, kad prieš žmogaus valią jokie medicininiai, moksliniai eksperimentai negalimi. Dabar tai, kas vyksta, yra eksperimentas, kuris dar porą metų tęsis“, – antrino „valstietis“ Dainius Kepenis pridurdamas, kad dėl šio sprendimo tikisi prezidento veto. Tačiau toks prašymas būtų veltui, nes prezidentas neturi galimybės vetuoti statuto pataisos.

Pastarosiomis dienomis garsiai dėl to, kad kolegą pavadino asilu, nuskambėjęs Laurynas Kasčiūnas, paklaustas, ar eis aiškintis ir su tais seimūnais, kurie kels konfliktines situacijas, negalėdami patekti į Seimą, šyptelėjo atsakydamas, kad ne, nes tam yra apsaugininkai.

„Teisingai, jei mes turime rodyti galimybių pasą eidami į parduotuves, tai kodėl Seimo nariams buvo padarytos išlygos? Manau, kad tai labai geras sprendimas ir bus visiems priimtina kaip taisyklė“, – pabrėžė jis.

Gali kilti konfliktų

Eugenijus Gentvilas neabejojo – konfliktinių situacijų, kuomet kai kurie parlamentarai, naudodamiesi savo mandatais ir reikalaudami išskirtinio dėmesio, bandys patekti į Seimą be galimybių paso, kilti gali. „Tokiam, jei būtų mažas vaikas, – nusukai  ausį ir pastatei į kampą. Reikalausime, kad Seimo nariai laikytųsi Lietuvos Respublikos įstatymų ir nekurtų savo pačių priimamais įstatymais sau papildomų privilegijų“, – rėžė Seimo narys.

Manau, kad jis savęs nepateisino.

„Aš persirgau, man atsiuntė galimybių pasą. Galiu eiti į parduotuvę, kavinę ir galėsiu į Seimą, bet aš iš principo prieš galimybių pasą. Manau, kad jis savęs nepateisino“, – žurnalistams sakė Petras Gražulis.

Pasiteiravus, gal ir į Seimo posėdžius neis, kai reikės pateikti galimybių pasą, parlamentaras teigė apie tai nesvarstantis, nes minėtas dokumentas jam galioja iki balandžio mėnesio. O kai terminas baigsis, P. Gražulis užsiminė atliksiantis antikūnų testą. „Skiepytis neplanuoju, nors nesu antivakseris. Mane antivakseriu padarė dabartiniai Vyriausybės sprendimai, kurie žemino, niekino žmones, turinčius kitokią nuomonę“, – akcentavo jis.

Parlamentas Valdemaras Valkiūnas įsitikinęs, kad seimūnams, neturintiems galimybių paso, pasipriešinti nepavyks, nes iš karto bus kviečiami pareigūnai, kurie sutramdys kitokiomis priemonėmis.

Būdelės tik gandas?

Anot P. Gražulio, neturintiems galimybių paso Seimo nariams ruošiamos vertėjų būdelės. „Yra paruošti narveliai – galės jie ten sėdėti, eiti balsuoti, bet aš tikrai nepritariu tokiai pozicijai“, – tarstelėjo jis.

Apie tokias būdeles užsiminė girdėjusi ir Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotoja Agnė Širinskienė, tačiau stebėdamasi šmaikštavo klausdama, kaip Seimo nariai ten pateks, jei nebus įleidžiami į Seimą. 

„Gal kokį išorinį liftą valdantieji dar priklijuos ar kažką padarys... Bet tas mėtymasis – tai priimant statuto pataisas, tai ruošiant būdeles, kurios panašios vos ne į dujų kameras. Tai rodo, kad yra mėtomasi ir nežinoma, kokios galėtų būti valdymo priemonės“, – sakė A. Širinskienė.

„Čia yra gandas, nes tos būdelės taip pat yra Seimo rūmuose. Jos numatytos tokiam atvejui, jei kai kurie Seimo nariai, sakykime, dėl silpno imuniteto, norėtų dirbti saugiau, mums ilgai posėdžiaujant“, – paaiškino J. Razma.

Nėra pranašesni už kitus

Seimo narys Aidas Gedvilas sakė turintis galimybių pasą, nes koronavirusu yra persirgęs praėjusių metų gruodį ir iki šiol turi pakankamą kiekį antikūnų – jų daugėja. „Galimybių pasas kaip priemonė yra visiškai netinkanti – segreguojanti žmones. Aš nematau čia problemos, jei jau Vyriausybė padarė klaidą ir daliai žmonių pradėjo taikyti šią priemonę, tai nereiškia, kad tai atveria kelius taikyti plačiai – visai visuomenei, taip pat ir Seimo nariams“, – požiūrį dėstė A. Gedvilas.

Galimybių pasas kaip priemonė yra visiškai netinkanti – segreguojanti žmones.

Pasak Seimo vicepirmininko Vytauto Mitalo, Seimo narys nesiskiria nuo bet kurio kito piliečio. „Jeigu visi mes patiriame tą iššūkį eidami į parduotuvę ar į kokią kitą įstaigą, tai tikrai eidami ir į Seimo rūmus galime pasitikrinti, ar esame persirgę, vakcinuoti ir panašiai. Manau, kad Seimo nariai nėra lygesni už lygius. Jie yra kaip ir kiekvienas Lietuvos gyventojas“, – įsitikinęs jis.

V. Mitalas pabrėžė, kad tokiu būdu nėra pažeidžiama Konstitucija, nes per pandemiją visų teisės yra šiek tiek suvaržomos. Esą turime paaukoti šiek tiek laisvės, kad saugiau išeitume iš pandemijos.

Pataikauja rinkėjams?

Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen teigimu, Seimo nariai turi rodyti pavyzdį. Paklausta, kiek Seimo narių neturi galimybių paso, duomenų ji sakė neturinti, nes ne visi tokią informaciją pateikia. Kaip vertinate tai, kad kai kurie Seimo nariai, pasisakantys prieš galimybių pasą, jį vis dėlto turi? – V. Čmilytės-Nielsen teiravosi žurnalistai.

Seimo pirmininkė svarstė, kad tai yra tam tikros retorikos pasirinkimas, kuris neturėtų stebinti, nes esą kiekvienas Seimo narys žvelgia į tam tikrą savo rinkėjų grupę, kuriai galbūt kartais ir nori pataikauti.

Seimo statuto pataisa numato, kad jei neturintis galimybių paso parlementaras Seimo, komiteto ar komisijų posėdžiuose, bus laikoma, kad posėdis praleistas be svarbios pateisinamos priežasties.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Non serviam

Non serviam portretas
Konservatnikas blogiau už stribą.

Anonimas

Anonimas portretas
Žurnalistai parašykite Seimo priimtą įstatymą kūrimui reikalauja ma GP.aso. tai tik popierius medicinos išrašas. Nedokumentas

Praeivis čia besipiktinantiems

Praeivis čia besipiktinantiems portretas
Pesipriešinantys seimo nariai kaip tik bando įrodyti, kad jie nėra laisvi, o tarnauja savo rinkėjams. Imkime kitą klausimo pusę: ar laisvas žmogus privalo paklusti visuomenės bendro gyvenimo normoms, ar tarnystė rinkėjams jam suteikia ypatingą statusą, kai galima nebaudžiamai tyčiotis iš visuotinių pastangų suvaldyti pandemiją? Einant į kiną bilieto reikia, o į seimą varai kaip nori? Bendros visuomenės gyvenimo taisyklės galioja visiems, net ir kitaip mąstantiems. Taisykles galima keisti seime priiminėjant įstatymus. Jei "kitaip mąstančių" seime, pasirodo, yra absoliuti mažuma , ar tai reiškia, kad seimo ir Tautos dauguma privalo gyventi prieš juos nusiteikusios mažumos taisyklėmis? Demokratija tik tada, kai koks Puidokas ar Kepenis diktuoja savo sąlygas?
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių