G. Nausėda: energetinė nepriklausomybė nuo Rusijos Moldovai itin svarbi

Siekdama narystės Europos Sąjungoje (ES) Moldova turės įgyvendinti daug reformų, o ypač jai svarbi energetinė nepriklausomybė, sako Lietuvos prezidentas,

„Kaip ir kiekvienai šaliai, energetinė nepriklausomybė dabartiniame geopolitiniame kontekste Moldovai itin svarbi. Lietuva geriau nei bet kas kitas suvokia šio klausimo svarbą“, – trečiadienį Vilniuje, Prezidentūroje, kalbėjo Gitanas Nausėda.

Jis pasidžiaugė, kad pavyko Moldovą ir kitas asocijuotas šalis įtraukti į ES bendrų energijos pirkimų mechanizmą.

„Tikiu, kad tai suteiks užtikrintumą Moldovai ir toliau didinti energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos“, – sakė Lietuvos prezidentas.

Trečiadienį Lietuvai minint Valstybės dieną Vilniuje lankosi Moldovos prezidentė Maia Sandu (Maja Sandu).

Jai už Europos vertybių, žmogaus teisių ir laisvių gynimą bei parodytą humanizmą ir atjautą karo pabėgėliams iš Ukrainą G. Nausėda įteikė aukščiausią Lietuvos valstybės apdovanojimą – Vytauto Didžiojo ordiną su aukso grandine

„Lietuva ir Moldova yra šalys, kurias vienija pagarba demokratinėms vertybėms, siekis gyventi laisvėje ir taikoje ir kurti gerovę mūsų šalių piliečiams“, – tvirtino Lietuvos prezidentas.

„Lietuva tvirtai remia Moldovos teritorinį vientisumą ir suverenumą, eurointegracijos aspiracijas ir palaiko Moldovos pasiryžimą įgyvendinti reformas šalyje“, – sakė jis ir vylėsi, kad Moldovos žmonės išnaudos eurointegracijos galimybes.

Birželio pabaigoje ES suteikė Ukrainai kandidatės į Bendriją statusą.

„Kandidatės statusas suteikia Moldovai vilties, kad, nepaisant sunkaus meto, mes galime pakeisti savo šalį geresne linkme, ir kad šiame kelyje turime Europos bendruomenės paramą. Europos Sąjunga iki šiol yra sėkmingiausias taikos projektas mūsų istorijoje“, – kalbėjo M. Sandu.

Ji dėkojo Lietuvai už ilgametę paramą tiek šaliai siekiant narystės ES, tiek dalijantis gerąja patirtimi bei pagalbą įgyvendinant geros valdysenos, pilietinės visuomenės projektus.

Pasak Moldovos prezidentės, šiuo metu jos šalis susiduria su infliacijos, išaugusių energijos kainų, COVID-19, karo pabėgėlių iš Ukrainos priėmimo iššūkiais.

Vis dėlto Europa padeda šaliai išgyventi šiuos iššūkius, tvirtino ji.

„Esame dėkingi Lietuvai ir kitiems partneriams Europoje už didesnės mūsų eksporto dalies priėmimą į Europos rinkas ir galimybę Moldovos krovininiam transportui į ES vykti be leidimų“, – sakė M. Sandu.

Jos teigimu, Moldova siekia sustiprinti savo valdžios institucijas, teisės viršenybę, vystyti ekonomiką ir „transformuoti Moldovą į geresnę šalį savo piliečiams“.

„Mūsų siekiai yra aiškūs. Norime suteikti žmonėms galimybę savo namuose, Moldovoje, gyventi geriau, taikiai ir klestinčiai“, – kalbėjo Moldovos prezidentė.


Šiame straipsnyje: Rusijakaras UkrainojeMoldovaMaia Sanduenergetinė nepriklausomybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių