G. Steponavičius: minimos organizacijos nėra partijų „kromeliai“ pinigams pumpuoti

Seimas ketvirtadienį patenkino generalinio prokuroro prašymą ir leido Seimo narį, liberalą Gintarą Steponavičių patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Vienbalsiai „už“ balsavo 109 parlamentarai. Pokalbis su teisinio imuniteto netekusiu Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotoju G. Steponavičiumi – laidoje „Dėmesio centre“.


– Pone Steponavičiau, paaiškinkite savo santykius su Raimondu Kurlianskiu. Jūs seni pažįstami? Kas jus sieja?

– Su R. Kurlianskiu esu pažįstamas kaip ir su keliasdešimt kitų verslininkų. Esu liberalas, bendrauju su verslu. Puikiai suprantame, kad nuo verslo sėkmės priklauso ir Lietuvos perspektyva. Tas bendravimas yra tiesiog dalykiškas, susitinkame kartą ar du per metus vieno ar kito iniciatyva, kai iškyla kažkokios temos.

– Gana keista, kai politikai po apklausų įtikėja „aptarinėję politinę situaciją“. R. Kurlianskis nėra nei politologas, nei analitikas, nei politikos žinovas. Kam su juo aptarinėti politinę padėtį? Ir dar daugelio partijų politiniams lyderiams?

– Ne paslaptis, kad R. Kurlianskis yra vienas iš stambiausių įmonių verslo grupės vadovų. Natūralu, kad tiek su asocijuotų, tiek su tokių organizacijų žmonėmis bendrauja įvairaus, ir aukščiausio rango, politikai. Aš noriu pabrėžti, kad jei mes atmestume pernai metų gegužės 12-osios įvykius, bendravimas su verslininkais yra normalu. Taip pat kaip ir su visomis kitomis verslo grupėmis. Nepradėkime daryti baubų, nes kiekvienas kontaktas su verslininku atrodys kažkuo įtartinas ar net prasižengiantis su Seimo nario veikla. Aš manau, kad tai yra mano pareiga ir neturiu dėl ko būti susigūžęs, kad su daugeliu verslininkų bendrauju.

– Kai verslas remia viešąsias įstaigas ar paramos fondus, lyg ir viskas normalu. Bet kai tokiu būdu yra finansuojama partija, tai jau nusikaltimas. Tą daryti draudžia įstatymai. Vis dėlto jūs teigiate, kad jokie pinigai partijos nepasiekė. Prokuroras kalba apie 3 pavedimus, kurių bendra vertė 20 tūkst. eurų. Iš jų 5 tūkst. eurų – jūsų vardo paramos fondui, 10 tūkst. eurų – VšĮ „Laisvės studijų centrui“  ir dar 5 tūkst. pavedimas į jūsų, kaip kandidato rinkimų sąskaitą. Tačiau, suprantu, kad to paskutinio niekada nebuvo?

– Oficiali parama į mano, kaip fizinio asmens rinkimų sąskaitą, nebuvo įgyvendinta, nors apie tai ir buvome kalbėję. Mano žiniomis, nei į Liberalų sąjūdžio, nei į mano, kaip kandidato, nei šiuose, nei praeituose rinkimuose pavedimų nebuvo. Kontekstui galiu pasakyti, kad mane, per praėjusius Seimo rinkimus parėmė apie 40 fizinių asmenų. Išskaidytos sumos nėra didelės. Tai būtų buvusi dalis tos paramos. Manau, kad yra normalu, kai liberalų ar mano idėjas žmonės remia.

– Apklausos vyksta jau gana seniai, jau turėjote laiko patikrinti visas aplinkybes. Ar kuri nors iš minimų paramos gavėjų yra kada nors mokėjusi pinigus pavyzdžiui, viešųjų ryšių agentūrai, komunikacijos ar medijos planavimo agentūrai, reklamos kūrybos įmonei ar pan.?

– Pats esu atėjęs iš pilietinės visuomenės ir mano, kaip politiko, karjera yra neatsiejama nuo to, kad aš dalyvavau ir dalyvauju dalyje bendruomeninių iniciatyvų, turiu idėjų. Iš Vakarų parsivežėme civilizuotą praktiką, kad partijos turi su ja susijusias organizacijas, kurios generuoja idėjas, kurios inicijuoja diskusijas ir t.t. Ir tai yra daugelio šalių priimtina nusistovėjusi tradicija.

Būtent tokiai veiklai yra skirta „Laisvės studijų centro“ projektų veikla. Diskusijose, kurias šis centras yra organizavęs, prieš keletą metų prie stalo sėdėjo visų Seimo frakcijų žmonės. Nereikia suprasti, kad šios organizacijos yra kažkokie „kromeliai“, kurie skirti kažkokia paslėpta forma pumpuoti pinigus.

Nereikia suprasti, kad šios organizacijos yra kažkokie „kromeliai“, kurie skirti kažkokia paslėpta forma pumpuoti pinigus.

Visos išlaidų eilutės rodo, kam buvo skirti pinigai. Iš to, ką jūs paminėjote nei kūrybiniams darbams, nei už panašius dalykus mokėta nebuvo. Tikrai ne. Per šitas organizacijas yra organizuojami renginiai.

Buvęs „Laisvės studijų centro“ vadovas yra partijos narys. Aš supratau prokuroro teiginius taip, kad tai buvo traktuojama kaip partijos skolų dengimas už vėluojantį atlyginimą organizacijos direktoriui. Bet visa tai neturi jokio tiesioginio reklaminio šitų organizacijų įsitraukimo. Už šitos organizacijos lėšas mes pritraukėme nepartinius, niekaip su liberalais nesusijusius žmones, pakvietėme juos į mokyklas vesti pamokas, tą darėme trejus metus.

Mums būtų užtrenktos durys po pirmo apsilankymo, jei ten būtų buvę bent kiek politikavimo. Mes aplankėme 57 savivaldybes, 300 mokyklų. Visose mokyklose klausia, ar po kelių mėnesių jūs dar sugrįšite. Tai buvo pilietiškumo pamokos. Mokyklose buvo diskutuojama, ką jaunas žmogus gali padaryti kasdieniame gyvenime būdamas neabejingas. Tai yra mano pareiga apie tai kalbėti. Džiaugiuosi, kad dabar tą daro kiti, kad yra tąsa.

– Ar teisingai suprantu, kad ir jūs pats manote, jog visų kaltinimų esmė yra lygybės ženklas tarp partijos, viešosios įstaigos ir fondo? Prokurorai supranta, kad iš esmės tai yra vienas ir tas pats ir tada prasideda jūsų bėdos teisine prasme?

– Iš paskutinio prokuroro apsilankymo komisijoje, kuri sprendė dėl mano neliečiamybės nuėmimo, tą aš pradedu suprasti. Kai buvo paklausta, ką reiškia partijos skolų mokėjimas per minimas organizacijas, tai išgirdome, kad tai yra vėluojančio centro direktoriaus atlyginimas ir honorarai nepartiniams žmonėms. Tai man peršasi tokia išvada.

– Už ką buvo mokami honorarai?

– „Laisvės studijų centras“ pilietiškumo pamokų rėmuose žmonėms, kurie sugaišdavo praktiškai visą dieną, mokėdavo nedidelį honorarą, kartais tai būdavo degalų išlaidos.

– Bet tai nėra išlaidos, susijusios, tarkime su intelektualų įsitraukimu į partijos programos rengimą ar pan.?

– Tikrai ne.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vidas

vidas portretas
Kažkodėl Steponavičius nekalba apie savo indėlį sukuriant Anužienės imperiją, kiek ten pinigėlių išplauta tikimybė, kad ne be šito veikėjo žinios.

jo

jo portretas
ta partija po masiulio fiasko turejo isnykti bet isikabine i edalo backa visi iki galo

Kaunietis

Kaunietis portretas
Tam, kad sitas interviu taptu dar juokingesniu verta buvo pamineti, kad Kauno vicemeras liberastas R. Mikaitis irgi yra saziningumo isikunijimas...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių