G. Paluckas: turiu nuojautą, kad taryba gali priimti sprendimą trauktis iš koalicijos

„Aš asmeniškai esu skeptiškai nusiteikęs. Mėginau kalbėtis, sėdėti prie vieno stalo, bet to bendro matymo, konsensuso dėl mūsų išsiskyrusių nuomonių aš matau vis mažiau ir mažiau. Tikrai šio politinio sezono pabaiga buvo kulminacija. Kai nueini ir pasiimi paramą iš opozicijos, mainais pasiūlydamas tai, ko siekia socialdemokratai. Nieko sau“, – laidoje „Dėmesio centre“ iškart po partijos prezidiumo posėdžio, sakė socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas.

Politiko teigimu, dabar reikia laiko nurimti emocijoms, įsiklausyti į partijos skyrių nuomones ir priimti sprendimą, tačiau vilčių socialdemokratams likti valdančiųjų gretose – nedaug.

– Pone Paluckai, kodėl jūs norite, kad socialdemokratai nebūtų valdančiojoje koalicijoje?

– Ar aš vienas tik to noriu, dar įvertinsime, tik šiandien pradėjome procedūrą. Bet bendru sutarimu prezidiumas priėmėm sprendimą kreiptis į skyrius ir į mūsų respublikinę tarybą. Mano vieno asmens nuomonė jau nėra aktuali. Mano galva, įvertinus politinį sezoną ir tam tikrus koalicijos pasiekimus, darau akivaizdžią išvadą, kad mūsų, socialdemokratų, prioritetai ir vaidmuo šioje koalicijoje buvo pakankamai blankus, vangiai buvo vertinami mūsų siūlymai, kai kurie jų net buvo pavadinti akibrokštais, o nepraėjus nei penkioms dienoms paremti opozicinių partijų pasiūlymai. Tas bendradarbiavimas buvo įtemptas, mūsų vaidmuo koalicijoje – blankus. Dėl šių priežasčių aš turiu pareigą siūlyti partijai svarstyti dėl tokios koalicinės sutarties perspektyvos.

– Jūs už tai, kad socialdemokratai būtų opozicijoje?

– Aš savo nuomone pareikšiu kalbėdamas su skyriais, bet mano pozicija dėl tolesnės koalicijos sutarties yra skeptiška.

– Jūs neseniai išrinktas, jaučiate nuotaikas partijoje. Jūs manote, kad skyriai yra už buvimą opozicijoje?

– Kai leidiesi politine struktūra žemyn į partijos šaknis, tos nuotaikos radikalėja. Daugelio niuansų  ir smulkmenų nežinai, nes tiesiog matai bendrą vaizdą, kaip atrodo koalicija, kokius sprendimus priima, populiarūs jie ar ne. Ypač regionuose, žiūrint iš šalies tiems žmonėms, kurie nedalyvauja frakcijos veikloje, tai jie mato geriausiai.

– Naujai išrinktas partijos pirmininkas už tai, kad partija trauktųsi į opoziciją, dauguma skyrių, remiantis jūsų nuojautomis – irgi. Suprantu, kad tai tik laiko klausimas, ar ne? Partijai geriau opozicijoje rengtis visiems būsimiems rinkimams?

– Turėtume kalbėti ne vien apie rinkimus. Jūs mėginate susiaurinti iki partinės politikos, o taip nėra. Aš labai aiškiai pasisakiau dar partijos pirmininko rinkimų metu apie koalicijos egzistavimo esminę sąlygą, ar ji vykdo kairiąją politiką, ar ne, socialdemokratų prioritetai ten atsispindės ar ne.

– Socialdemokratai patys nevykdė kairiosios politikos, atidavė socialinių reikalų ir darbo ministeriją ir t.t. Tai pirmiausia, turbūt reikėtų išsispręsti problemas partijos viduje. Bet kalbame apie politinę valią, jūs tą sprendimą deleguojate didelei institucijai – partijos tarybai, maždaug 250-čiai žmonių. Jūs vis dėl to prognozuojate, kad partijos taryba rudenį priims sprendimą nutraukti koalicinę sutartį?

– Aš prognozuoju, kad diskusija bus tikrai aštri ir vertinimai nebus tokie vienareikšmiai, kokie jie yra dabar mūsų veiklos rezultatų koalicijos veikloje formate. Koks bus sprendimas, aš negaliu pasakyti.

– Bet jūs agituosite koalicijos sutartį nutraukti?

Aš būsiu sąžiningas tiek prieš save, tiek prieš partiją ir išdėstysiu tiek pliusus, tiek minusus. Turiu galvoje ne partinę politiką siaurąja prasme, nors tai irgi yra svarbu, bet mūsų traukimasis lemtų ir politinę vyriausybės krizę. Reikia įvertinti politinę darbotvarkę, kokie sprendimai reikalingi Lietuvai.

– Krizės nebūtų, būtų tiesiog tam tikras sukrėtimas vyriausybei. Jūs nesate dideli žaidėjai valdžioje.

– Vyriausybė negriūtų, bet pasikeistų bendradarbiavimo formatas. Mes turime patirties mažumos vyriausybėje, kai Gediminas Kirkilas 2008 m. biudžeto projekte 700 mln. papildomų išlaidų turėjo priimti spaudžiamas konservatorių.

– Jei jis būtų nenorėjęs, būtų nepriėmęs. Patys norėjote tai daryti.

– Kalbu apie šiandien. Pirmoji konservatorių parama buvo labdara. Antroji – dėl PVM šildymo lengvatos, jau kainavo. Nepaisant to, kad mes buvome užregistravę tą pačią lengvatą, bet kompromisinis variantas buvo pasiūlytas konservatoriams. Aš esu tikras, kad ta kaina tik augs. Mažumos vyriausybė turės susirinkti paramą. Kiek bus tokių politinių mainų? Tai yra atsakingas sprendimas, mes tikrai nesivaikome siaurų partinių rezultatų.

– Šiek tiek orientuojantis partijos vidaus nuotaikose galima drąsiau spėti, kad partija nutars nutraukti koalicinę sutartį. O kaip su frakcija? Partinis elitas būtų tarsi priešiškai nusiteikusi jūsų atžvilgiu, ar bent jau oponuotų jūsų laikysenai. Jums tai priimtina?

– Mano santykiai su frakcija yra tikrai puikūs. Prezidiume sprendimas buvo priimtas vienbalsiai, o ten yra frakcijos atstovai, frakcijos lyderiai.

– Balsuojama nebuvo, buvo bendras sutarimas tartis priimti sprendimą.

– Taip, bet tai reiškia vienbalsiai. Tai buvo pirmas žingsnis. Tai galima vertinti, menkinti ir t.t. Tą mėgina daryti ir mūsų koalicijos partneriai ir konservatoriai, sakydami, kad niekur jūs neišeisite ir nieko nenuspręsite. Bet tai yra pradžia, tai plati diskusija. Puikiai suprantate, kad klausimą išnešus į plačias mases, rezultatas gali būti nevaldomas. Žmonės pasielgs taip, kaip jie jaučia, kaip jie mato. Skyriais nesumanipuliuosi ir nepasakysi, kaip balsuoti. Procedūra pradėta ir tai labai svarbu. Takoskyros tarp manęs ir frakcijos nėra. Frakcija pasiryžusi dirbti tiek pozicijoje, tiek opozicijoje.

– Kodėl socialdemokratams nenaudinga būti šioje valdžioje?

– Prisiminkime reformas šį politinį sezoną. Darbo kodeksas buvo taisytas kosmetiškai, nepaisant to, kad buvo pasigirta, jog trišalėje taryboje buvo rastas sutarimas, profsąjungos už kamerų šneka gerokai radikaliau. Aukštojo mokslo sistemos reforma – visi džiaugiamės, kad buvo priimtas Seimo nutarimas, kol kas gairių, kaip tai vyks – nėra. Etatinis darbo užmokestis mokytojams, kas buvo žadėta nuo rugsėjo 1 d. – nešviečia. Pensijų didinimas nuo liepos 1 d. – kol kas neįvykęs. Urėdijos, kurias mums kabina, tarsi mes ten turėtume kokias sąsajas.

– Sąsajų jūs turite, kas penktą urėdą.

– Tai yra netiesa. Yra 6 urėdai einantys pareigas, bet po valstybės įmonių pertvarkos, pareigas eiti liks 2. Dėl regioninės politikos mes esame pasirengę juos paaukoti. Taikomos regioninės politikos priemonės yra atvirkščios mūsų siekiams. T. y. centralizacija, darbo vietų mažinimas, institucijų mažinimas, sveikatos priežiūros įstaigų tinklo optimizavimas.

– Jūs sakote, kad tai blogai?

– Yra dvi filosofijos: optimizavimas – kas reiškia taupymą ir lėšų konsolidavimą biudžete, arba lėšų palikimas darbo vietų ir užmokesčio pavidalu regionuose. Tai yra dvi skirtingos ekonominės filosofijos.

– Lėšų palikimas vien dėl darbo vietų, tai lėšų švaistymas, o ne regionų politika. Efektyvi organizacija, tai mokesčių mokėtojų pinigų pagarbus naudojimas.

– Politinis tikslas yra darbo vietos regionuose.

– Visų mokesčių mokėtojų sąskaita?

– Be jokios abejonės.

– Tam, kad sėdėtų žmonės, kurių darbą galėtų padaryti mažiau žmonių, ir gautų algą?

– Jūs puikiai suprantate, kad visas viešasis sektorius šiuo metu sudaro beveik 300 tūkst. darbuotojų. Aš nekalbu apie valstybės tarnautojus į kuriuos žmonės žiūri pakankamai skeptiškai. Tai yra ir mokytojai, ir gydytojai ir kultūros darbuotojai. Pelnas ir užimtumas yra du skirtingi dalykai. Šiandien per optimizavimus ir taupymą siekiame pelno. O užimtumas lemtų mažesnę emigraciją, mažesnį viešųjų paslaugų poreikį regionuose. Tai yra skirtingos filosofijos.

– Kad žmonės, dirbtų darbą, kurio niekam nereikia? O tokiu būdu, tokioje kreivų veidrodžių karalystėje niekur nenorėtų emigruoti?

– Jūs gal nustebsite, bet Skandinavijoje valstybės skatinamos ir palaikomos darbo vietos yra absoliučiai natūralu. Kairioji politika remiasi užimtumu.

– Grįžkime prie politikos. Šiandien kalbame apie politinį procesą. Pone Paluckai, opozicinė socialdemokratų partija yra tai, kas turėtų būti ateityje iki Seimo rinkimų?

– Labai paprastai matau situaciją. Jei mums koalicijos viduje nepavyks rasti normalaus bendradarbiavimo, o normalus tai nereiškia paramos sutarčių pasirašymų su opozicija, turiu politinę nuojautą, kad taryba gali priimti sprendimą trauktis iš koalicijos. Tai būtų visiškai logiškas ir paprastas žingsnis. Turime du mėnesius laiko susitarti, surasti normalaus bendradarbiavimo būdą ir dar kartą išsigryninti politinius prioritetus, kuriuos įgyvendins šita koalicija.

Jei mums koalicijos viduje nepavyks rasti normalaus bendradarbiavimo, o normalus tai nereiškia paramos sutarčių pasirašymų su opozicija, turiu politinę nuojautą, kad taryba gali priimti sprendimą trauktis iš koalicijos.

– Kokią žinią siunčiate koalicijos partneriams?

– Mano žinia koalicijos partneriams labai paprasta: nustokite skaldyti frakciją ir partiją. Mes tikrai esame vieningi ir priimsime sprendimą. Valstiečių lyderis R. Karbauskis sako, kad nesvarbu ką sako partijos pirmininkas, nes mes su frakcija puikiausiai dirbame.

– Jūs šioje studijoje esate sakęs, kad yra dvi valstiečių partijos, viena Sauliaus Skvernelio, kita Ramūno Karbauskio.

– Jei tai yra revanšas už tą pasakymą, kad mes kišomės į jų frakcijos reikalus, tai priimu. Bet tai turi liautis. Turi liautis paramos sutarčių pasirašinėjimai su konservatoriais ir mes per ateinančius du mėnesius nuoširdžiai pažadame ateiti su labai aiškiais socialiniais, ekonominiais prioritetais  2018-2019 m. Tikrai nebus labai paprasta, bet jei mums pavyks sutarti dėl vaiko pinigų, dėl regioninės politikos ir kitų prioritetų, kuriuo mes atsinešime, tai viskas gerai, dirbsime toliau. Bet jei tos sąlygos nebus įgyvendintos, tai kokiu tikslu egzistuoja šita koalicija? Tai kausimas kabantis ore ir jis bus atsakytas rugsėjo mėnesį. Aš asmeniškai esu skeptiškai nusiteikęs. Mėginau kalbėtis, sėdėti prie vieno stalo, bet to bendro matymo, konsensuso dėl mūsų išsiskyrusių nuomonių aš matau vis mažiau ir mažiau. Tikrai šio politinio sezono pabaiga, atsiejant nuo urėdijų, buvo kulminacija. Kai nueini ir pasiimi paramą iš opozicijos, manais pasiūlydamas tai, ko siekia socialdemokratai. Nieko sau.

– Tiesiog jus apžaidė, o jūs pykstate.

– Tam ir reikalinga pertrauka, kad nebūtų emocijų, kad viskas būtų racionalu, išvengtume politinių ir vyriausybės krizių. Aš jaunas, bet ganėtinai patyręs, todėl konservatorių provokacijos manęs niekaip nežeidžia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Na, kadangi tu ne prie to lovio, tai tau 'trauktis' nėra sunku; kas kita tie sočiai ryjantys.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių