G. Landsbergis: Taivano atstovybės atidarymui Lietuvoje laukiama geriausios progos

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad dar nėra aišku, kada Vilniuje darbą galėtų pradėti Taivano atstovybė. Anksčiau ketinta, kad atstovybė, kurios oficialiame pavadinime yra žodis „Taivanas“, duris atvers vasarą.

„Tai yra klausimas, kuris dar nėra uždarytas iki galo“, – Eltai trečiadienį telefonu iš Vašingtono sakė ministras.

Lietuvos diplomatijos vadovas tikino, kad realizuoti Kinijos įtūžį sukėlusį sumanymą niekas netrukdo, tiesiog, akcentavo G. Landsbergis, laukiama tam tinkamiausios progos.

„Niekas netrukdo, laukiame geriausios progos. Vyksta diskusija, vyksta konsultacijos ir su Kinijos puse, ir su mūsų partneriais“, – sakė G. Landsbergis.

Lietuvos sprendimas leisti atidaryti atstovybę būtent tokiu pavadinimu įsiutino komunistinę Kiniją, kuri Taivaną laiko maištaujančia savo provincija. Pekinas kitų valstybių veiksmus, kurie faktiškai ar simboliškai stiprina Taivano nepriklausomybę, laiko kišimusi į Kinijos vidaus reikalus ir prieštaravimu „vienos Kinijos principui“.

Todėl paprastai didžiojoje dalyje pasaulio šalių, tarp jų ir Jungtinėse Valstijose, taivaniečių atstovybės yra vadinamos Taipėjaus, o ne Taivano vardu. Tiesa, pastarąją savaitę „Financial Times“ skelbė, kad JAV prezidento Joe Bideno administracija turi planų leisti Taipėjui Vašingtone pakeisti atstovybės pavadinimą į jį įtraukiant žodį „Taivanas”.

Su A. Blinkenu aptarė galimą pagalbą Lietuvai

Kaip trečiadienį Eltai sakė Vašingtone su darbo vizitu viešintis G. Landsbergis, jis su JAV valstybės sekretoriumi Antony'iu Blinkenu aptarė galimą ekonominę ir finansinę pagalbą Lietuvai, kuri dėl savo pozicijos Taivano atžvilgiu susiduria su Kinijos ekonominiu ir politiniu spaudimu.

Niekas netrukdo, laukiame geriausios progos. Vyksta diskusija, vyksta konsultacijos ir su Kinijos puse, ir su mūsų partneriais.

„Galiu pasakyti, kad aptarėme tiek ekonominę, tiek finansinę galimą pagalbą, kuri galbūt būtų ir reikalinga šiandien Lietuvai. Tačiau kol kas daugiau apie tai kalbėti būtų šiek tiek anksti“, – Eltai sakė ministras po Vašingtone vykusio susitikimo su JAV valstybės sekretoriumi.

ELTA primena, kad šių metų liepą Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu informavo, kad misija Lietuvoje vadinsis Taivano atstovaujamuoju biuru Lietuvoje. Lietuvos užsienio reikalų ministerija teigė, kad, atidarydama šią atstovybę, šalis yra suinteresuota plėsti bendradarbiavimą su Taivanu įvairiose srityse, didžiausią dėmesį skiriant ekonominių ryšių plėtojimui ir kultūriniams mainams.

Kinija ėmė spausti Lietuvą dėl politikos Taivano atžvilgiu

Lietuvai ėmus megzti glaudesnius ryšius su Taivanu, ėmė blogėti santykiai su Kinija. Kinija šią vasarą konsultacijoms atšaukė savo ambasadorių Vilniuje ir paragino atšaukti Lietuvos ambasadorių Pekine. Lietuvos ambasadorė Kinijoje Diana Mickevičienė į Vilnių konsultacijoms grįžo rugsėjį. Kinijos užsienio reikalų ministerija tokį sprendimą argumentavo Vilniaus ketinimais Lietuvoje atidaryti Taivano prekybos atstovybę. Kinijos atstovų teigimu, toks Lietuvos ketinimas „įžūliai pažeidžia Lietuvos ir Kinijos komunikatą dėl diplomatinių santykių užmezgimo“. Pekinas Taivaną laiko dar viena savo provincija, todėl bet kokius kitų valstybių santykius su Taivanu vertina kaip prieštaraujančius pačios propaguojamam „vienos Kinijos principui“.

Todėl Pekinas stengiasi, kad Taivanas būtų izoliuotas pasaulio arenoje, ir trukdo bet kokiam oficialiam žodžio „Taivanas“ vartojimui, kad tai nesuteiktų salai tarptautinio teisėtumo jausmo.

Reikšdama savo nepasitenkinimą dėl sprendimo Vilniuje steigiamai atstovybei suteikti „Taivano“, o ne „Taipėjaus“ pavadinimą, Kinija Lietuvos atžvilgiu ėmėsi ir ekonominio spaudimo priemonių. Pekinas sustabdė krovininius traukinius į Lietuvą, taip pat sumažino Lietuvos įmonėms kredito limitus bei pakėlė kainas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių