G. Nausėda tikisi, kad Kinija pakeis sprendimą dėl ambasadoriaus atšaukimo

Prezidentas Gitanas Nausėda sako Lietuva, kaip suvereni valstybė, pati sprendžia, su kokiomis šalimis jai plėtoti santykius, tuo pačiu šalies vadovas tikisi, kad Kinija pakeis savo sprendimą dėl ambasadoriaus Vilniuje atšaukimo.

Šalies vadovas teigia, kad „vienos Kinijos“ politikos Lietuva laikosi nuo 1991 metų, kai buvo užmegzti diplomatiniai santykiai su Kinijos Liaudies Respublika.

„Kinijos ir Lietuvos santykiai turėtų būti pagrįsti abipusės pagarbos principu. Priešingu atveju dialogas virsta vienašaliais ultimatumais, kas nepriimtina tarptautiniuose santykiuose. Kartu, kaip suvereni valstybė, Lietuva pati sprendžia, su kokiomis valstybėmis ar teritorijomis plėtoti ekonominius ir kultūrinius ryšius, nepažeidžiant savo tarptautinių įsipareigojimų“, – teigė G. Nausėda BNS atsiųstame komentare.

„Tikimės, kad Kinija dar kartą permąstys ir pakeis savo sprendimą. Matome perspektyvą plėtoti su Kinija politinius, ekonominius ir kultūrinius santykius, tačiau tai neturėtų būti „eismas viena kryptimi“, – pridūrė jis.

A. Armonaitė: neatsisakome atstovybės planų Taivane

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pareiškė, jog Lietuva neatsisako planų turėti prekybos atstovybę Taivane.

Taip ji kalbėjo po to, kai Kinija dėl gilėjančių Lietuvos ryšių su Taivanu antradienį konsultacijoms atšaukė ambasadorių Vilniuje ir paragino Lietuvą atšaukti ambasadorių Pekine.

„Mes siekiame lygiaverčių santykių su visomis valstybėmis. Mūsų ekonominė politika ir toliau turi siekti kuo didesnės rinkų įvairovės ir diversifikacijos, kuri sukurs daugiau galimybių Lietuvos verslui. Būsime viena iš 67 pasaulio valstybių, turinčių savo prekybos atstovybę Taivane ir šių planų neatsisakome“, – feisbuke rašė A. Armonaitė.

Kinijos Užsienio reikalų ministerija teigia, kad konsultacijoms iškviesti ambasadorių paskatino siekis Lietuvoje atidaryti Taivano atstovybę.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija teigia apgailestaujanti dėl tokio Kinijos žingsnio ir dar kartą pabrėžė, kad yra nusiteikusi plėtoti ryšius su Taivanu, kaip ir daugelis kitų Europos Sąjungos ir pasaulio valstybių.

Taivanas prieš kelias savaites pranešė apie atskirai nuo Kinijos Lietuvoje steigiamą atstovybę, kuri turėtų pradėti veikti dar šią vasarą. Lietuva taip pat turėtų atidaryti prekybos atstovybę Taivane.

Maždaug 23 mln. gyventojų turintį Taivaną, oficialiai vadinamą Kinijos Respublika, kaip šalį pripažįsta tik 15 kitų valstybių. Lietuvos tarp jų nėra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cold turkey

cold turkey portretas
Kalakutas irgi tikėjosi, kad į puodą nepaklius.

Anonimas

Anonimas portretas
A.Armanautė arba durna arba mus durnais laiko. 67atstovybes yra tokiu pavadinimu- PREKYBOS ATSTOVYBE TAIPEJUJE,o LIETUVA antra pasaulyje atidarė PREKYBOS ATSTOVYBE TAIVANYJE,o pirmas SOMOLENDAS,ten kur piratų ir banditų kraštas.TAIPEJUS tai miestas,o TAIVANAS tai ŠALIS kurios KINIJAnepripažysta skaito kad tai Kinijos dalis.TAI mieste prekybos atstovybe gali būti ,Šalyje -ne.NORS KINIJA toli visgi jos taip durnai erzinti nereikėtu., o gal dar prasčiau ir mūsų veikėjai nemato skirtumo tarp TAIPEJAUS ir TAIVANO.

Anonimas

Anonimas portretas
Debilas. Sika Lietuva prie Kinijos duru , sako kad kvepia ,,shanel,, ir tai modernus santykiai tarp valstybiu. Kai uzmirs Taivani tada gal Kinija ir paziures i idiotiskus liliputus.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių