G. Landsbergis: sankcijos Baltarusijai dėl migrantų – teisingiausias atsakas

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad papildomų sankcijų įvedimas Baltarusijai dėl migrantų krizės kurstymo būtų teisingiausias Europos Sąjungos (ES) atsakas.

Taip jis kalbėjo pirmadienį atvykęs į Briuselyje vykstantį ES užsienio reikalų ministrų posėdį.

„Turime siųsti labai aiškų signalą tiek dabar Lukašenkai, tiek kitiems diktatoriams, kad tokios priemonės, naudojamos prieš valstybes, jos sulauks atsako. Turime nedelsiant, iš karto kalbėti apie tolesnes sankcijas. (...) Sankcijos turėtų būti labai aiškus, greitas ir, mano nuomone, pats teisingiausias atsakas“, – teigė G. Landsbergis.

Pasak jo, Baltarusija prieš Bendriją vykdo hibridinę ataką, pasinaudodama neteisėtais migrantais „kaip spaudimo priemone, norint pakeisti ES poziciją dėl sankcijų, dėl žmogaus teisių, dėl opozicijos gynimo, priverčiant persigalvoti“.

Turime siųsti labai aiškų signalą tiek dabar Lukašenkai, tiek kitiems diktatoriams, kad tokios priemonės, naudojamos prieš valstybes, jos sulauks atsako.

Naujas sankcijas Baltarusijai Lietuva siūlo ES neseniai sutarus dėl sektorinių sankcijų šaliai paketo. Jis buvo patvirtintas Baltarusijai gegužę nukreipus į Vilnių skridusį „Ryanair“ lėktuvą į Minską ir sulaikius juo keliavusį opozicijos tinklaraštininką Ramaną Pratasevičių bei jo merginą Sofiją Sapegą.

ES taip pat įvedė Baltarusijai įvairių kitokių sankcijų, reaguodama į Aliaksandro Lukašenkos režimo susidorojimą su šalies opozicija po pernykščių prezidento rinkimų.

Santykiams su Baltarusija prastėjant, per šią šalį į Lietuvą pradėjo vykti rekordinis kiekis nelegalių migrantų.

Kalbėdamas apie neteisėtų migrantų grąžinimą į kilmės šalis, G. Landsbergis teigė, kad ES vieningas atsakas ir vieninga žmonių grąžinimo politika būtų „kur kas efektyvesnė“ ir padėtų Lietuvai kuo greičiau susitvarkyti su iškilusiomis problemomis.

G. Landsbergis taip pat padėkojo pagalbos jau suteikusioms šalims ir paprašė kitų Bendrijos šalių taip pat prisidėti prie pastangų dorotis su krize.

„Daugiau valstybių pagalbos iš esmės padėtų Lietuvai geriau tvarkytis, geriau užtikrinti sienos apsaugą, geriau stabdyti tuos neteisėtų pabėgėlių srautus, kurie šiandien Lietuvos teritoriją pasiekia“, – dėstė ministras.

Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija Lietuvos pareigūnai sulaikė 1676 migrantus – 20 kartų daugiau nei pernai. Daugelis jų yra iš Artimųjų Rytų ir Afrikos šalių.

Minskas tvirtina migrantų Baltarusijos teritorijoje nebestabdantis dėl ES sankcijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Danutė

Danutė portretas
Nuo durnumo vaistų nėra, tik klausimas, ar mes dar ilgai kentėsim, nors Gabrio jau niekas nepagydis.

Gytis

Gytis portretas
Prieš metus santykių su BY pablogėjimas prasidėjo. Primenu kas pamiršot: Vyriausybė buvo Skvernelio, prezidentas jau Nausėda, URM Linkevičius pats asmeniškai naktį parsivežė Tichanovską. Sankcijos dar nuo pernai ir tik papildytos po lėktuvo skandalo. Siena su BY kiaura visą 30 metų ir prie valstiečių ypač padidėjo kontrobanda trašų vagonuose, bei staiga sugedo prie jų pasienio aparatūra. Vilniaus regionas koloradinis, kur lietuvių mažai ir ten visi myli batką, putiną ir net paprastas kaimietis tempia per sieną kontrobandą. Prezidentas iš kart po inauguracijos lankė BY pasienį ir jam ten viskas buvo gerai, jokių pastabų ir jokių pasiūlymų nepadarė. Dabar dėl visko kaltinti Gabrį yra absurdas, nes kaip tik dabar pasimatė ilgalaikė problema mūsų tos sienos saugumo. Labai gerai, kad pradėta ji stiprinti ir statyti. Labai gerai, kad apie tai URK netyli ir garsiai kalba, kad batka su putinu kariauja prieš ES ir tuo pačiu mus be jokių taisyklių. Ir vienintelis būdas yra dar sankcijos.

Teisingiausias atsakas

Teisingiausias atsakas portretas
yra sukišti tau Broileri visas tas sankcijas į subine. Prieš pasodinant už grotų. Dabartinė padėtis su emigrantais - TAVO DARBAS.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių