G. Nausėda: JAV prezidento žinia – kad penktasis NATO sutarties punktas – šventas

  • Teksto dydis:

Pagrindinė JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) žinia Baltijos valstybių vadovams buvo ta, kad penktasis NATO sutarties straipsnis yra šventas, sakė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Prezidentas J. Bidenas pasakė labai svarbius žodžius, kurie yra kertiniai, ir, tiesą sakant, galbūt daugiau nieko ir nebereikėjo pasakyti, – kad penktasis straipsnis yra šventas“, – po susitikimo su JAV prezidentu Lietuvos žurnalistams Briuselyje sakė G. Nausėda.

Anot jo, šie JAV vadovo žodžiai nuramino.

Pagal 5-ąjį Šiaurės Atlanto organizacijos sutarties straipsnį NATO narės įsipareigoja kartu gintis nuo agresijos.

G. Nausėdos teigimu, faktas, kad J. Bidenas Briuselyje NATO viršūnių susitikimo paraštėse susitiko tik su Turkijos ir Baltijos valstybių vadovais, rodo rimtą JAV prezidento požiūrį į regiono saugumą.

Pasak Lietuvos vadovo, JAV prezidentą domino padėtis Baltarusijoje ir jos priklausomybė nuo Rusijos.

G. Nausėda taip pat pareiškė, kad „Lietuva pasiekė visus tikslus, kokius mes kėlėme šiam NATO viršūnių susitikimui“.

„Svarbiausi iš jų yra šie: atgrasymas ir kolektyvinė gynyba bei reikiamas dėmesys jai, taip pat dedikuojant tam tinkamą finansavimą. Nes neįmanoma plėsti savo, NATO pajėgų kokybės ir kiekybės, jeigu nėra tinkamai finansuojama“, – sakė Lietuvos vadovas.

„Taip pat labai svarbu, kad būtų greita reakcija į tuos įvykius, kurie yra šalia mūsų, ypač dabartinėmis aplinkybėmis, kai greta esantys autokratiniai režimai kelia grėsmes lygioje vietoje ir net vidury dienos grobia lėktuvus. Pasirengimas kautis šiandien yra pamatinis, svarbus ir turime tam skirti reikiamą dėmesį“, – teigė jis.

G. Nausėda taip pat minėjo kalbėjęs apie didesnį aljanso matomumą Baltijos regione, akcentavęs atvirų durų politiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Augis

Augis portretas
Kaip ir Grybe lenda j šikyne!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių